Nie je ničím výnimočné, že sa v perimenopauze ocitnú aj ženy po tridsiatke.pexels
StoryEditor

Ste unavené, alebo sa cítite psychicky zle? V perimenopauze sa môžu ocitnúť ženy už v tomto veku!

12.08.2023, 08:00
Zdravie

Menopauza je pojem, ktorý netreba nejako zvlášť predstavovať. Okrem iného žena v tomto období natrvalo stratí menštruáciu. A kým menopauza sa postupne dostavuje okolo päťdesiatky, perimenopauza môže zastihnúť niektoré ženy oveľa skôr. Nie je ničím výnimočným, že prejavy začínajú pociťovať už tridsiatničky.

Možno práve prežívate zvláštne obdobie. Fyzicky sa necítite práve najlepšie a neviete, čomu tento nepríjemný stav pripísať. Počas perimenopauzy postupne dochádza k úbytku niektorých hormónov, a to predovšetkým estrogénu a progesterónu. Tie priamo ovplyvňujú menštruáciu. Perimenopauza končí práve prechodom, kedy vaječníky úplne prestanú uvoľňovať vajíčka.

Ste v perimenopauze?

Pokiaľ máte za sebou preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, je na čase pozrieť sa na svoj zdravotný stav aj z gynekologického hľadiska. Častými prejavmi nastávajúcej perimenopauzy sú návaly tepla tak počas dňa, ako aj v noci. Menštruačný cyklus je nepravidelný a trpíte rôznymi výkyvmi nálad. Častokrát sú ženy počas tohto obdobia dokonca depresívne, smutné, plačlivé.

Ďalšími sprievodnými symptómami sú nespavosť, ale tiež prejavy, ktoré bežne pociťujete práve v období tesne pred začiatkom menštruácie, čo môže byť veľmi mätúce, a to bolestivé prsia či migrény. Podľa gynekológov dochádza aj k vaginálnej suchosti a tú netreba ignorovať, ale nasadiť správnu liečbu, aby sa predišlo chronickým stavom. Tie šťastnejšie si však toto životné obdobie prejdú bez akýchkoľvek zmien a príznakov. Aj napriek tomu, že odbúda estrogén, počas perimenopauzy stále môžete otehotnieť, aj keď táto šanca postupne klesá.

Pohodové obdobie

Niektoré ženy obdobie pred definitívnym nástupom menopauzy opisujú ako fyzicky aj psychicky veľmi náročné. No nemusí tomu vždy byť tak a správnymi návykmi či zmenou jedálnička a životného štýlu môžete byť aj vy sama strojcom toho, ako bude toto obdobie vyzerať. Keďže perimenopauza ovplyvňuje predovšetkým psychiku, mali by ste vylúčiť podľa možností všetky látky, ktoré ju negatívne ovplyvňujú.

Medzi ne patrí okrem cigariet a alkoholu aj biely cukor či kofeín. Naopak, mali by ste si dopriať dostatok spánku a pestrú stravu. Tá by mala obsahovať okrem iného aj potraviny, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu, a to najmä strukoviny, orechy, paradajky, ale tiež sóju a produkty z nej. Nenechávajte všetko len na samoliečbu. Ak sa necítite dobre, je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc. Hormonálne zmeny ani depresie či rôzne problémy v intímnych oblastiach si doma nevyliečite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:57