Rezy či pletence, s makom chutia všetky koláče skvele.Dreamstime
StoryEditor

Rozvoňajú celý byt a chutia výborne: Upečte si rôzne koláče s makom

04.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

U nás máme skvelý mak, a keď si ho čerstvý pomelieme na koláče a doma napečieme, tak si rozvoniame celú domácnosť a ohromne zamaškrtíme.

Koláčiky s posýpkou

Suroviny na 20 kúskov:

Náplň:

· 100 ml mlieka

· 50 g krupicového cukru

· 200 g mletého maku

Cesto:

· 300 g hladkej múky

· štipka soli

· 20 g droždia

· 1 balíček vanilkového cukru

· 160 ml mlieka

· 50 g masla

Na posýpku:

· 20 g masla

· 20 g krupicového cukru

· 40 g hladkej múky

· mandle na zdobenie

1. V hrnci zmiešame mlieko s cukrom, prisypeme mak a všetko povaríme do zhustnutia.

2. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, uprostred vytvoríme jamku, do ktorého rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme vlažným mliekom spolu s rozpusteným maslom. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple asi 30 minút kysnúť.

3. V mise zmiešame studené maslo nakrájané na kúsky, cukor a múku, vytvoríme posýpku.

4. Z cesta tvoríme malé guľky, ktoré vytlačíme pohárikom a plníme makovou náplňou, povrch ozdobíme vždy mandľami a posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 15 minút dozlatista.

Medovo makové rezy

Suroviny na 12 porcií:

Cesto:

· 300 g hladkej múky

· 150 g masla

· 150 g práškového cukru

· 3 lyžice medu

· 2 rovné lyžičky jedlej sódy

· 2 vajcia

Makový korpus:

· 4 vajcia

· 120 g krupicového cukru

· štipka soli

· 100 g hladkej múky

· 2 vrchovaté lyžičky zemiakového škrobu

· 100 g celého maku

Krém:

· 600 ml mlieka

· 100 g krupicového cukru

· 2 balíčky vanilkového pudingového prášku

· 200 g masla

· 1 balíček vanilkového cukru

Na orechovú krustu:

· 200 g vlašských orechov

· 100 g krupicového cukru

· 2 lyžice medu

· 75 g masla

1. Múku preosejeme do misy. Do hrnca dáme maslo, cukor a med. Maslo za stáleho miešania rozpustíme. Odstavíme, necháme krátko vychladnúť, vmiešame sódu a vajcia. Teplú hmotu nalejeme na múku a vypracujeme vláčne, mierne lepivé cesto.

2. Cesto rozdelíme na polovice a každú dáme do plechu (25 x 30 cm) vyloženého papierom na pečenie. Povrch uhladíme a pečieme pri 175 °C asi 15 minút. Po upečení vyberieme z plechu a necháme na papieri vychladnúť.

3. Vajcia vyšľaháme s cukrom a so soľou do hustej peny. Vmiešame preosiatu múku so škrobom a nakoniec primiešame mak. Hotové cesto naplníme do plechu vyloženého papierom na pečenie a pečieme pri 175 °C asi 20 minút. Po upečení vyberieme z plechu a necháme vychladnúť.

4. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť, rozšľaháme ho robotom a postupne pridáme maslo s vanilkovým cukrom, vyšľaháme na hladký krém. Jeden diel korpusu potrieme polovicou krému a priložíme makový korpus. Papier odtrhneme a korpus potrieme druhou polovicou krému. Na povrch položíme druhý medový korpus. Rezy uložíme do chladničky stuhnúť.

5. Orechy nasekáme nahrubo. Do hrnca so silným dnom nasypeme cukor, necháme pozvoľna skaramelizovať, pridáme med, maslo a orechy. Premiešame a nalejeme na povrch stuhnutých rezov, rozotrieme a uložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na jednotlivé porcie.

Kysnuté pletence

Suroviny na 12 kúskov:

Cesto:

· 400 g hladkej múky

· 21 g droždia

· 60 g krupicového cukru

· 200 ml vlažného mlieka

· 2 žĺtky

· 100 g masla

· štipka soli

Náplň:

· 150 ml mlieka

· 150 g maku

· 60 g krupicového cukru

· 40 g masla

· 1 vajce na potretie

· práškový cukor na posypanie

1. Múku preosejeme do misy a do stredu rozdrobíme droždie. Pridáme lyžičku cukru a malé množstvo vlažného mlieka. Necháme vykysnúť kvások, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.

2. Mlieko, mak, cukor a maslo zvaríme, necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 kúskov. Každý kúsok rozvaľkáme na oválnu placku a potrieme slabou vrstvou makovej náplne. Rozkrájame na prúžky asi 1 cm silné zrolujeme do valčekov.

3. Valček zvinieme do venčeka a premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Rovnakým spôsobom pripravíme všetky ostatné pletence. Necháme na teplom mieste kysnúť 15 minút.

4. Pletence potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Pred podávaním pocukrujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:53