Pitný režim, zmena životosprávy a pohyb vás zbavia zadržanej vody v tele.pexels
StoryEditor

Zbavte sa zadržanej vody v tele. Budete sa cítiť ako znovuzrodené, zmiznú opuchy aj opticky schudnete

02.08.2023, 20:00
Zdravie

Všimli ste si na sebe, že máte opuchnuté nohy, ruky, ale aj vaša tvár je akoby „naliata“ ? Môže to byť voda, ktorú v tele zadržiavate, a tá vám spôsobuje tieto problémy. U zdravých ľudí je to dôsledok zlej životosprávy, nedodržiavanie pitného režimu alebo nedostatočného pohybu. Svoje by vám však vedeli rozprávať aj ženy počas tehotenstva, alebo keď majú svoje dni je to tiež jeden z bežných prejavov.

Nielen zlý životný štýl, tehotenstvo, prípadne menštruácia, ale aj niektoré ochorenia a lieky majú ako vedľajší účinok práve to, že vaše telo nefunguje sto percentne a zadržiava vodu.

Pohyb

Môže sa zdať, že pohybom sa oháňame pri každom probléme, ale je to naozaj minimum, čo môžete spraviť preto, aby ste sa vyhli zdravotným komplikáciám. Počas pohybu, kedy sa vaše telo potí, stráca vodu z tela. Množstvo, ktoré vypotíte, závisí od aktivity, ktorú zvolíte, preto sú vhodné predovšetkým kardio cvičenia. Zároveň však dochádza k redukovaniu vody mimo buniek, čo priaznivo vplýva na to, že telo nemá takú tendenciu vodu zadržiavať.

Strava

Aj váš jedálniček by ste mali na tejto ceste prehodnotiť. Niektoré veci obmedziť, iné vynechať a niečo naopak doplniť. Menej soľte, to je rada číslo jeden. Soľ výrazne prispieva k zadržiavaniu vody v tele. Začnite postupne uberať z množstva, ktoré v kuchyni použijete. Nebude to pre vaše chuťové poháriky veľký šok a časom vám bude stačiť oveľa nižšie množstvo soli. To isté platí aj pre cukor. Obmedzte ho, vymeňte klasický biely za zdravšie alternatívy, akými sú napríklad, kokosový cukor, med, čakankový sirup či stévia.

Pitný režim

Ak si nedoprajte dostatočné množstvo vody, bude si ju telo „šetriť“ a zadržiavať ju v tele. Dospelý človek by mal vypiť 2 – 3 litre tekutín počas dňa. Samozrejme, v lete a pri zvýšenej fyzickej aktivite treba pár litrov pridať. Len tak zabezpečíte vášmu telu dostatočnú hydratáciu a v neposlednom rade aj fungujúci metabolizmus. Káva ani alkohol sa do pitného režimu nerátajú! Práve naopak, každú kávu či pohár vínka treba zapiť dostatočným množstvom vody. Ak ste očividne opuchnuté, ako prvá a pomerne rýchla pomoc je žihľava, respektíve čaj z nej. Popíjajte ho niekoľkokrát za deň pár dní po sebe.

Stres

Áno, aj v tomto prípade môže mať stres vplyv na to, či zadržiavate vodu v tele. Permanentne vystresovaný človek má vysokú dávku kortizolu – stresového hormónu. Ten priamo vplýva na zadržiavanie vody v tele. Takže, ďalšia rada nad zlato je, nestresovať sa. Nie vždy je to však možné, ale pobyt v prírode, pravidelný pohyb, relax či stretnutia s ľuďmi, s ktorými sa cítite príjemne, vám môžu výrazne dopomôcť. Pokojne siahnite aj po doplnkoch výživy. Nezabudnite na kvalitný spánok, ten je ďalším všeliekom.

Horčík a draslík

Nedostatok vitamínov a minerálov, ktoré počas dňa príjmete, je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú prebytok vody v tele. Doplňte si predovšetkým draslík a horčík. Zaraďte do jedálnička viac ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na tieto minerály. Dobrou správou je, že horčík obsahuje aj horká čokoláda či nepražené a nesolené orechy, avokádo, celozrnné potraviny, ale aj jogurt. Na draslík sú zas bohaté banány, pomaranče, sušené marhule, ďatle, hrozno, jablká. K tomu doplňte potraviny plné vitamínu B6 – tuniak, kuracie mäso alebo zemiaky v šupke a nebudete vedieť, čo to znamená mať opuchnuté končatiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:09