Reuters
StoryEditor

Tolerancia musí byť v zhode so zásadovosťou

17.07.2017, 20:00

Kvalifikovaný postoj k veciam, systému a životu by mal byť prvoradý. Princípy, pravidlá a ich dodržiavanie. Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy ak budem tvrdiť , že v súčasnosti je veľmi vážnou témou aj Multikulturalizmus.

Každá civilizácia sa stále vyvíja niektorá pomalšie, iná rýchlejšie.

Pomalý vývoj znamená obvykle stabilitu, rýchly vývoj nesie so sebou riziko kolapsu až zániku civilizácie. Tzv. európska civilizácia stojí na základoch antickej kultúry starogréckej a starorímskej, pričom prevzala málo prvkov z iných civilizačných smerov , arabského, tureckého, staroslovanského, starogermánskeho, keltského. Rozhodujúce bolo ale prijatie kresťanstva do roku 1100.

To pomohlo zjednotiť rôzne smery do pokroku, ktorý sme v dobrej viere prežívali dodnes. Dôležité je ale to, že tento civilizačný vývoj rešpektoval národné, náboženské a etnické zvláštnosti rôznych skupín v Európe vrátane moslimov.

Nové prvky multikultúrnosti bez dominancie kresťanstva alebo iného náboženského smeru nesú so sebou zrejmé riziko v tom, že veľká časť obyvateľov môže podľahnúť nejakému novému náboženstvu, ktoré európsku civilizáciu definitívne zničí a premení na niečo iné. No liberálna a sociálne demokratická časť niektorých politikov aj verejnosti akoby to nedokázala pochopiť.

Moslimské obyvateľstvo má výrazne vyššiu natalitu ako pôvodné európske, čo mu umožní v priebehu jedného storočia prevziať dominanciu v Európe so všetkými dôsledkami. Tolerancia musí byť v zhode so zásadovosťou, inak nastane anarchia.

Zásadovosť je najdôležitejšia a tolerancia musí byť jej súčasťou. Každý by si mal uvedomiť, že existujú aj takí ľudia, ktorí majú odlišné a aj nezlučiteľné presvedčenie a konanie . Je však tragickým krokom, ak sa miešajú dohromady ľudia s nekompatibilnými názormi a životným štýlom a deklaruje sa to ako multikulturalizmus.

No a "multikulturalizmus" podľa mňa po slovensky multikultúrnosť, to neviem čo je? Vzdanie sa kultúry? Nastáva čas anarchie? Rozpad spoločenstva a národov? Zánik civilizácie ? Stretol som sa s názorom univerzitného profesora, že môže ísť o cielene riadenú zmenu kultúrnej, duchovnej, hodnotovej a politickej klímy v Európe.

Otázkou je , či jednoducho ten trend je nezvratný ak áno, či sa máme s ním zmieriť, alebo proti nemu bojovať . Ak áno, v mene čoho. Na základe štúdia materiálov som dospel k záveru , že vždy máme k dispozícii najmä tieto 3 možnosti riešenia:

1) Tváriť sa, že ide o prirodzené zmeny a nevenovať tomu zvláštnu pozornosť

2) Brať do úvahy existujúci trend , resp. vývoj ako aj upozornenia vedeckých inštitúcií a expertov. V tej súvislosti pripravovať a realizovať adaptačné opatrenia na zmiernenie negatívnych dôsledkov a využitie pozitívnych. Je jasné, že adaptačné opatrenia znamenajú investície navyše a môžu si ich dovoliť len bohatšie krajiny, mestá, inštitúcie a jednotlivci. Chudobnejšie budú voliť jednoduchšiu metódu migráciu do vhodných regiónov.

3) Keďže poznáme príčiny negatívnych zmien, môžeme urobiť zmierňujúce opatrenia na redukciu týchto príčin tak, aby boli zmeny čo najmenšie. Toto sú tiež výdavky navyše a môžu si ich dovoliť najmä bohatšie krajiny. Rozdiel oproti adaptačným opatreniam je ale v tom, že príčiny zmien nie sú regionálne limitované a častokrát dôjde k tomu, že príčina vzniknutá v jednej krajine (jednom regióne) sa môže prejaviť hocikde inde na svete aj o niekoľko desaťročí.

Zmierňujúce opatrenia sa musia teda robiť koordinovane na celej Zemi, pričom sa zohľadní spravodlivé rozdelenie povinností podľa podielu na doterajších príčinách zmien. Adaptačné opatrenia môže robiť nezávisle od zvyšku sveta každý jednotlivý subjekt. Takže riešenia budú, len ich realizácia bude náročná, resp. nikdy nie úplná.

Toto sa dá aplikovať na klimatickú zmenu, migráciu, ekonomickú recesiu a viaceré iné problémy prejavujúce sa v globálnom rozsahu. Myslím si, že nijaký politik nemôže a nedokáže zmeniť tisícročné tradície, zvyky a myslenie národov.Práve naopak, podpora rozdielnosti a hodnôt v súlade s ich toleranciou a identitou má vplyv na terapeutický efekt v predmetnej oblasti .

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:09