Frázy, ktorými zaručene vyvoláte hádku.Unsplash
StoryEditor

Čo ti je? Nič. Pozrite sa na frázy, ktorými zaručene vyvoláte hádku

21.02.2022, 16:00
Vzťahy
Všetci vieme, že správna komunikácia je základom každého úspešného vzťahu. Ak s partnerom nevieme hovoriť, stačí maličkosť či zle použité slová a hádka je na ceste. Pozrite sa, ktorými frázami môžete zbytočne vyvolať konflikt.

Čo ti je? Nič

Čo sa stalo? Čo ti je? Určite ste sa neraz svojho partnera opýtali túto otázku, ak ste mali pocit, že niečo nie je v poriadku. Toto slovné spojenie používajú ženy a mužom sa to rozhodne nepáči, pretože býva bránou k hádke. Partner predsa cíti, že sa niečo deje. Prečo teda odpovedáme nič, keď to tak naozaj nie je? Nech už je to čokoľvek, vždy je lepšie otvorene povedať dôvod, prečo sa hneváme. Ľudia predsa nie sú stvorení na to, aby vedeli čítať myšlienky. Nezabúdajte, že keď poviete veci na rovinu, zabránite nejednej hádke. Ak o probléme hovoriť nechcete, povedze, že nemáte chuť sa o tom rozprávať, ale nehrajte, že sa nič nedeje.

Ty si taký/á...

„Ty si taký...“ alebo „Buď ticho“. Používate aj vy podobné frázy? Znevažovať či urážať niekoho podobnými slovami nepochybne vyvolá hádku. Áno, keď je človek nahnevaný, dokáže povedať naozaj čokoľvek, ale takéto vety atmosféru zbytočne zhoršia. Ak si toho druhého vážite, mali by ste sa pokúsiť, aby ste hnev pomenovali. Povedzte, ako sa cítite a porozprávajte sa o dôvode otvorene. Treba si uvedomiť, že ani vám by sa nepáčilo, keby vás partner ponížil podobnými slovami. Urážky nikdy nikomu nepomohli a ani nepomôžu.

Stále si na telefóne

„Ty si stále na telefóne“ alebo „Nepočúvaš ma“ či „Nikdy mi nepomôžeš“. Toto sú vety, ktoré by nahnevali snáď každého. Prečo? Priamo nimi totiž na partnera útočíte. Stačí, že vo vete priamo označujete druhú osobu a vyvolá to pocit, že obviňujete a vy za nič nemôžete. Aby ste sa tomu vyvarovali, skúste sa predtým opýtať samy seba, či je potrebné použiť práve takéto slová. Snažte sa s partnerom komunikovať konkrétne a nie všeobecne. Vaša konverzácia sa tak môže zmeniť na oveľa prínosnejšiu, ako by ste si možno mysleli.  

Je mi to jedno

A teraz, ruku na srdce, koho by fráza „Je mi to jedno“ alebo „Zabudni na to“ nenahnevala? Reagovať takýmto spôsobom je neúctivé a okamžite zatvorí dvere akejkoľvek komunikácii či vyriešeniu problémov. V partnerovi takéto slová môžu vyvolať pocit, že vám na ňom nezáleží. A preto, aj keď ste akokoľvek nahnevané, pokúste sa komunikovať a neuzatvárať sa do seba. Ak sa na konverzáciu necítite hneď, povedzte, že si potrebujete upratať myšlienky, a potom môžete problém spolu vyriešiť. Hlavné je uvedomiť si, že takéto hlášky vzťah len narúšajú a ničia.

Ale...

„Ďakujem, ale...“ či „Prepáč, ale...“ Ak použijete slovo ALE hneď po niečom pozitívnom, rovno to negujete. Priznajme si, kto by mohol brať vážne ospravedlnenie, za ktorým nasleduje ale. Vyhováranie nemá nikto rád, a preto z neho vždy vznikne hádka. Ak namiesto toho skúsite sformulovať vetu inak, určite zabránite zbytočnému konfliktu. Taktiež môžete partnerovi najprv povedať o negatívach a až potom o pozitívach. Nezabúdajte, že správna komunikácia je základom každého úspešného vzťahu, pretože stačí maličkosť a hádku máte na stole.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 12:05