Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Aj v dobrých časoch je veľa úloh

18.05.2017, 00:00

Verejné financie sú dlhodobo udržateľné. Potvrdila to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a za reálne považuje naše plány znižovať rozpočtové schodky aj Európska komisia. Pre fiškálnu politiku je dôležitý vývoj ekonomiky a začiatok tohto roka zvládla tá naša na výbornú. Tempo rastu dosiahlo v prvom štvrťroku v porovnaní s krajinami eurozóny nadpriemernú úroveň. Dobré správy už dlhšie chodia aj z trhu práce.

Za pozitívnymi výsledkami stojí najmä spotreba domácností. Naznačujú to tržby v maloobchode, ktoré rastú najrýchlejšie od krízy. To v konečnom dôsledku znamená, že jeden z hlavných pilierov ekonomiky je práve ochota ľudí míňať. A keďže výdavky jedných sú zároveň príjmami iných, napĺňa sa potenciál zvyšovania životnej úrovne.

Spotrebiteľský apetít má dobrý základ, ktorým je vývoj na trhu práce. Zamestnanosť pokračuje v raste, miera nezamestnanosti je jedna z najnižších v histórii. A prognózy hovoria o vyše 40 tisíckach nových pracovných miest, ktoré by mali vzniknúť v tomto roku. Investori Slovensko neobchádzajú, ani tí najväčší.

Trh práce z vtáčej perspektívy pripomína idylickú selanku. Avšak už samotné porovnanie úrovne nezamestnanosti s okolitými krajinami naznačuje, že napriek prepisovaniu historických tabuliek nie je všetko v poriadku. Tie najväčšie výzvy trhu práce opisuje jedna z troch nedávno zverejnených priebežných správ o revízii výdavkov. Napríklad okrem stále vysokej miery dlhodobej nezamestnanosti sa akútne do popredia dostáva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Máme veľký počet voľných miest aj ľudí bez práce. Vzniká tak síce tlak na rast miezd, ale za cenu nevyužitého ľudského kapitálu. Riešením môže byť podpora nízkej mobility pracovnej sily, teda vyššia podpora dochádzania za prácou, keďže najviac pracovných príležitostí je tam, kde je nezamestnanosť najnižšia. Pomôcť tiež môže zefektívnenie politík trhu práce. A úzko s tým súvisí aj oblasť vzdelávania.

Všetky kroky v oblasti podpory trhu práce zo strany štátu aj niečo stoja. A hovoríme len o jednej špecifickej oblasti, na ktorú štát vynakladá nemalé financie. Nemali by sme pritom zabúdať, že verejné zdroje sú obmedzené. Zároveň totiž musíme pokračovať na ceste k vyrovnanému rozpočtu konsolidáciou verejných financií, čo sa nám darí.

Verejné financie chceme mať pod kontrolou. Na druhej strane máme množstvo domácich úloh. A práve spomínané revízie výdavkov chcú dať odpovede na otázky, ako dostupné zdroje využiť čo najlepšie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:17