Pozrite sa na najlepšie filmy a seriály inšpirované životom kráľovnej Alžbety II.instagram/thecrownnetflix
StoryEditor

Za svoj život toho prežila naozaj veľa: Toto sú najlepšie filmy a seriály o kráľovnej Alžbete II.

18.09.2022, 06:00
Kráľovská rodina

O britskej kráľovskej rodine a samotnej Alžbete II. bolo nakrútených viacero filmov a seriálov, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť. Kráľovná vládla na tróne neuveriteľných 70 rokov, počas ktorých si toho prežila naozaj veľa. Niet divu, že sa jej bohatý život stal terčom filmárov, ktorí si ju požičali a inšpirovali sa ňou pre svoje diela. Toto sú najlepšie filmy a seriály o Alžbete II.

Kráľovná Alžbeta II. sedela na tróne nádherných 70 rokov, vďaka čomu sa stala najdlhšie vládnucou panovníčkou sveta. Za svoj život si prešla naozaj mnohým. Či už je to druhá svetová vojna, vojna o Falklandy, Berlínsky múr, pád Sovietskeho zväzu, vstup a výstup svojej vlasti z Európskej únie, ale aj pandémia koronavírusu. Niet sa čomu čudovať, že sa za svoj život stala inšpiráciou pre mnohých filmárov, ktorí sa o nej rozhodli nakrútiť niekoľko filmov, seriálov, dokumentov a dokonca aj rozprávok. Vybrali sme pre vás tie najlepšie snímky, ktoré mapujú život kráľovnej Alžbety II, odhaľujú nové skutočnosti alebo slúžia len na pobavenie.

Koruna

Jeden z najnovších seriálov, ktorý zobrazuje život kráľovnej, je pravdepodobne všetkým veľmi dobre známy. Seriál Koruna, ktorý vyšiel v roku 2016, si získal priazeň fanúšikov takmer okamžite. Dôvodom je aj fakt, že vďaka nemu môžete nahliadnuť na intímny príbeh kráľovnej Alžbety II, ktorý hovorí o tom, že už ako mladá sa rozhodla niesť ťažobu kráľovskej koruny a povinností. Jej život sa zmenil tak od základov, stala sa národným majetkom a osobou, ktorá musí popierať samú seba a konať najmä v záujme krajiny. Tento jedinečný seriál skladajúci sa za šiestich sérii rozhodne stojí za vašu pozornosť.

 

Kráľovná

Film Kráľovná z roku 2006 je spomienkou na chvíle po smrti princeznej Diany. Kráľovnú Alžbetu II. stvárnila herečka Helen Mirren, ktorej táto úloha vyniesla Oscara, Zlatý glóbus a osobné pozvanie na večeru so samotnou kráľovnou. Okrem rôznych situácii, tragédii, smútku a rozhodnutí môžete vo filme vidieť aj autentické dobové záznamy, ako napríklad stretnutie Alžbety II. s davom ľudí, ktorý sa prišiel rozlúčiť s Dianou.

Kráľovská noc

Tento film je jedným z veselších a nezvyčajných zobrazenú života kráľovnej. Kráľovská noc sleduje mladú princeznú Alžbetu, ktorá si so svojou sestrou Margaret vyšla v noci do mesta, aby oslávila víťazstvo Európy nad nacistami. Film je plný romantiky, jemnosti, dramatickosti a je skvelou ukážkou toho, že aj kráľovná bola vo svojom jadre len obyčajnou ženou, ktorá si chcela užívať slobodu a život.  

 

Elizabeth: The Unseen Queen

Dokument, ktorý vyšiel tento rok, odhaľuje viac ako hodinové domáce videá Alžbety a jej rodiny, ktoré verejnosť doposiaľ nikdy nevidela. Vďaka tomu môžete nahliadnuť do súkromia a dostať sa do doby, keď bola kráľovná ešte dieťa, keď prvýkrát cestovala do zahraničia alebo keď sa zasnúbila s princom Philipom. Pozorovať túto jedinečnú ženu pri tom, ako prechádza rôznymi okamihmi a situáciami je naozaj neskutočný zážitok.

Kráľova reč

Vo filme Kráľova reč si zahral najmä Colin Firth, ktorý si vyslúžil za svoj výkon Oscara, Zlatý glóbus a množstvo ďalších ocenení. Tento snímok zobrazuje časy, keď sa britským kráľom stal otec Alžbety II. Ten však pôvodne nemal byť kráľom, mal sa ním stať dedič Eduard, ktorý dal pred trónom prednosť láske a svoje povinnosti prenechal bratovi Albertovi. Albert celý život trpel chybou reči, a preto pre neho pozícia kráľa nebola vôbec jednoduchá. Po náročnej liečbe a tréningu našťastie koktanie prekoná a prednesie zásadnú reč v rádiu, ktorá inšpiruje anglický ľud a spojí ho vo vojnovej bitke. Film síce nie je priamo o Alžbete II., no predsa len si zaslúži vašu pozornosť.

Psie veličenstvo

Posledným filmom je belgická rozprávka Psie veličenstvo, ktorá zobrazuje kráľovnú ako skutočnú milovníčku psov corgi. Alžbetu II. však v nijakom historickom podaní nečakajte, ale práve naopak, pri filme si oddýchnite a zabavte sa spolu so psom, ktorý si snaží vybojovať svoje miesto v paláci. Rozhodne sa nebudete nudiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 15:42