unsplash.com
StoryEditor

Čo pomôže na prechladnutie? Tieto potraviny vás vyliečia raz dva, tieto zasa OBCHÁDZAJTE oblúkom!

07.10.2021, 15:00
Zdravie
Ak vás dostalo chladné jesenné počasie, vyskúšajte nasadiť do svojho jedálnička tieto potraviny. S chorobou si poradia raz dva!

CESNAK

Cesnak obsahuje zlúčeninu s názvom alicín, ktorá má silné liečivé vlastnosti. Je bohatý na vitamíny a mangán. Jedenie cesnaku výrazne posilňuje funkciu imunitného systému, pomáha predchádzať a znižovať závažnosť bežných ochorení, ako je chrípka a prechladnutie. 

CIBUĽA

Cibuľa má podobné účinky pre zdravie ako cesnak. Pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje hltan, nos a ústa, posilňuje imunitý systém, pomáha proti kašľu a je výborným pomocníkom pri prechladnutí. Má silné antibakteriálne účinky a dokáže liečiť samotný zápal. 

CITRUSOVÉ PLODY

Citrusové plody majú v sebe veľa vitamínu c, ktorý je kľúčový pre podporu imunity. Nachádzajú sa v nich aj flavonoidy, vďaka ktorým sa človek s chorobou oveľa lepšie popasuje a rýchlejšie sa zotaví. Citrón, grapefruit, pomaranč a v týchto mesiacoch aj mandarínka. 

MED

Medu sa hovorí aj tekuté zlato, jeho účinky sú neprekonateľné a má hneď niekoľko benefitov pre naše zdravie. Obsahuje významné nutričné bohatstvo, ako je fosfor, mangán, oligosacharidy, vápnik, vitamíny, železo a mnoho ďalších. Považuje sa za prírodné antibiotikum, je to účinný posilňovač imunitného systému. 

ZÁZVOR

Zázvor obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú vhodné nielen pri samotnej liečbe, ale aj pri prevencii, aby vás v tomto chladnom jesennom počasí nechytila chrípka, či prechladnutie. Má nespočetné množstvo vitamínov, preto je vynikajúcou voľbou, pokiaľ sa potrebujete rýchlo zotaviť. 

TÝMTO POTRAVINÁM SA VYVARUJTE

-alkohol (dehydruje, oslabuje imunitný systém)

-mliečne výrobky (vo väčšom množstve môžu zvýšiť produkciu hlienu)

-sladené nápoje (zaťažujú telo zbytočnými cukrami a tým obmedzia schopnosť bielych krviniek bojovať s baktériami a vírusmi)

-vyprážané jedlá (tuk spomaľuje rekonvalesceniu organizmu)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:37