Poslanec Miroslav Beblavý
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Papalášizmus v Bratislave kvitne

04.07.2017, 00:00

Keď som navrhol zrušiť župy ako zbytočnú súčasť verejnej správy, boli hlasy za aj proti. Ešte aj odporcovia však súhlasili, že existuje jedna zjavne zbytočná VÚC, a to bratislavská. Mať na území polmiliónového mesta hneď tri úrovne samosprávy (mestská časť, mesto, župa), to je rarita, ktorú nenájdete asi nikde v Európe. Ak k tomu pripočítame dve úrovne štátnej správy (okres, kraj), prekonáme aj Uzbekistan. Nielenže to stojí veľa peňazí, ale najmä to ničí schopnosť spravovať naše hlavné mesto. Nikto nie je za nič zodpovedný, pretože sa má na koho vyhovoriť. 

Majiteľom bratislavskej župy to však nestačí. Rozhodli sa prekonávať aj ďalšie rekordy. Jedným z nich je počet vicežupanov. Taký Kotleba nemá žiadneho podpredsedu, pravdepodobne preto, že by mu smerácke zastupiteľstvo žiadneho neschválilo. Ostatné kraje majú jedného, dvoch alebo maximálne troch zástupcov župana. V bratislavskej župe sa rozhodli mať piatich. Lebo veď zákon to nezakazuje (to je „skutok sa nestal“, len pre pravicového župana a pravicové zastupiteľstvo). 

Na tento rekord som si spomenul pred pár dňami, keď župan Pavol Frešo navrhol a poslanci bratislavskej VÚC drvivou väčšinou odhlasovali zvýšenie počtu poslancov zo 44 na 50. Áno, čítate správne – župa, ktorej rozpočet je na úrovni zaokrúhľovacej chyby štátneho rozpočtu, sa rozhodla, že má málo poslancov a zvýšila ich počet o pätnásť percent. Len tak.
Tento Frešov návrh podporili politici naprieč spektrom – KDH, Most, Smer, SDKÚ, SMK, ešte aj nezávislí. Jediný, kto ho nepodporil, bola SaS, za čo jej patrí moja pochvala. Keby som mal viac priestoru a vy viac času, opísal by som, ako pekne Frešokoalícia svoj návrh zdôvodnila. Je to vraj vlastne len nevyhnutná reakcia na opravené údaje o počte obyvateľov kraja. Keď si však materiál prečítate podrobne, zistíte, že nehovoria pravdu a preto sa mu netreba viac venovať. 

Nejde ani tak o tie státisíce eur, čo extra vicežupani a extra poslanci stoja počas jedného volebného obdobia. Ide o princíp. Ak ide o jedinú župu, ktorú ovláda pravica, mala by ísť vzorom v šetrnom narábaní s prostriedkami daňovníkov. Nie prísť s najväčším nárastom počtu poslancov. 

Zostáva len dúfať, že v jesenných voľbách túto partiu bratislavskí voliči nahradia niečím rozumnejším. My sa budeme ďalej pokúšať zbytočné VÚC zrušiť, ale kým sa to podarí, mali by sa ostatní politici držať Hippokratovej prísahy – že keď už neviem pomôcť, tak aspoň situáciu nezhoršujem.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 13:23