Hroznová panna cotta je jednou z možností, ako toto ovocie využiť v dezertoch a koláčoch.Dreamstime
StoryEditor

Sladučké hroznové dezerty: S týmto ovocím chutí výborne bábovka, cheesecake aj panna cotta

02.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Bobuľky hrozna sú výborné čerstvé, aj vylisované ako mušt či víno. Rovnako vynikajúco však chutia ako súčasť týchto sladkostí.

Tvarohová bábovka

Suroviny na 12 porcií:

Cesto:

· 3 vajcia

· 150 g krupicového cukru

· 120 ml slnečnicového oleja

· štipka soli

· 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry

· 280 g hladkej múky

· 250 g mäkkého tvarohu

· 1 balíček prášku do pečiva

· 300 g modrého hrozna bez kôstok

Na polevu:

· 150 g práškového cukru

· 4 lyžice červeného vína

1. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. Za stáleho miešania prilievame olej a znovu šľaháme do hustej peny. Bielky vyšľaháme so soľou a so zvyšným cukrom na pevný sneh. Hmoty spojíme.

2. Vmiešame citrónovú kôru a polovicu preosiatej múky. Potom vmiešame tvaroh, zvyšnú múku s kypriacim práškom. Časť cesta naplníme do vymastenej a vysypanej formy.

3. Na cesto dáme polovicu hrozna a doplníme cestom. Na povrch pridáme zvyšné bobuľky hrozna a pečieme pri 160 °C asi 50 minút. Potom necháme vychladnúť.

4. Práškový cukor vymiešame s červeným vínom na hladkú lesklú polevu. Bábovku prelejeme polevou a necháme voľne stiecť po stranách. Polevu necháme stuhnúť pri izbovej teplote.

Hroznový cheesecake

Suroviny na 12 porcií:

Korpus:

· 200 g maslových sušienok

· 4 lyžice mlieka

· 50 g vlašských orechov

· 100 g masla

Náplň:

· 250 g mäkkého tvarohu

· 200 ml kyslej smotany

· 250 g smotanového syra (typu lučina)

· 150 g krupicového cukru

· 1 balíček vanilkového cukru

· 20 g želatíny

Dohotovenie:

· 150 g zeleného hrozna

· 150 g tmavého hrozna

· 1 balíček číreho tortového želé

1. Sušienky rozdrvíme, pokvapkáme mliekom a necháme nasiaknúť. Pridáme mleté orechy, zmäknuté maslo a prepracujeme. Sušienky natlačíme na dno formy vyloženej papierom na pečenie.

2. Korpus pečieme veo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Potom necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, so smotanovým syrom, s cukrom a vanilkovým cukrom.

3. Želatínu namočíme do 80 ml studenej vody a necháme 5 minút napučať. Potom ohrejeme a horúcu ju vmiešame do náplne. Formu vymastíme olejom a vysypeme práškovým cukrom.

4. Do formy nalejeme náplň a uložíme do chladničky. Po stuhnutí ozdobíme cheesecake nakrájaným hroznom a prelejeme pripraveným tortovým želé. Necháme stuhnúť.

Panna cotta s ovocím

Suroviny na 4 porcie:

· 10 g plátkovej želatíny

· 500 ml smotany na šľahanie

· 60 g krupicového cukru

· 1 vanilkový struk

· 150 g zeleného hrozna bez kôstok

· 1 balíček tortového želé

· 150 g modrého hrozna bez kôstok

1. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Smotanu zvaríme s cukrom a vanilkou. Odstavíme a pridáme plátky napučanej želatíny bez vody. Miešame do rozpustenia.

2. Do pohárikov nalejeme prvú vrstvu a uložíme do chladničky stuhnúť. Zelené hroznové víno nakrájame na veľmi malé kúsky. Tortové želé uvaríme podľa návodu na obale.

3. Časť želé zmiešame so zeleným hroznom a rozlejeme do pohárikov so zatuhnutou prvou vrstvou panna cotty. Necháme stuhnúť. Potom nalejeme zvyšnú panna cottu a necháme stuhnúť.

4. Modré hrozno nakrájame na malé kúsky a zmiešame so zvyšným tortovým želé. Nalejeme na povrch stuhnutej vrstvy panna cotty. Uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí podávame.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:39