Slávna kráska sa o svojich problémoch s akné nebojí hovoriť aj nahlas.dreamstime/Asaturjan
StoryEditor

S akné na chrbte bojuje aj barbadoská kráska Rihanna. Ako mu predísť alebo ho úplne odstrániť?

13.04.2022, 08:00
Celebrity
Pre akné na tvári existuje dnes už nespočetné množstvo riešení a prípravkov určených práve na jeho zvládnutie. Akým spôsobom však zatočiť s vyrážkami na chrbte a ramenách?

Tento problém sa netýka iba dospievajúcich tínedžerov, ale čoraz častejšie trápi dospelé ženy. Zadná časť tela má totiž veľa mazových žliaz, ktoré sú hlavnou príčinou vzniku nežiadaných a začervenaných pupencov. Stretávajú sa s nimi aj tie najväčšie hviezdy, akurát to vedia šikovnejšie zakryť než my.

Čo ho spôsobuje?

„Príčiny akné na tele sú totožné s tými na tvári,“ vysvetľuje dermatológ Andrew Alexis. Zaraďuje k nim zápaly, zvýšenú tvorbu mazu, upchatie vlasových folikulov mastnotou a odumretými kožnými bunkami. Môže ísť aj o podráždenie folikulu špecifickou baktériou spúšťajúcou akné, tzv. Cutibacterium. No v konečnom dôsledku sú najčastejšími vinníkmi mastnota a časté potenie.

Rýchle hormonálne zmeny, ako napríklad tehotenstvo, menopauza a perimenopauza k nemu môžu takisto prispieť. „Počas týchto prechodných období sa olejové žľazy stanú hyperaktívnymi,“ hovorí dermatologička Rita Linkner.

Neznáme nie je ani celebritám

Na sociálnych sieťach je momentálnym trendom, aspoň pre istú časť známych ľudí, prirodzenosť. Na toto odhalenie logicky nadväzovali aj starosti s akné, o ktorých sa rozhovorili pred celým instagramovým svetom. Väčšinou sa rozoberalo akné na tvári a na krku, to ale neznamená, že slávne hviezdy nemávajú obdobie poďobaného výstrihu či chrbta. Neskrýva ho ani speváčka Rihanna, ktorá sa už neraz vyjadrovala o ťažkostiach s nedokonalou pokožkou. „Keď mám pocit, že sa akné po pokožke nekontrolovateľne šíri, vysadím všetok alkohol a preháňam to s vodou,“ povedala speváčka pre americký módny magazín.

image

Ani známu speváčku neobchádzajú problémy smrteľníkov a dokáže ju potrápiť i nedokonalá pleť.

min.news.en

Existujú konkrétne dôkazy a štúdie poukazujúce, že konzumácia alkoholu môže akné skutočne zhoršiť. Má totiž vplyv na hormóny, kŕmi kožné baktérie a zvyšuje zápal. Podľa slov odborníkov je najvhodnejšie pridŕžať sa iba jeho miernej konzumácie, to znamená najviac jedného pohára na deň. Okrem obmedzenia alkoholu má Rihanna aj odľahčujúci tip na vyrovnanie sa s nedokonalou pokožkou. Je ním výrazný rúž. „Odvádza pozornosť od akýchkoľvek nedostatkov,“ dodala pre magazín.

Ako mu predísť čo najšetrnejšie?

Ak máte sklony k tvorbe akné na rôznych častiach tela, dôležité je každodenné sprchovanie, predovšetkým hneď po cvičení. Nezostávajte zbytočne dlho v prepotenom oblečení, pretože tak poskytujete voľnú cestu baktériám spôsobujúcim vyrážky. Zvýšenú pozornosť venujte aj zloženiu vašich sprchovacích gélov. Šetrné umývanie s produktmi obsahujúcimi kyseliny, ktoré minimalizujú póry a vyhladzujú pleť, stoja určite za zmienku. Baktérie pohlcujú exfoliačné kyselinyglykolová salicylová, sú efektívne pri liečbe akné a zmierňujú výskyt tmavých škvŕn v pomerne krátkom čase. Na trhu existujú aj rôzne ílové masky obohatené sírou, kyselinou salicylovou, zinkom či niacínamidom určené výlučne na tieto ťažkosti.

Nezabudnite na jednoduché, rokmi overené pravidlo, vyrážky si nikdy neškrabte ani nedráždite. Výsledkom môže byť opačný efekt a k akné sa zvyknú pridať aj jazvy či tmavé škvrny, ktoré s vami zostanú podstatne dlhšie.

V dnešnej dobe pribúda nielen medzi influencermi kvantum ľudí, ktorí berú akné ako prirodeznú vec a neobávajú sa predsudkov či posmešných komentárov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:58