30.12.2002, 23:00

Pravidelne každý rok na konci novembra a začiatkom decembra zavládne obdobie péefiek. Všetci, ktorí považujú za potrebné zaslať svojim blízkym, priateľom, známym, zákazníkom, dodávateľom alebo priaznivcom vianočný a novoročný pozdrav, ho v tom čase pripravujú, vytvárajú alebo nechávajú vytvárať.
Pamätám sa, že za komunizmu som občas dostal nejakú péefku od mojich známych -- výtvarníkov. Zaujímavé bolo, ako medzi sebou jednotliví výtvarníci súťažili, kto bude mať nápaditejšiu péefku. Ja som nikdy péefky nikomu neposielal. Nie je to môj štýl a, navyše, nikdy ma nebavilo vymýšľať bohvieaké kreatívne texty na také somariny.
Keď som pred mnohými rokmi začal pracovať v reklame, vždy som sa vopred bál novembra, no najmä začiatku decembra: práve vtedy sa všetci naši klienti zobudili a chceli péefky -- kreatívne, vtipné, a to všetko najmä rýchlo.
Trpel som ako zviera; už len preto, že mi nikdy nič neprichádzalo na um. Vo svojej najhlbšej prirodzenosti som totiž nevrlým a upätým úradníckym typom. Moje najkreatívnejšie blahoželanie k narodeninám bolo dovtedy "Všetko najlepšie k narodeninám želá...", venovanie do knihy "Priateľsky venuje..." a pozvánka "Dovoľte, aby som Vás pozval na..." Tak fungujem v osobnom živote. Načo byť zbytočne kreatívny tam, kde to nikto nepotrebuje? Som alergický na ľudí, ktorí si nedokážu ani -- s prepáčením -- zadok vytrieť, aby sa pri tom neprejavili nejako kreatívne.
Keď som konečne odišiel z reklamy, vydýchol som si, že už nikdy v živote nebudem musieť vymýšľať žiadnu péefku. Žiaľ, zmýlil som sa. Pravidelne v takomto čase ma oslovujú rôzne subjekty a chcú odo mňa, aby som vo svojom voľnom čase vymýšľal kreatívne a vtipné texty na péefky. Podľa možnosti už predvčerom. Vždy im navrhnem, aby svoje peniaze, namiesto strkania mne, dali na nejaký dobrý účel -- napríklad na pohľadnice UNICEF. Oni, že nie, že to chcú odo mňa, lebo som vraj najlepší. A tak sa každý rok nasrdím, sadnem si k tomu a vo voľnom čase vymýšľam, vymýšľam. Aspoň budem mať vyšší rozpočet na darčeky.
Akurát včera som jednu vymyslel. Kreatívnu:
VESELÉ VIANOCE A PRÍJEMNÝ NOVÝ ROK VÁM ŽELÁ...
-- Ó, aké svieže! -- vytešovala sa zadávateľka. -- Aké neopakovateľne nápadité! "Veselé Vianoce a príjemný nový rok!" Také postmoderné. Akoby taký návrat do idylických dávnych čias! Áno, aj vizuál urobíme tak trochu retro! Šesťdesiate -- sedemdesiate roky, čo poviete?
Priam to videla pred očami.
-- Ja som vedela, prečo som vás oslovila, pán Pišťanek! -- tešila sa. -- Vždy ste o kúsok pred ostatnými!
Takže, vážení! Ako sa najnovšie hovorí: veselé Vianoce a príjemný nový rok!

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/ludek-niedermayer, menuAlias = ludek-niedermayer, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:11