Zaraďte tigrie orechy do vášho jedálnička a pocítite ich benefity na vlastnej koži.dreamstime
StoryEditor

Alergia na orechy sa ich netýka. Tigrie orechy boli pôvodne návnadou na ryby, dnes sú jednou z najzdravších potravín

09.05.2022, 15:00
Zdravie
Ak ste sa s touto super potravinou ešte nestretli, je načase to zmeniť. Tigrie orechy, alebo inak šachor jedlý či zemné mandle, totiž v sebe ukrývajú mnoho cenných látok, prospešných pre naše telo. Navyše, ak trpíte alergiami na bežne dostupné orechy, práve toto je pre vás vhodná alternatíva.

Tigrie orechy určite pozná každý rybár. Bežne sa totiž používajú ako návnada na ryby. Niekde je šachor považovaný dokonca za burinu. Bola by veľká škoda, keby sa šachor nedostal viac do povedomia ľudí, keďže má množstvo priaznivých účinkov na organizmus. 

Skvelý antioxidant

Tigrie orechy sú bohaté na vitamín E, kyselinu olejovú, a teda sú výborným zdrojom antioxidantov. Ak budete túto superpotravinu konzumovať pravidelne, budete viac imúnni voči chorobám. Navyše má antibakteriálne účinky. Tento fakt potvrdili aj výskumy, ktoré hovoria o ich schopnosti bojovať proti baktériam, infekciám a vírusom.

Vláknina aj probiotické účinky

Zhruba 30 gramov tigrích orechov vám poskytne takmer polovicu dennej dávky vlákniny – čo je približne 10 gramov. Vďaka vláknine budete dlhšie sýte a nebudete mať potrebu stále niečo zobkať. Probiotiká, ktoré tieto drobné plody obsahujú, podporujú tvorbu dobrých baktérii v črevách. Zbavíte sa tak plynatosti, problémov s tráviacim traktom či vyprázdňovaním sa. Dokonca su účinným prostriedkom pri liečbe hnačky. 

Bohaté na vitamíny

Okrem spomínaného vitamínu E a C sú tiež zdrojom draslíka, železa i fosforu. Práve tieto minerály zabezpečujú a zároveň ovplyvňujú správne funkcie našich orgánov, a tiež vplývajú na kardiovaskulárny systém. Sú bohaté na bielkoviny, takže ak vo vašom jedálničku preferujete prevažne rastlinnú stravu, práve bielkoviny si môžete vďaka nim jednoducho doplniť. Sú nápomocné aj pri regulovaní cukru v krvi, preto sú vhodné aj pre diabetikov.

Využitie v kuchyni

Aj napriek tomu, že šachor je hľuza a nie sú to orechy v pravom zmysle slova, môžete si na nich pochutnávať rovnako. Majú príjemnú, sladkastú chuť, ale hrubšiu škrupinku, alebo to nazvime kôrku. Preto si ich pred konzumáciou namočte a budete mať pripravenú chutnú maškrtu, navyše nutrične nabitú. Z tigrích orechov sa zvykne pripravovať aj nápoj ako alternatíva mlieka. Je veľmi sladké a chutné. Rovnako tak si môžete orechy rozmixovať a získať tak múčku, ktorú s pridaním vajíčka a mlieka môžete použiť na prípravu zdravých lievancov, cookies alebo iných chutných sladkostí. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:16