Ak trpíte chorobnou žiarlivosťou, môžete byť už len krôčik k tomu, aby ste siahli po alkohole častejšie, ako je prípustné.Dreamstime
StoryEditor

Žiarlite viac ako je zdravé? Podľa výskumov vás to môže doviesť až k alkoholizmu

20.06.2022, 18:00
Vzťahy

Aj keď pohľady mužov a žien sú na rovnaké veci a životné situácie častokrát rozdielne, v jednom majú obe pohlavia jasno. Jedným z najväčších zabijakov vzťahu je nepochybne žiarlivosť. Tá bezdôvodná, kedy partnera kontrolujete a podozrievate napriek tomu, že vás nikdy nezradil a nedal vám k tomu dôvod. V neposlednom rade, ak vás žiarlivosť prenasleduje na každom kroku, rovnako ako prenasledujete vy svojho partnera, existujú súvislosti medzi žiarlením a alkoholizmom.

„Kto nežiarli, nemiluje.“ Používate túto formulku vy ako ospravedlnenie svojho žiarlenia, alebo váš partner, ktorý sa vás snaží presvedčiť, že žiarli preto, že vás miluje a že mu na vás záleží?

Hrozba všade naokolo

Ak ste už dospeli do štádia, že hrozbu pre váš vzťah vidíte všade, kam sa pozriete, je načase sa zamyslieť a prestať samy seba kŕmiť teóriami, prečo sa váš partner milo usmial na predavačku, prečo je príjemný k svojej kolegyni či spoločnej kamarátke. Jeho úmysly sú pravdepodobne úplne čisté. On je len zdvorilý a vy sa trápite zbytočne. Navyše, váš vzťah tým pádom neohrozí žiadna tretia osoba, ale vy samy. Nikto totiž netúži byť vo vzťahu s fúriou, ktorá ho prenasleduje a robí neustále výčitky. A vy nakoniec skončíte samy s fľašou vína a čoskoro to s vami nemusí dopadnúť dobre.

Alkohol na guráž

Na jednej z houstonských univerzít si vedci zobrali na paškál takmer 300 študentov z amerických vysokých škôl. Tí odpovedali nielen na otázky ohľadne vzťahov. Upresnili, čo pre nich znamená romantika, ale v neposlednom rade hovorili aj o svojich alkoholových návykoch a v akých prípadoch po poháriku siahajú. Z výsledkov vyplýva, že alkohol dodáva odvahu na oslovenie objektu záujmu, ale tiež ak ste vo vzťahu, máte oveľa väčšiu potrebu partnera konfrontovať aj s nepríjemnými vecami. Zároveň ľudia pod vplyvom alkoholu vidia niektoré situácie prehnane citlivo. Kým v triezvom stave ani nepostrehnete letmý pohľad vášho partnera za inou ženou, po pár pohárikoch ten istý pohľad vidíte ako milión signálov, že má o ženu, ktorá sa popri ňom mihla, záujem. Očividné teda je, že alkohol je istým spôsobom spúšťačom žiarlivosti. Ale, výskumy zároveň hovoria o tom, že ak trpíte chorobnou žiarlivosťou, časom môžete mať našliapnuté aj na problémy s pitím. Alkoholu, samozrejme.

Žiarli a pije

Je dokázané, že ak sa vo vašom živote objaví nový človek, ktorý by mohol byť vašim potencionálnym partnerom, stúpne vám sebavedomie. Určite je to aj tým, že sa zrazu cítite milované, obdivované a atraktívne. Nebezpečné však je, ak práve títo, pred tým nesebavedomí ľudia, začnú na svoju novú známosť žiarliť, pretože práve kvôli tomu najčastejšie siahajú po drinku. Tento moment však môže nastať aj v dlhodobých vzťahoch. Výskum sa zameral tiež na to, aké emócie ľudia prežívajú pod vplyvom alkoholu a opäť raz sa potvrdilo, že žiarlivostná scéna uprostred baru je oproti niektorým iným prípadom to najmenej, čo vás môže postretnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 23:32