Pobyt pri mori nemá len relaxačné, ale aj liečivé účinky.dreamstime
StoryEditor

Morská voda zmení vaše telo na nepoznanie: Rozžiari pleť, zbaví vás stresu a vylieči akné

22.07.2022, 06:00
Zdravie

Stále sa rozhodujete, či počas leta strávite niekoľko dní na jazere alebo pri mori? Už váhať nemusíte, dovolenka pri mori nie je len relaxačná, ale dokáže zmeniť vaše telo na nepoznanie. Morská voda je v skutočnosti prírodná medicína, ktorá rozžiari pleť, zbaví vás stresu a vylieči akné.

Pobyt pri mori môžete vyžiť na rekreáciu, zábavu a dokonca sa vďaka nemu vrátite domov s rozžiarenou pleťou a silnejším imunitným systémom. O pozitívnych účinkoch morskej vody vedeli už antickí lekári, ktorí odporúčali chorým ľuďom, aby navštevovali kúpele a konzumovali veľa morských rýb. Súčasní lekári takisto predpisujú pobyty v morskom prostredí, a to najmä alergikom či ľudom, ktorí majú problémy s kožou. Pozrite sa, čo všetko dokáže urobiť morská voda s vaším telom.

Prírodný zázrak pre pokožku

Morská voda má priaznivé účinky najmä na pokožku. Vďaka svojmu zloženiu je vynikajúca pre tých, ktorí majú kožné problémy ako je psoriáza, atopický ekzém alebo seborea. Ak vám robí starosť akné, už po pár dňoch pobytu pri mori môžete spozorovať, že je vaša pleť ukľudnenejšia, čistejšia, bez nadbytočného mazu či zápalu. Vďačiť za to môžete morskej soli, ktorá ničí baktérie spôsobujúce akné a obsahuje minerálne látky ako síra, sodík, horčík, vápnik či jód. Okrem toho pôsobí morská voda ako prírodný peeling, ktorý vašu pokožku rozjasní, dezinfikuje a hydratuje.

Koniec prechladnutiu či zapchatému nosu

Ak sa vám bude zdať, že po dni pobytu pri morskej vode sa vám zrazu lepšie dýcha, máte pravdu. Keďže morský vzduch neobsahuje prach, roztoče, peľ a je obohatený o soľ, jód a horčík, jeho vdychovanie rozpúšťa hlieny, čistí sliznicu a oslobodzuje upchatý nos. Konečne sa vďaka nemu nadýchnu aj alergici či astmatici, pre ktorých je more jedným z najvzácnejších liečebných doplnkov.

Najlepší liek na stres

Predstavte si to, ležíte na lehátku, dýchate príjemný morský vzduch, počúvate šum vĺn a pred sebou máte nádherný výhľad na šíre more. Okrem toho, že pobyt pri more zlepší váš zdravotný stav, pozitívne pôsobí aj na psychiku. Vďaka nemu zabudnete na všetky problémy, oddýchnete si a nabijete sa energiou na náročnejšie obdobia. Dovolenka pri mori sa odporúča aj vtedy, ak vás v poslednej dobe trápil nadmerný stres či úzkosť. Ponorte sa preto do morskej vody a okamžite pocítite uvoľnenie. Jednoducho, všetko, čo vás doteraz trápilo, zrazu zmizne.

Posilní telo zvnútra aj zvonka

Morská voda obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych solí, aminokyselín a mikroorganizmov, ktoré majú na vaše telo antibakteriálne a antibiotické účinky. Pri kúpaní sa tak všetky tieto zložky dostávajú do vnútra, čím posilňujú imunitný systém a robia vás odolnejšími pred infekciami. Okrem toho, že vám morská voda pomôže s množstvom zdravotných či psychických problémov, vďaka plávaniu v mori sa môžete dostať aj do formy. Spevníte si svaly na ramenách, bruchu, chrbte či nohách. Stačí vám hodina plávania a s nadbytočnými kilami sa môžete navždy rozlúčiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. máj 2024 19:20