Vladimír Krčméry - riaditeľ Tropického inštitútu, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety
StoryEditor

Zomrel odborník, ktorý zasvätil život pomoci druhým, Vladimír Krčméry

21.12.2022, 08:19
Celebrity

Vo veku 62 rokov zomrel Vladimír Krčméry. Mal mať obojstranný zápal pľúc. Sústrasť vyjadrili aj premiér a prezidentka. Polícia upozorňuje na šíriace sa dezinformácie v súvislosti s utorkovým úmrtím uznávaného infektológa Vladimíra Krčméryho.

Portál Noviny informoval, že dnes, v utorok (20.12.) vo veku 62 rokov zomrel slovenský lekár a profesor Vladimír Krčméry. Ako informuje TV JOJ, Krčméry mal mať obojstranný zápal pľúc. Krčméry bol jednou z hlavných tvárí očkovacej kampane proti ochoreniu COVID-19, patril medzi popredných infektológov a epidemiológov, taktiež bol vysokoškolským pedagógom. Bol prvým človekom na Slovensku, ktorého zaočkovali proti koronavírusu. 

Prezidentka si ho vážila

Vladimír Krčméry zasvätil svoj život slabým a chorým. Uviedla na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Bol mužom viery a svojimi postojmi inšpiroval mnohých k lekárskej službe v chudobných krajinách či k pomoci najslabším,“ napísala hlava štátu. Pripomenula, že svojimi skúsenosťami a autoritou výrazne prispel k boju proti pandémii ochorenia COVID-19. „Bol vždy plný optimizmu a nádeje a takého si ho budem pamätať. Česť jeho pamiatke,“ dodala prezidentka.

O jeho úmrtí informoval na sociálnej sieti aj Eduard Heger 

„S veľkým zármutkom som prijal správu o úmrtí profesora Vladimíra Krčméryho. Bol to človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým. Pomáhal tam, kde sa iní báli vstúpiť čo i len myšlienkami. Takým, na ktorých svet zabudol – najchudobnejším z chudobných,“ uviedol. Pripomenul, že Krčméry stál počas pandémie ochorenia COVID-19 v prvej línii zdravotníkov: „Odhodlaný ju poraziť,“ doplnil.

Liečil aj Slotu

Okrem mnohých iných projektov bol istý čas aj prorektorom a krátke obdobie aj predsedom univerzitného senátu. Chcel, aby bola v Trnave univerzita s medzinárodným rozmerom. To sa mu aj čiastočne podarilo, lebo začali pôsobiť a učiť v zahraničí, v Keni. Otvoril tam s kolegami nielen humanitárne, ale aj vedecké a pedagogické projekty. 

V roku 2006 sa Ján Slota mladší, syn vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu, vrátil z afrického Beninu nakazený maláriou a ležal v nemocnici v ohrození života (v umelom spánku a dýchal pomocou prístrojov). Lekári a novinári, ktorí medializovali tento prípad ťažkého priebehu malárie u Jána Slotu mladšieho sa obrátili na profesora Krčméryho ako na odborníka na tropickú medicínu s prosbou o pomoc, následne profesor Krčméry priniesol zo zahraničia špeciálne lieky na maláriu, ktoré na Slovensku neboli dostupné a ktoré Jánovi Slotovi mladšiemu zachránili život. Zásoby antimalarík ani vedomosti slovenských lekárov neboli dostatočné a táto oblasť nebola pred vznikom Národného referenčného centra na Slovensku dostatočne pokrytá. Problémy s liečbou malárie na Slovensku boli hlavnými dôvodmi na zriadenie Národného referenčného centra pre tropické choroby na Slovensku v Bratislave v roku 2007, ktoré vzniklo pôde jeho univerzity, by sa malo oprieť o znalosti expertov získané v trópoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 13:37