pexels
StoryEditor

Najviac stresu zažívame počas sviatkov. Ako ho efektívne dokážeme znížiť?

29.11.2021, 14:00
Zdravie
Či už ste fanúšik Vianoc alebo niekto, kto ich už chce mať za sebou, sviatky sú plné stresujúcich momentov. Pred sviatkami sme zaneprázdnení inými vecami, že zabudneme na predbežné plánovanie či nakupovanie, a to sa potom odzrkadlí na našom emocionálnom rozpoložení. Ako efektívne znížiť stres v tomto období?

Vzťahy: Priorita číslo jeden 

Aj keď je stres normálny a dokonca zdravý, ak naň nereagujeme, dokáže sa rýchlo premeniť na úzkosť. Väčšina stresu počas sviatkov pochádza práve zo vzťahov, rodinných či partnerských. Preto si treba urobiť z ľudí prioritu číslo jeden. Vianoce majú byť predsa plné radosti, vďačnosti, smiechu či rozhovormi pri jedálenskom stole. Nenechajte sa pohltiť nákazlivou mániou sviatočných povinností tak , že si zabudnete užiť ľudí, pre ktorých to všetko robíte. 

Rozpočet je dôležitý

Naplánovanie si vianočného rozpočtu môže pomôcť k zníženiu stresových situácii, ktoré súvisia napríklad s hromadením zbytočne veľkého množstva nepotrebných dekorácii či nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu. Rozpočet vytvára hranice pre vašu peňaženku a vy tak môžete rozhodovať, čo skutočne potrebujete a kedy. Urobte si ho preto hneď teraz a držte sa ho. Budete radi, že ste tak urobili. 

Obmedzte čas na sociálnych sieťach

Keď ste v strese, držte sa mimo sociálnych sietí. Vyskakujúce reklamy na všelijaké zľavy, fotografie vianočných jedál a darčekov či nádherne ozdobených stromčekov. Toto všetko spôsobí ešte väčšiu paniku z toho, že ste nestihli všetko nakúpiť a pripraviť. Vyhnite sa preto sociálnym sieťam a stres zaručene opadne. 

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:31