Až 40% manželstiev končí rozvodom.pexels
StoryEditor

Vedci zistili, pre ktoré príčiny sa rozvádzame najčastejšie. Pozor, ak máte určitý vek, môžu sa týkať aj vás

05.05.2022, 06:00
Vzťahy
A žili spolu až kým nezomreli. Žiaľ, takéto happy endy ako v rozprávkach sa už pri väčšine manželstiev nekonajú. Pravdou je, že v súčasnosti je rozvodovosť veľmi vysoká, a ak si chcete vzťah udržať čo najdlhšie, byť zamilovaná k tomu nestačí.

Rozvodoví právnici, ale aj vedci majú mnoho skúseností s pármi, ktorých ideálne vyzerajúci vzťah stroskotal aj napriek tomu, že v začiatkoch to s nimi vyzeralo veľmi nádejne. A aké sú najčastejšie príčiny, prečo sa nakoniec manželia rozhodnú pre posledný krok, a to rozvod?

Vek niejelen číslo

Austrálski vedci počas šiestich rokov skúmali viac ako dvetisíc párov a dospeli tak k záverom, prečo niektoré manželstva stroskotali a ktoré faktory to ovplyvnili.

Aj keď sa zvykne hovoriť, že vek je len číslo a mnohé dvojice veľký vekový rozdiel nevnímajú, ba dokonca ho považujú za benefit ich manželstva, výskumy dokazujú niečo iné. Pokiaľ je totiž partner od partnerky o deväť a viac rokov starší, je tu predpoklad, že ich vzťah nakoniec tento vekový rozdiel ovplyvní a skôr či neskôr dojde k rozchodu. Rovnako tak vraj krachujú manželstvá, kedy do chomúta šiel muž, ktorý mal dvadsaťpäť a menej rokov.

Vzťahy z minulosti

Začínate randiť s čerstvo rozvedeným mužom, ktorý má z predošlého vzťahu dieťa, nedajbože viac detí? Áno, na začiatku všetko vidíte cez ružové okuliare. Deti sa snažíte získať si na svoju stranu, vymýšľate pre ne atraktívny program. No až 20% párov v ktorom sú deti z predošlých vzťahov neprežije. Môže za to predovšetkým nedostatok času, neustále plánovanie, striedavá starostlivosť, nepredvídané okolnosti, choroby a v neposlednom rade finančná záťaž, ktorá vzniká z dôvodou platenia alimentov. To všetko zvládnu len naozaj silné povahy a silné city voči tomu druhému.

Mimochodom, ak deti pochádzajú z rozvedených rodín, je tu vyšší predpoklad, že tento model budú nasledovať.

Na zlozvyky si nezvykneme

O domácom násilí, drogovej závislosti či alkoholizme niektorého z dvojice ani nejdeme hovoriť. To sú skutočne pádne dôvody na to, aby sa vzťah rozpadol. A čím skôr, tým pre druhú stranu lepšie. Najmä keď dotyčný, alebo dotyčná nemá záujem na sebe zapracovať a zbaviť sa svojich závislostí. Avšak aj obyčajné fajčenie môže byť dôvodom odcudzenia sa dvoch ľudí. Vzťahy fajčiarov sa rozpadajú štatisticky až v 10%. Nielenže to má vplyv na rodinný rozpočet, ale aj zápach, ktorý so sebou táto neresť prináša, je dôvodom, ktorý ovplyvňuje kvalitu vzťahu. Isteže, sú tu argumenty, že fajčil aj na začiatku vzťahu a podobne, ale je prirodzené, že časom nám môžu vadiť veci, ktoré nám na začiatku vzťahu neprekážali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:44