Horná Dolná - komediálny seriál TV Markíza 2018Markíza
StoryEditor

Na úmrtie Dana Heribana reagujú herci aj prezidentka. RTVS aj Markíza menia program

24.05.2023, 11:12
Celebrity

Dnes ráno otriasla Slovenskom informácia o smrti skvelého hudobníka a herca Dana Heribana. Privolaná záchranka mu nedokázala pomôcť. Podľa doterajších informácii zomrel na zástavu srdca. Na bolesti sa sťažoval už dlhšie. Jeho hereckí kolegovia sa zo straty nevedia spamätať a Danovi posielajú do neba srdcervúce odkazy. Na Jednotke dnes večer odvysielajú film Únos. Politický triler je o príbehu okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia. Markíza nasadzuje prémiovú Hornú Dolnú.

So zármutkom komentovala nešťastnú udalosť prezidentka Zuzana Čaputová: „Mnohí si ho zapamätáme z divadla, iní z televízie, ďalší vďaka hudbe, ktorú tvoril. S Danom Heribanom odišiel obrovský všestranný talent a humor, ktorý do našich životov prinášal kus človečiny. Herec, ktorý sa na nič nehral. Odišiel príliš skoro a o to viac to bolí. Česť jeho pamiatke.“ Herec Števo Martinovič stále nevie nešťastnej udalosti uveriť: „Danko, je to šok. Budeš veľmi chýbať. Úprimnú sústrasť celej rodine a najbližším."

image

Štefan Martinovič

archív Mafra

Hudobník Štefan Štec sa tiež nevie zmieriť s kolegovou smrťou: „Úžasný herec, komik, hudobník. Talent, ktorý Vás hneď zasiahne. Doslova všetkých. Nášmu synčekovi, keď mal asi rok a pol, sme pustili Danove CD pre deti “Chipsy king”! Odvtedy nič iné nehralo v našej domácnosti. A viete prečo? Lebo tá hudba, texty, ktoré vytvoril neboli a nie sú len pre deti, ale pre všetky stvorenia, ktoré potrebujú veľa lásky a dotyk umenia! Odchádza veľký talent, ktorý v našej rodine zanecháva láskavú stopu." Herec Marcel Nemec, ktorý bojuje s rakovinou poslal Danovi odkaz na sociálnej sieti: „Milý Dano, pred nedávnom sme sa objímali..." 

image

Marcel Nemec, fotené pre Rytmus života, apríl 2023

Danielov blízky spolupracovník Nikita Slovák mu ešte doobeda venoval dojemné slová: „Danko, kedysi sme sa videli skoro každý den. Priniesol si do Príbehu ulice nadherne melódie, pamätám si dokonale záver predstavenia, keď ste stali nad pietou, hral klavír a kruh svetla sa pomalinky zmenšoval až úplne zanikol. A s ním aj herci, bolo to pár sekúnd, kedy ta sila prešla cez cele publikum a začala búrka potlesku. Aj tebe zmizol kruh svetla, zastavil si ma uprostred rana a ja sa musím znovu naštartovať, lebo svet pokracuje. Bez teba. Zanechal si množstvo krásnej hudby, svoje podivuhodne herectvo na hranici neherectva, nadherne piesne pre deti a pocit, že sa o chvíľu opäť zjaviš na javisku. Vieš aki sú chlapi, nikdy si nehovoria mám ťa rad a ani ja som to nestihol. Ale pocitujem bolesť, lebo si po ceste na vecnosť odtrhol kúsok zo mňa. Zbohom."

image

NIKITA SLOVÁK, režisér. Fotky do rozhovoru. Evita, február 2018.

Pavol Čekan, vedec

Daniel Heriban, odpočívaj v pokoji! Mal som tú česť si s Tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať.

Marcel Forgáč, moderátor

Dano Heriban? Nie. To nie je možné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:35