Priateľská atmosféra medzi kolegami je pre firmu vždy prínosná.pexels
StoryEditor

Spokojnosť v práci ovplyvňujú predovšetkým dobré vzťahy. Takto si ich vybudujete

10.08.2022, 09:00
Vzťahy

Dostali ste skvelé miesto vo firme, do ktorej ste sa už dlhšie snažili dostať. Finančné ohodnotenie je viac než vynikajúce a náplň práce spĺňa všetky vaše očakávania. Aj napriek tomu, že to všetko vyzerá ideálne, aby ste boli skutočne šťastní záleží aj na vzťahoch, ktoré budete mať s kolegami. Predsa len, v práci trávite väčšiu časť svojho dňa, a preto by ste sa v nej mali cítiť príjemne a byť obklopení ľuďmi, s ktorými si rozumiete nielen po pracovnej stránke.

Na to, aby ste mali s kolegami dobré vzťahy, budete aj vy musieť vynaložiť nejaké úsilie. Funguje to rovnako ako vo vzťahoch partnerských, priateľských či rodinných. Treba na nich pracovať.

Budovanie vzťahov

Nemusíte byť extrovert, ktorého je všade plno, aby ste mali pozornosť a sympatie svojich kolegov. Ich náklonnosť si získate práve svojou prirodzenosťou, tým, že budete nielen profesionálne, ale aj ľudské. Načúvajte im, zaujímajte sa o nich a na oplátku sa im aj vy v prípade záujmu zdôverte s niečím zo súkromia. Častokrát v práci nájdete skvelých priateľov, s ktorými následne trávite aj čas v mimo kancelárie. Potom sa aj do práce chodí oveľa ľahšie, keď viete, že vás tam okrem povinností čakajú aj príjemné chvíle s ľuďmi, ktorých máte rady.

Väčší zápal pre prácu

Je dokázané, že kolegovia, ktorí si navzájom dôverujú a cítia sa v spoločnosti ostatných príjemne, dokážu byť pre tím oveľa väčším prínosom. Podvedome sú pre prácu viac zanietení, čomu napomáha aj uvoľnená a priateľská atmosféra v kolektíve. Záleží im na dobrej kondícii firmy a snažia sa svoju prácu odviesť na 100 %. Na jednej strane nechcú sklamať svojich kolegov, na strane druhej aj oni od nich cítia maximálnu kolegialitu a profesionalitu. Vo firmách, kde panuje priateľská atmosféra a kolektív je zomknutý, nedochádza často ani k fluktuácii zamestnancov, čo je pri firmu veľmi prínosné.

Vplyv na psychiku

Každý, kto má v práci nadštandardné vzťahy potvrdí, že je to jeden z faktorov, ktoré ovplyvňujú jeho zotrvanie vo firme. Ani platové ohodnotenie či kariérny rast častokrát nevymenia za pohodu, ktorú v zamestnaní majú. Tento jav sa vyskytuje najmä u ľudí, ktorí už na pracovisku zažili doslova všetko. Vrátane nevraživosti, rivality, šikany či bossingu. To má negatívny dopad aj na psychiku človeka a častokrát vedie k depresiám, syndrómu vyhorenia a iným ochoreniam. Tlak, ktorý niektorí kolegovia či šéfovia vytvárajú, dokáže vyvolať stres, ktorý z dlhodobého hľadiska neprospieva zdraviu nikoho z nás. Zamestnávateľ môže získať aj tým, ak má zamestnancov rôznych vekových skupín. Navzájom si môžu odovzdať skúsenosti, naučiť sa niečo nové a byť voči sebe tolerantnejší.

Teambuilding

Najmä korporátné spoločnosti sa snažia a podnikajú rôzne kroky a aktivity na to, aby stmelili kolektív. Teambuildingy, firemné večere, vianočné večierky, letné športové hry. To všetko má dopomôcť k tomu, aby zamestnanci trávili spolu viac času aj mimo kancelárie, a tým si utužovali svoje vzťahy. Firemná kultúra tak narastá a zamestnanci sú motivovaní k lepším pracovným výsledkom. Motivačné je v neposlednom rade aj hodnotenie a uznanie od nadriadených či kolegov. Pochvala či uznanie za dobre odvedenú prácu každému dobre padne a aj to je znak istého priateľského gesta a toho, že si vašu snahu niekto všimol. Rovnako dôležitá je aj otvorenosť a chuť riešiť aj tie menej príjemné veci. Ak človek cíti, že svojmu nadriadenému môže vyjadriť aj svoju nespokojnosť, námietky či výhrady k niektorým veciam a bude vypočutý a zároveň budú jeho postrehy brané na vedomie, je to cesta k spokojnosti všetkých zúčastnených strán.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:19