V lete sa oplatí  upraviť si jedálničekIva Kocová
StoryEditor

V lete sa oplatí upraviť jedálniček: Vieme, čo jesť, aby ste sa cítili sviežo

11.07.2023, 00:00
PR Články

Ani vám sa v týchto horúcich dňoch príliš nežiada jesť? Pokiaľ však nechcete, aby vás večer prepadol vlčí hlad, pripravte si bojový plán. Ako na to? Skúste to viac rastlinne!

Počúvať svoje telo sa vždy oplatí. Ak máte chuť na niečo rýchle, ľahké a bezmäsité, pokojne sa na chvíľu staňte vegánom. Rastlinná kuchyňa je na leto predsa ako stvorená! Nielenže je plná skvelej chuti na slnku dozretého ovocia a zeleniny. Nezaťaží ani trávenie a ušetrí čas, ktorý by ste inak strávili nad sporákom.

Navyše, vďaka rastlinným alternatívam, ktoré si viete kúpiť aj v bežnom obchode, môže byť každé vaše obľúbené jedlo vegánske. Aby ste sa aj počas horúčav cítili dobre, stačí dodržiavať tieto jednoduché pravidlá.

HYDRATUJTE

Počas leta strácame veľmi veľa vody, pretože sa nestále potíme. To, či ste hydratovaní, ovplyvňuje okrem iného vaše zdravie, vrátane krvného tlaku alebo bolestí hlavy. Dajte si však pozor na sladké chladené limonády a nápoje s obsahom kofeínu. Urobia vám medvediu službu.

image

Recepty pripravila foodblogerka Iva Kocová (ivka_veggierecipes)

Iva Kocová

SKÚSTE TO PO VEGÁNSKY

Ťažké a mastné jedlá majú v týchto mesiacoch stopku. Namiesto mäsa či tučných syrov vyskúšajte napríklad rastlinné alternatívy. Vegánsky syr v štýle feta stačí vybrať z téglika a skombinovať s olivami, zeleninou a pečivom. Pochutí si celá rodina. Namiesto zápražky do polievky použite vegan krém na varenie. Vegánsky krém á la mascarpone, ktorý skvelé drží formu, zase oceníte pri príprave nepečených tort. Mňam!

ŠETRITE ČAS

Keď sa stravujete rastlinne, všetko je na stole akosi rýchlejšie. Uprednostňujte ľahké a chladivé jedlá, ktoré vaše telo nepotrebuje dlho tráviť. Na obed alebo večeru si pokojne pripravte zeleninový šalát alebo studené zeleninové polievky. Nielenže vás zasýtia, ale aj schladia a hydratujú. A hotové sú raz – dva.

NÁŠ TIP

Či už ste vegán začiatočník alebo pokročilý profík, spoľahnite sa na novinky RAJO Vegan Greek Natur a Chilli. Sú ideálnou alternatívou gréckeho syru feta. Dajú sa krájať, strúhať, zapekať alebo len tak vyklopiť z praktického téglika a rovno servírovať! RAJO sa vývoju rastlinných produktov na Slovensku venuje už viac ako 10 rokov, vďaka čomu chutia naozaj každému. Viac informácií o novinkách RAJO Vegan spolu s ďalšími receptami nájdete na www.rajovegan.sk.

Pripravte si vegánsky pečený syr v gréckom štýle

Aj vy ste počas čítania tohto článku poriadne vyhladli? Povedzte ÁNO nášmu tipu na rýchly a jednoduchý snack pre vašich blízkych či návštevu. A nezabudnite si do svojej kuchyne vziať aj chutné rastlinné alternatív. Prajeme vám dobrú chuť:)

„Dokonalú kombináciu rastlinného gréckeho syra feta s olivami, sušenými paradajkami, voňavými bylinkami, cesnakom a čerstvým pečivom si zaručene zamilujete. A príprava vám nezaberie veľa času,“ radí skúsená vegánka a autorka receptu, Iva Kocová.

Ingrediencie:

•             1 šálka olív

•             ½ šálky sušených paradajok

•             ⅓ šálky olivového oleja

•             3 strúčiky cesnaku

•             ½ ČL oregana

•             ½ ČL tymianu

•             ½ ČL rozmarínu

•             soľ, mletá paprika, korenie

•             200 g  RAJO Vegan Greek Chilli

image

Vegánsky pečený syr v gréckom štýle

Iva Kocová

 

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Rastlinný syr v štýle feta RAJO Vegan Greek Chilli vložíme do menšieho pekáča a pridáme olivy a sušené paradajky. V malej miske zmiešame olivový olej, cesnak nakrájaný na tenké plátky, oregano, tymian, rozmarín, štipku soli a korenie. Zmes nalejeme na syr, olivy a sušené paradajky. Pečieme asi 20 minút. Ozdobíme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme s čerstvým pečivom.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 15:36