pexels.com
StoryEditor

Zloženie stravy, keď máme 20+, 30+, 40+, 50+

16.08.2017, 18:00
Zdravie
Vedeli ste, že zloženie stravy a kalorický príjem by sme mali mať už v tridsiatke iný ako v dvadsiatke?

Zloženie stravy
„V každom veku je najdôležitejšie vyhýbať sa akýmkoľvek diétam a experimentovať so stravovaním. Každý takýto experiment alebo hladovka zanechá v našom tele ,ryhu‘. Zapamätá si to a o to ťažšie bude potom udržať si normálnu hmotnosť. Čím sú výkyvy váhy menšie, tým skôr si ju viete dlhodobo udržať v norme. Dôležité je dodržiavať pitný režim,“ hovorí výživová poradkyňa Janka Trebulová.

Keď máme 20+:
„Už v tomto veku je potrebné myslieť na budúcnosť našich kostí. Preto treba dodať dostatok vápnika vo forme mliečnych výrobkov, strukovín, brokolice a akejkoľvek zeleniny tmavozelenej farby. A dbajte aj na pravidelné a pomalé jedenie,“ radí Janka Trebulová.

Keď máme 30+:
„V tomto veku prežívame napätie, preto treba do jedálnička zaradiť vitamín A, B12, C, omega 3 mastné kyseliny a zinok. Nezabúdajte na ryby v oleji, mliečne výrobky, vajíčka, obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie a červené mäso. Pokožke ulahodíte, ak bude v strave zastúpený aj vitamín E, napríklad v orechoch. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Ak chcete dať dole nejaké to kilo, nedajte sa nahovoriť na diétu, ale zmenšite porcie a dbajte na pestrú stravu.“

Keď máme 40+:
„Každým desaťročím sa znižuje náš energetický príjem. Preto treba dbať hlavne na veľkosť porcie a dostatok všetkých vitamínov. Nezabúdajte na dostatok antioxidantov a fytoestrogénov, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy. Preto treba dbať na pestrú stravu, mierne znížiť konzumáciu cukru a mastného jedla a pridať vlákninu do stravy kvôli správnemu pracovaniu čriev,“ odporúča odborníčka na výživu.

Keď máme 50+:
„Vekom naše črevá lenivejú, a preto s pribúdajúcim vekom dajte pozor na dostatok vlákniny v strave. Vo vašom jedálničku nech sa čo najčastejšie vyskytujú celozrnné obilniny, fazuľa, hrach, šošovica, čerstvé ovocie a zelenina. A opäť – dostatočný pitný režim.“

Kalorický príjem
„Závisí nielen od veku, ale aj od našej hmotnosti, výšky, stavu organizmu, od pohybu,“ vysvetľuje Janka Trebulová. Vekom by však mal tento kalorický príjem klesať. V priemere by to malo vyzerať asi takto:
Keď máme 20+: 7 000 kJ/deň
Keď máme 30+: 6 600 kJ/deň
Keď máme 40+: 6 100 kJ/deň
Keď máme 50+: 5 600 kJ/deň

Čomu sa vyhýbať
V každom veku platí: Treba sa vyhýbať konzumácii sladkých, slaných, mastných, vyprážaných jedál. Taktiež je potrebné minimalizovať konzumáciu sladkých a sladených nápojov. Vekom pridávať vlákninu, pozor by sme si mali dávať tiež na dostatok vápnika kvôli kostiam a na veľkosť porcií. Treba jesť s rozumom, počúvať svoje telo a vtedy si v malom množstve môžeme dopriať aj nejakú tú maškrtu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 08:09