pixabay.com
StoryEditor

Šesť vecí, ktoré škodia vášmu zraku

29.07.2017, 10:00
Zdravie
Šúchanie očí, stará riasenka, fajčenie či neustále pozeranie na obrazovku si môžu vybrať svoju daň na očnom zdraví. Zrak však ohrozujú aj ďalšie faktory.

Máte zrak ako ostriež a dioptrické okuliare sú pre vás neznámy pojem? Potom si môžete pogratulovať, ale rozhodne by ste nemali spať na vavrínoch. Zrak sa vám totiž môže zhoršiť kedykoľvek. Príčiny zhoršeného videnia môžu byť rôzne. Najčastejším vinníkom je pribúdajúci vek, genetické faktory a očné aj iné ochorenia, ako je napríklad cukrovka alebo skleróza, píše idnes.cz.

Vyššie spomenuté faktory, ktoré ohrozujú váš zrak, väčšinou nemôžete nijako ovplyvniť, ale existuje niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor, ak si chcete udržať svoj dokonalý zrak, čo možno najdlhšie.

Nenosenie slnečných okuliarov
Dlhodobé vystavenie očí slnku môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Ak sa z nejakého dôvodu vyhýbate slnečným okuliarom, dovolíte škodlivým slnečným lúčom negatívne ovplyvniť váš zrak a zvýšiť tak pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože, makulárnej degenerácie, šedého a zeleného zákalu. Pri výbere slnečných okuliarov by ste rozhodne nemali myslieť len na to, ako vám pristanú. Nezabúdajte, že ich hlavnou úlohou je ochrániť oči pred škodlivým UV žiarením.

Primár očného oddelenia Břetislav Brožek sa domnieva, že v zásade nie je potrebné nosiť slnečné okuliare pri zatiahnutej oblohe, ale v zime pri jasnej oblohe cez deň, najmä v horských výškach ich nosenie odporúča.
"Otázka nekvalitných slnečných okuliarov je zložitejšia, než sa zdá. Na jednu stranu aj tie najlacnejšie sklenené či plastové okuliare aspoň čiastočne blokujú ultrafialové žiarenie. Na druhej strane napríklad na horách je potrebné použiť overené kvalitné okuliare plne blokujúce ultrafialové žiarenie. V tejto situácii by lacné nekvalitné okuliare nemuseli stačiť. Ale v bežných podmienkach nemôžu zrak poškodiť, "uviedol doktor Brožek.

Šúchanie očí
Dlhodobá práca na počítači alebo čítanie knižky vás môže mnohokrát nútiť poriadne si po týchto činnostiach pretrieť oči. Hoci šúchanie očí môže priniesť dočasnú úľavu, v skutočnosti spôsobí viac škody ako úžitku.
Trenie očí môže dokonca trvale poškodiť rohovku a navyše prispieva k vzniku tmavých kruhov pod očami. Najväčšou hrozbou tohto návyku sú však očné infekcie. Vaše ruky sú totiž neustále plné baktérií, a keď sa dotknete svojich očí, len prispejete k ich rozšíreniu. To môže viesť k prechladnutiu, chrípke alebo zápalu spojiviek.

Dlhodobé pozeranie na monitor počítača alebo na televíziu
Aj keď sledovanie televízie alebo práce na počítači podľa odborníkov priamo nezhoršuje kvalitu zraku, jedincom, ktorí trávia príliš veľa času pred monitorom, hrozia najrôznejšie očné komplikácie, ako svrbenie očí, rozmazané videnie, suché oči a zmeny vo vnímaní farieb. Žiara z obrazovky počítača môže tiež viesť k únave očných svalov.

"Veľa z nás pracuje pri počítači väčšinu dňa a zrakové okuliarové ťažkosti sa potom kombinujú so zníženým mrkaním (teda vysýchaniu oka) a stuhnutosťou tela pri usilovnej práci bez pohybu. Ochrana očí by mala spočívať v dokonalých okuliaroch na presnú vzdialenosť, mať monitor čo najnižšie na stole a pravidelne hýbať ramenami, hlavou a krkom, "radí primár Brožek.

Sledovanie vášho smartfónu
Väčšina súčasných elektronických zariadení, ako sú inteligentné telefóny, monitory počítačov, tablety a ploché televízie, vyžarujú vysokoenergetické modré svetlo (HEV). Podľa odborných výskumov je toto svetlo jednou z príčin vekom podmienenej makulárnej degenerácie (VPMD), ktorá je najčastejším vinníkom straty zraku u starších ľudí. Modrá oblasť svetelného spektra môže tiež prispievať k poškodeniu sietnice. Modrasté studené svetlo navyše blokuje vylučovanie melatonínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za riadenie denných rytmov v tele. Pozeranie na telefón po večeroch a v noci tak môže výrazne narušiť váš spánkový rytmus a viesť k problémom s nespavosťou.

Fajčenie cigariet
Akoby už aj tak neexistovalo množstvo dôvodov, prečo by ste mali prestať fajčiť. K notoricky známym negatívnym dôsledkom tohto rozšíreného zlozvyku si môžete pridať ešte jeden - fajčenie môže vážne poškodiť váš zrak. Vedecké štúdie preukázali, že fajčiari majú zvýšené riziko vzniku VPDM, ktorá môže spôsobiť trvalú stratu zraku. Fajčenie môže navyše viesť k syndrómu suchého oka a tiež k očným chorobám u dojčiat. Podľa webových stránok allaboutvision.com, ktoré sú zamerané na očné zdravie, ženy, ktoré fajčia počas tehotenstva, prenášajú nebezpečné toxíny z cigariet do placenty, čo môže poškodiť plod. Fajčenie v tehotenstve zvyšuje okrem iných vážnych zdravotných problémov tiež riziko mnohých očných vád plodu a dojčaťa.

Dlhodobé používanie jednej riasenky
Používanie kozmetiky po záruke môže viesť k sérii problémov ako sú alergické reakcie, kožné problémy aj infekcie. Väčšina žien pritom u dekoratívnej kozmetiky nekontroluje dátum spotreby a používa ju tak dlho, kým sa jednoducho neminú. A to môže v niektorých prípadoch trvať aj niekoľko rokov. Najrizikovejšou položkou kozmetickej taštičky je podľa odborníkov riasenka. Práve táto kozmetická pomôcka je častou príčinou zápalu spojiviek a ďalších očných infekcií. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 16:33