pexels.com
StoryEditor

Duševné zdravie ovplyvňuje váš každodenný život. Odborníci radia, ako ho posilniť a vybudovať odolnosť

12.12.2021, 18:00
Zdravie
Duševné zdravie ovplyvňuje schopnosť vyrovnať sa so stresom, prekonávať výzvy, budovať vzťahy či zotavovať sa z neúspechov. Byť duševne a emocionálne zdravý je oveľa dôležitejšie, ako si myslíte. Ako si vybudovať lepšie a silnejšie duševné zdravie?

Najhlavnejšie je uvedomiť si, že s vami niečo nie je v poriadku. Neignorujte emocionálne správy, ktoré vám to naznačujú. Nevyriešite to predsa rozptyľovaním ako alkohol, drogy, samoliečba či sebadeštruktívne správanie. Neutláčajte svoje problémy, sama od seba sa vaša situácia nezlepší. Existujú však rôzne postupy, ktoré sa môžete naučiť. Dokážete si tak zlepšiť náladu, stať sa odolnejším a predovšetkým si viac užívať život. Pretože tak, ako sa usilujete dobre fyzicky vyzerať, tak to isté úsilie si zaslúži aj vaše psychické zdravie. Odborníci vám poradia, ako na to.

Budovanie sociálnych vzťahov

Pri budovaní duševného zdravia je osobné spojenie veľmi dôležité. Avšak telefónne rozhovory či sociálne siete neprekonajú silu stretnutia tvárou v tvár s inými ľuďmi. Odborní tvrdia, že pri odbúraní stresu a zlepšenia nálady by ste mali začať komunikovať s niekým, kto je dobrý poslucháč. S niekým, s kým sa môžete rozprávať pravidelne, kto vás nebude súdiť za vaše pocity, kritizovať alebo prerušovať. To, že vám niekto podá pomocnú ruku, nie je prejavom slabosti. Veľa ľuďom naopak lichotí, ak sa im zdôveríte. Ak naopak nemáte nikoho, na koho by ste sa mohli obrátiť, skúste si vybudovať nové vzťahy a priateľstvá. Dokonca môžete vyskúšať nadviazať oční kontakt, vymeniť si úsmev, priateľsky sa pozdraviť alebo sa krátko porozprávať s niekým cudzím.

Aktívny, nie len pri cvičení

Myseľ a telo sú vnútorne prepojené. Keď zlepšíte svoje fyzické zdravie, automaticky budete vo väčšej duševnej a emocionálnej pohode. Fyzická aktivita tiež uvoľňuje endorfíny, ktoré zdvihnú vašu náladu a dodajú energiu. Ak však cvičenie ako také neobľubujete, máme pre vás pár tipov ako to obísť. Prechádzka, hádzanie si lopty so psom, tancovanie na vašu obľúbenú pesničku alebo obmedzenie cestovania autom či autobusom. Vnímajte pri každej aktivite, ako sa vaše telo cíti a ako sa cítite v takom tele práve vy. Predsa aj takéto mierne množstvo fyzickej aktivity môže mať vplyv na vaše duševné zdravie.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 09:28