Ak chcete sušiť úrodu z vašej záhradky, musíte z plodov čo najrýchlejšie odobrať vodu, aby sa v nich nešírili mikroorganizmy podporujúce hnitie.Dreamstime
StoryEditor

Ako spracovať plody záhrady: Vyskúšajte sušenie zeleniny, ovocia, húb a dokonca mäsa

28.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Dehydratácia alebo sušenie potravín je prastará konzervačná metóda. Kedysi sa potraviny sušili na slnku, na povale alebo v peci – rozložené na papieri alebo navlečené na niti. Často sa sušili aj nad ohniskom v dyme. My vám poradíme, ako moderne a rýchlo usušiť všetky dobroty.

Ak chcete sušiť úrodu z vašej záhradky, musíte z plodov čo najrýchlejšie odobrať vodu, aby sa v nich nešírili mikroorganizmy podporujúce hnitie. Sušenie horúcim vzduchom uchováva v potravinách vitamíny a ďalšie nutrične cenné látky a významne sa predlžuje trvanlivosť potravín. Navyše, sušené potraviny nezaberú toľko miesta, dajú sa pohodlne prepravovať a skladujete ich bez nárokov na energiu (na rozdiel od mrazenia či chladenia).

Bakálie

Keď sa skončí sezóna čerstvého ovocia, naďalej si môžete dožičiť jeho skvelú chuť v podobe tzv. bakálie, ako sa sušené ovocie označuje. Priemyselne sušené ovocie väčšinou obsahuje oxid siričitý, ktorý u citlivých ľudí môže vyvolať astmu. Doma si ich pripravíme omnoho zdravšie. Banány, hrušky, jablká a koreňovú zeleninu krájame na plátky 2 – 4 mm, slivky a marhule odkôstkujeme. Drobné bobuľoviny a lesné plody sušíme v celku. Optimálne usušené ovocie je zvrásnené (podobne ako hrozienka). Skladujeme ho na suchom mieste v dózach s vekom. Zužitkujete ho aj do múčnikov v podobe tzv. prachandy – táto prášková prísada do pokrmov sa vyrába najmä z hrušiek a je rozšírená v oblasti pod Krkonošmi. Používa sa ako náhrada škorice alebo ako zahusťovadlo či posyp (mrvenička). Zmiešajte ju s mliekom a máte skvelé teplé raňajky v podobe kaše.

Sušené mäso (meat jerky)

Tento spôsob uchovania mäsa vymysleli Indiáni. Táto delikatesa nabitá energiou, bielkovinami a s nízkym obsahom tukov a sacharidov vydrží celé mesiace. Základ sušenia spočíva v precíznom nakrájaní hovädzieho mäsa na plátky s hrúbkou max. 5 mm a v následnom sušení počas asi 8 hodín. Indiáni rezali mäso pozdĺž vláken, ale ak ho budete rezať kolmo na vlákna, bude krehkejšie a ľahšie sa zlomí. Teplota sušenia by nemala presiahnuť 90 °C (inak sa mäso začne piecť). Začíname s teplotou okolo 75 °C (aby sa zlikvidovali prípadné baktérie a parazity v mäse) a po pol hodine stiahneme na 60 °C. Mäso môžete pred sušením iba nasoliť alebo ho marinovať vo worcesterskej alebo v sójovej omáčke.

Huby

Huby krájame maximálne na polcentimetrovú hrúbku a sušíme pri čo najnižšej teplote. Skladujeme v suchom prostredí, najlepšie v sklenenej uzavretej nádobe. Pred sušením ich môžeme premiešať so soľou, nikdy ich však tesne predtým neumývajte vo vode – nasali by ju a dlhšie by sa sušili. Majú skvelú chuť a arómu aj pomleté, dajú sa použiť ako korenie. Sušené huby by mali v ruke šušťať.

Komfortné sušenie

Sušenie húb na novinovom papieri je už prežitok, najjednoduchšie je použiť domácu sušičku potravín. Teplotu sušenia môžete nastaviť v rozmedzí od 40 do 70 °C, čas sušenia až do 48 hodín. Ku kvalitným sušičkám väčšinou dostanete pribalené aj recepty na sušenie jabĺk, sliviek, byliniek, rajčín, papričiek čili, lesných húb aj bravčového a hovädzieho mäsa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:45