Doprajte rukám dostatok pozornosti a neprezradia váš vek.Dreamstime
StoryEditor

Ruky prezrádzajú vek rovnako ako vrásky na tvári. Pokožka na nich starne najrýchlejšie z celého tela

15.06.2022, 09:00
Krása a móda

Ruku na to, že sa konečne začneme viac starať o naše ruky. Veď predsa prezrádzajú vek rovnako ako vrásky na tvári. Navyše sa nimi zoznamujeme, gestikulujeme, ale aj hladkáme a niekoho z nás i živia. Skrátka, zaslúžia si všetku našu pozornosť, pretože pokožka na nich starne najrýchlejšie z celého tela.

Krok 1: Umývanie naše každodenné

Otázku „Už si si umyla ruky?“ sme v detstve počúvali neustále, a ani sme netušili, že raz príde doba, kedy sa to budeme pýtať ešte častejšie. Podľa štúdie Nielsen Omnibus zo začiatku tohto roka, si až 86 % Slovákov umýva ruky aspoň 3x denne a tretina z opýtaných dokonca viac ako 10x za deň! Dôvodom je, samozrejme, pandemická situácia. Hoci prevencie nikdy nie je dosť, v tomto prípade je to na škodu – teda škodu pokožky rúk, ktorá neustálym umývaním trpí a oslabuje sa jej prirodzená kožná bariéra. Navyše, pri dezinfekciách s obsahom alkoholu sa zabíjajú nielen baktérie, ale aj telu prirodzené a potrebné lipidy.  

Náš tip: Ruky si vždy umývajte v teplej alebo vo vlažnej vode. Horúca voda dráždi pokožku a ľadová zas neodstráni baktérie. Ideálne by sme si ich mali mydliť 40 až 60 sekúnd.“

Krok 2: Krémy na ruky

Umyté či neumyté, naše ruky sú denne vystavované rôznym nepriaznivým vplyvom ako je počasie, špina alebo UV žiarenie. Pokožka je tým namáhaná oveľa viac ako napríklad na tvári, tú chráni aspoň mejkap. Aj preto je najlepšou ochrannou bariérou pre ruky pravidelné používanie krému.

Hydratácia krémom udržiava vodu v pokožke. Na povrchu sa vytvorí jemný ochranný film, ktorý zabezpečí i to, že vrchná vrstva kože nie je suchá a náchylná na popraskanie, začervenanie či svrbenie. Z tohto dôvodu je na ochranu rúk oveľa vhodnejšie vybrať si krém, nie mlieko, ktoré sa vstrebáva oveľa rýchlejšie.

Najlepšou prevenciou pred starnutím kože na rukách je dodávať telu dostatok vitamínu C a E, tiež betakarotén a primeraný pitný režim. Tak spomalíte proces delenia kožných buniek, ktoré majú za následok stratu vody i elasticity. Suchá a vráskavá koža však nie je ani zďaleka to jediné, čo prezrádza na rukách vek ženy. Dochádza aj k poruche tvorby pigmentu, inými slovami, trápia nás starecké škvrny. Čiastočne to dokážete vyriešiť prevenciou a kozmetikou, no veľkú rolu zohráva aj genetika.  

Vedeli ste, že...? Prvé pigmentové škvrny súvisiace s vekom sa na rukách objavujú už po tridsiatke. Obmedziť ich vznik dokážete pravidelným požívaním SPF aj na ruky, a to minimálne s faktorom 30.

Krok 3: Extra starostlivosť

Doprajte svojim rukám pozornosť naviac a zaraďte do svojej kozmetickej rutiny tri jednoduché činnosti pre ich krásu. Stačí, keď ich budete opakovať aspoň raz týždenne.  

  • Kúpte

Aspoň raz za sedem dní si doprajte aj kúpeľ pre ruky. Okrem olejčekov môžete použiť sušené bylinky. Ideálna je kamilka, šalvia alebo žihľava. Najskôr ich nasypte do horúcej vody a nechajte lúhovať. Ruky si však do nej ponorte, až keď trochu vychladne, príliš horúca voda by pokožke neurobila dobre. Nechajte máčať štvrťhodinku a oddychujte.

  • Masírujte

Pár minút masáže rúk dokáže divy. Ak vám ju neurobí partner, zvládnete to aj sama večer pred spaním, ideálne po kúpeli. Pokožka sa uvoľní a krémy sa lepšie vstrebú. Používajte krúživé pohyby a nezabudnite na žiadne miesto - na dlane, chrbty rúk i jednotlivé prsty. Použite aj oleje na nechtové okolie, na ktoré často zabúdame.

  • Cvičte

Špeciálne cviky na ruky rovnako netreba podceňovať. Vďaka nim sa posilnia, prekrvia a pokožka bude pružnejšia a jemnejšia. Zaobstarať si môžete pomôcky na stláčanie v dlani, ale množstvo cvikov, ku ktorým nič nepotrebujete, nájdete aj na internete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 13:44