Liečbu tmou vyskúšali už mnohí. Dali by ste sa na takúto terapiu nahovoriť aj vy?dreamstime
StoryEditor

Zavreli by ste sa do miestnosti bez svetla? Liečba tmou je skvelá na očistu mysle

02.07.2022, 18:00
Zdravie

Boli by ste schopní dobrovoľne sa zavrieť do miestnosti, kde nie je žiadna televízia či telefón, iba tma? Možno sa budete čudovať, no takýto spôsob relaxu vyhľadáva čím ďalej, tým viac ľudí. Liečba tmou vám pomôže očistiť si myseľ alebo vyriešiť zložité otázky. Vyskúšali by ste ju aj vy?

Viete si predstaviť, že sa zavriete do miestnosti, kde je tma a absolútne ticho? Znie to síce strašidelne, no takýto druh terapie láka čoraz viac ľudí. Vďaka liečbe tmou sa môžete ponoriť do svojich myšlienok a vyriešiť tak zložité otázky vo svojom vnútri. Takisto si začnete všímať vlastné telo, ako napríklad tlkot srdca. Na Slovensku existuje viacero miest, kde sa môžete na niekoľko dní zavrieť do úplnej tmy. Aj keď je ťažké sa odhodlať, takýto pobyt môže mať naozaj očistné účinky. Ak by ste sa dali nahovoriť na terapiu tmou, pripravili sme si pre vás niekoľko rád, pre koho je vhodná a ako funguje.

Ničnerobenie dokáže pomôcť

Nebojte sa, nejde o žiadny šamanizmus či zvrátenosť. Liečbu tmou môžete väčšinou absolvovať na miestach, kde je pokoj, žiadny ruch a zhon. Sami si dokonca volíte dĺžku pobytu, ale odporúča sa minimálne päť dní. Ako to teda funguje? Budete bývať v izbe, ktorá má posteľ aj toaletu. Sami si určíte, kedy ste pripravení a môže sa zhasnúť. Najlepšie na tom je, že nebudete robiť nič. Žiadna práca ani povinnosti. Niekomu to môže prísť strašidelné, no myseľ si dokáže na ničnerobenie veľmi ľahko zvyknúť. Samozrejme, zo začiatku to nebude prechádza ružovou záhradou, ale keď pochopíte, že vám takýto pobyt len pomôže, začnete si užívať každý okamih.

Zastaviť sa je dôležité

Terapia tmou môže byť pre vás liečivá najmä pri dnešnej uponáhľanej dobe. Možno si poviete, že je to blbosť, no priznajte sa, čo robíte vo voľných chvíľach? Či už surfujte po internete, sledujete sociálne siete alebo pozeráte televíziu, vo všetkých prípadoch si preťažujete nervovú sústavu. Keďže ste zvyknutí stále niečo robiť, aj odpočinok u vás vyzerá tak, že sa vaša myseľ nezastaví. A práve takýto okamih zastavenia môžete dosiahnuť pri terapii tmou. Tá vám pomôže uvedomiť si, čo je v živote dôležité a ukáže vám smer v zložitých životných situáciách. Takisto je výborným pomocníkom pri boji so stresom, syndrómom vyhorenia či iných ochoreniach. Pozor však na to, že nie je vhodná úplne pre každého.

image

Liečba tmou nie je vhodná pre každého.

unsplash

Do tmy nemôže ísť každý

Keďže je táto terapia extrémny zážitok, do tmy by rozhodne nemali ísť ľudia, ktorí nie sú pripravení. Takisto je nevhodná pre tých, ktorí trpia duševnými poruchami, úzkostnými stavmi či schizofréniou. Váš stav by sa totiž mohol pri pobyte len zhoršiť. Odborníci dokonca tvrdia, že si vďaka takejto terapii môžete aktivovať tretie oko, teda vnútorné mystické videnie. Podľa niektorých je otvorenie tretieho oka výborná skúsenosť, pretože si môžete posilniť intuíciu a uvedomiť si svoju silu. Na druhej strane sú tu aj odporcovia, ktorí tvrdia, že vďaka aktivácii tretieho oka otvoríte bránu pre démonov, no je len na vás, ktorej skupine ľudí budete veriť.

Nevzdávať a vydržať

Ak sa rozhodnete, že terapiu tmou vyskúšate, mali by ste sa pripraviť na niekoľko vecí. Keďže vaša myseľ nie je na pobyt v tme zvyknutá, môže sa zo začiatku brániť. Tí, ktorí majú terapiu už za sebou tvrdia, že po niekoľkých hodinách začali pochybovať o svojom rozhodnutí, na rad prišli aj výhovorky a myšlienky na ukončenie. Takisto začali mať obavy či sú ich blízky v poriadku alebo tvrdenia, že tma nemá žiadny účinok. Po čase však zistili úplný opak. Z vlastných skúseností radia, že je dôležité, aby ste sa nevzdávali a vydržali až do konca. Uvidíte, že to napokon bude stáť za to.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:54