Martin MňahončákArchiv MAFRA
StoryEditor

Herec Martin Mňahončák prehovoril o zákulisí natáčania. Toto divák nikdy neuvidí!

08.03.2023, 10:40
Celebrity

Hrá v divadle, s ktorým chodí aj na zájazdové predstavenia po slovenských mestách, vďaka čomu vidia dobré divadlo s dobrými hercami diváci po celom Slovensku. Okrem toho podniká a v súčasnosti účinkuje v dvoch seriáloch s premiérami v januári. Martin Mňahončák je jednou z postáv seriálu Dunaj, k vašim službám: „Ak niekto povie o hercovi v dennom seriáli, že je to kvalitný herec, tak to musí byť naozaj skvelý.“

V seriáli Dunaj, k vašim službám hráte manžela židovskej ženy a pracujete v obchodnom dome. Aké sú to postavy?

Moju manželku hrá Petra Polnišová a spolu predávame v hudobninách. Kedysi sme boli rodina, ktorá žila v Komárne, pracovali sme ako učitelia hudby, ale odtiaľ sme ušli do Bratislavy, čiže z menšieho mesta do veľkého. Zmenili sme si identitu, voláme sa Urbanovci, máme falošné preukazy, aby sme sa vyhli prenasledovaniu zo strany fašistov.

Podarilo sa vyhnúť?

Zatiaľ to vyzerá tak, že áno, uvidíme, čo nám pripravia scenáristi ďalej. Zažívame veľmi pikantné situácie, lebo k nám do obchodu chodí všelikto, samozrejme, aj nacisti, takže zrazu debatujeme s nacistom, ktorý hovorí, že sme nejakí prevzdelaní a príliš rozhľadení na to, že pracujeme ako radoví predavači v hudobninách.

Na to sa nachytávajú všelijaké situácie. Ako manželia tiež chceme, samozrejme, dieťa, takže naše postavy riešia plno tém.

Skutočný obchodný dom Dunaj v Bratislave postavili zhruba v rovnakých rokoch, ako sa začína aj seriál...

Postavili ho podnikatelia Brouk a Babka (v roku 1936, pozn. red.). Náš seriál sa začína v roku 1939, takže je to obdobie, keď bol aj skutočný obchodný Dunaj ešte nový.

Hráte židovskú rodinu a v tom čase nacisti hovorili Židom, že buďte si Židia, ale neukazujte sa. Židom však nepomohlo neukazovať sa, aj tak si po nich prišli. Dnes niektorí nenávistní ľudia hovoria homosexuálom – buďte si homosexuáli, ale neukazujte sa. Je to, samozrejme, neprimerané porovnanie, ale tie spôsoby ako keby sa opakovali?

Dnešná zúrivosť a nenávisť voči komukoľvek s tým nemá nič, v súčasnosti je skôr spoločnosť celkovo presýtená, nahnevaná a vybuchuje na všetky strany. Kedysi rodič veril pedagógovi a ak dieťa nemalo pravdu, tak ju jednoducho nemalo. Dnes má, naopak, pravdu iba dieťa. Doma sa vyhovárame, že kedysi bolo lepšie, ale tá nenávisť sa vytvára priamo v domácnosti.

Politici na tom zbierajú body, aby si nahnali voličov, a je im jedno, že sa potom ľudia na ulici nenávidia. Pre našu spoločnosť je to zásadný problém, treba ostro reagovať proti akémukoľvek násiliu, no nerobí sa to, skôr naopak, podporuje sa to, čo je pre mňa silná káva. Ale keby sme porovnávali dnešnú dobu s dobou, keď sa odohráva seriál, tak on je historický, nie je to reflexia súčasnosti.

Čo znamená byť v takom výpravnom seriáli? Je to na plný úväzok?

Nie, mám niekoľko dní do mesiaca, keď točím, ale inak robím to, čo obvykle, mám svoje projekty. Hlavne spojené s divadlom.

Zároveň s Dunajom sa začal seriál Zlatá labuť v televízii NOVA. Sú to podobné projekty, len adaptované na miestne pomery?

Seriál je prispôsobený krajine, v ktorej sa odohráva, vizuál je iný, postavy sú iné, témy sú iné.

Niečo sa točí aj priamo pri obchodnom dome Dunaj?

Točí sa hlavne v ateliéroch, ale robia sa aj exteriéry v centre Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 07:37