StoryEditor

Po tomto už sladkosť svojim deťom nekúpite. Desivé zistenie vedcov

25.11.2015, 04:00
Zdravie
Sú mnohokrát lahodné, chrumkavé a farebné. Reč je o sladkostiach, ktoré deti veľmi lákajú. Prečo sú však pre ne nebezpečné?

Takmer každé dieťa miluje sladkú chuť nápojov a jedál. Čistá voda alebo nesladený čaj ulahodí len máloktorému detskému jazýčku. Čím sladšie, tým viac to drobcom chutí. Rodičia chcú pre svoje dieťa len to najlepšie. Nič ich nedokáže potešiť ako rozžiarené detské očká a úsmev na tvári. Preto drobcovi opäť vyhovejú a kúpia mi čokoládovú tyčinku alebo lízatko, na ktoré si ukázal v obchode.

Smutný pohľad na detskej tvári rodičia neznesú, preto, aj keď s menšími výčitkami svedomia, je ich nákupná taška opäť plná sladkých dobrôt. Vedia, že cukor nie je práve najzdravšou zložkou v strave detí. Niet divu, že sa jednoduchý cukor často označuje za "zabijaka 21. storočia" alebo "biely jed". Môže viesť k rozvoju obezity, podporiť vznik zubného kazu a vzbudzovať hyperaktivitu. Odborníci sa zhodujú na tom, že ide o nebezpečné návykové narkotikum, ktoré spôsobuje, že deti sú psychicky nevyvážené. Zvyšuje túžbu po ďalších sladkostiach a mnoho iného.

Ubližuje detskej pamäti


Najväčším nepriateľom detského organizmu sú sladké nápoje. Dokonca ani rodičia nevedia, aké množstvo bieleho jedu sa nachádza v kolových nápojoch, nieto ešte v detských. Nespôsobujú však len zubný kaz, obezitu či žalúdočné problémy, ale dokonca poškodzujú mozog. Vedci z University of Southern California zistili znepokojujúcu súvislosť medzi sladkými nealkoholickými nápojmi a ľudskou pamäťou. Podľa Dr. Scotta Kanoski sú v nich obsiahnuté skryté karbohydráty, ktoré spôsobujú metabolické poruchy, ako píše eurekalert.org.

Výsledky boli šokujúce. Pitie sladkých nápojov, plných cukru, vplýva na schopnosť mozgu normálne fungovať a pamätať si kľúčové informácie. Najhoršie následky majú vtedy, ak ich v nadmernom množstve pije človek ešte pred dospelosťou. U detí, ktoré neodolajú sladkým nápojom už v ranom veku, podľa vedcov v dospelosti hrozí riziko slabej pamäte. Pozor, takýto dopad môžu mať nielen kolové nápoje. Týka sa to aj ostatných limonád, energetických nápojov a ovocných džúsov.

Výskumníci dospeli k takémuto záveru na základe pokusu na dospelých potkanoch a na mláďatách. Podávali im nápoje, ktoré obsahovali zvýšený podiel fruktózy a sladidlá. Tie obsahuje väčšina sladených nápojov, ponúkaných v obchodoch. Po mesiaci nevykázali dospelé potkany žiadne zmeny v správaní. Avšak u adolescentných vedci spozorovali horšie učenie a pamäť. Je to dôkaz toho, že hipokampus v mozgu je veľmi citlivý. Jeho funkcia je ovplyvniteľná aj konzumovaním saturovaných tukov a priemyselne vyrábaných cukrov. Hrá dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej pamäte do dlhodobej  a priestorovej orientácie.

Koľko cukru môžeme?


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme denne mali zjesť maximálne šesť čajových lyžičiek cukru (25 gramov). U detí by pritom nemal prekročiť limit 4 lyžičky denne. Spotreba cukru Európanov sa pohybuje medzi 7 až 17 percentami celkového energetického príjmu, zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve je to až dvojnásobne viac 16 až 17 percent. U vidieckej populácie v Južnej Afrike predstavuje denná dávka cukru okolo 7,5 percenta.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie konzumujeme veľa cukru aj preto, lebo nemáme tušenie, kde všade sa skrýva. Na etiketách potravín sa cukor nachádza pod inými názvami. Preto si niektoré doprajeme bez toho, aby sme vedeli, že patria medzi sladkosti. Príkladom je jedna polievková lyžica kečupu, ktorá obsahuje čajovú lyžičku cukru alebo ochutený jogurt, v ktorom sa nachádza štyri až päť lyžičiek. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 06:06