pexels.com
StoryEditor

Aké rastlinné mlieko sa najviac hodí do vašej kávy?

29.03.2023, 00:00
PR Články

Rastlinné nápoje sa v posledných rokoch stali obľúbenou alternatívou klasického kravského mlieka. Bežne sa používajú aj do kávy. Zistite, ktoré z nich je na napenenie najlepšie a aké chute môžete očakávať.

Čo je to rastlinné mlieko?

Rastlinné mlieko alebo nápoj je náhrada za bežné kravské mlieko. Vyrába sa z rôznych obilnín, strukovín a orieškov. Najčastejšie zo sóje, z mandlí, lieskovcov, kokosu alebo z ryže či ovsa. Jeho hlavnou výhodou je, že neobsahuje laktózu, takže ho môžu piť aj ľudia s intoleranciou alebo s pomalším trávením. Rastlinné nápoje sú tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Napríklad vitamínu E, D a vápnika.

Ovsené mlieko

Ovsené mlieko si získalo kávičkárov svojou prirodzenou krémovosťou a jemnou, sladkastou chuťou. Vyrába sa z ovsených vločiek, ktoré sa namočia a potom rozmixujú s vodou.

Dá sa skvele napeniť a v hotovom nápoji má neutrálnejšiu chuť ako iné alternatívy. Vďaka tomu je skvelou voľbou pre všetky druhy káv. V porovnaní s kravským mliekom má tiež nižší obsah tuku a kalórií, takže sa ho nemusia báť ani tí, ktorí si sledujú svoju váhu.

Tak ako pri kravskom aj pri ovsenom mlieku platí, že výsledný nápoj bude mať najlepšiu chuť, ak použijete zrnkovú kávu, ktorú si tesne pred prípravou pomeliete.

Sójové mlieko

Sójové mlieko je najlepšou rastlinnou alternatívou do kávy. Je krémové a má vysoký obsah bielkovín, skoro ako bežné kravské mlieko. Práve vďaka tomu sa dá výborne napeniť. Navyše je pena hustá, krémová a stabilná. Aj preto sa najviac používa pri príprave latte alebo cappuccino.

Jeho nevýhodou ale je, že v pripravených nápojov môžete cítiť slabú strukovinovú chuť.

image

unsplash.com

unsplash.com

Mandľové mlieko

Mandľové mlieko má nízky obsah kalórií a obsahuje veľa horčíka, vitamínu B1, B6 a E. Väčšinou má vodnatejšiu štruktúru ako iné rastlinné nápoja. To znamená, že sa nespení tak dobre ako napríklad ovsené mlieko. Latte s ním ale pripravíte. Pred spenením ho musíte zohriať, aby sa vám v káve nezrazilo. Pripravte sa ale, že pena nebude tak krémová ani hustá. Za to káva bude mať príjemnú orieškovú chuť.

Najlepšie je ho preto použiť pri príprave ľadovej kávy alebo ľadového latte.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko sa vyrába zo strúhanej kokosovej dužiny. Má prirodzene sladkú orechovú chuť a zamatovú textúru. Do kávy sa ale hodí menej. Má tendenciu zrážať sa, keď ho pridáte do veľmi teplého nápoja, pretože obsahuje viac tuku. Ak ho chcete predsa len použiť, najlepšie je pripraviť si s ním ľadovú kávu.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:48