Aký druh RTG sa pri návšteve zubára najčastejšie využíva?Dreamstime
StoryEditor

Röntgen zubov nepodceňujte: Odhalí skryté problémy, kazy aj zápaly

30.09.2022, 06:00
Zdravie

Kontrola a ošetrenie zubov sa dnes už bez röntgenu nezaobíde. Na čo je dobrý RTG zubov a aké sú jeho riziká?

Od objavenia röntgenových lúčov uplynulo takmer 130 rokov. To je dosť dlhý čas na to, aby sa spôsob, akým vidieť to, čo je skryté, zdokonalil a aby sa zmiernili jeho nepriaznivé dôsledky na ľudský organizmus.

Predchádzanie problémov

Stomatológovia uvádzajú že röntgenové vyšetrenie by malo byť samozrejmou súčasťou niektorých úkonov ošetrenia zubov.

„RTG patrí v stomatológii medzi pomocné vyšetrovacie metódy, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou dôkladného vyšetrenia pacienta. Pomocou RTG snímok dokážeme diagnostikovať ochorenia, ktoré voľným okom a ani niekoľkonásobným zväčšením modernými optickými prístrojmi nevidíme,“ vysvetľuje MDDr. Matúš Adamička, stomatológ zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Pacientovi dokážu podľa jeho slov pomocou RTG snímky objaviť zubný kaz, prípadne ochorenia závesného aparátu (parodontitídu) a taktiež iné ochorenia v skorom štádiu, čo im umožňuje zakročiť a vyliečiť ochorenie skôr, ako pacientovi spôsobuje problémy.

Existuje viacero druhov RTG

Aký druh RTG sa pri návšteve zubára najčastejšie využíva? Stomatológovia majú k dispozícii viacero druhov prístrojov, ktoré sa líšia lokalitou zobrazovania, typom lúčov a tiež žiarením. Najpoužívanejšie sú dva druhy. Ide o klasické malé snímky a 3D röntgen.

  • Intraorálny (klasický) snímok poskytuje obraz v dvoch rozmeroch. „Jeho veľkou výhodou je rýchlosť zhotovenia. Pacient môže zostať priamo v kresle, snímok je zhotovený okamžite. Umožní odhaliť skrytý kaz, keď sa nachádza pod výplňou alebo v medzizubnom priestore,“ pokračuje MDDr. Adamička s tým, že takéto vyšetrenie sa odporúča absolvovať minimálne raz do roka alebo podľa odporúčaní lekára. Je dobré vedieť, že ak máte silný dávivý reflex, skôr ako sa začne snímkovať, treba o tom informovať zubára.
  • 3D röntgen sa používa pri diagnosticky náročnejších situáciách, kedy poskytuje všetky potrebné informácie. Možnosti vedy a techniky umožňujú röntgenové lúče digitalizovať. Vtedy sa snímok prenáša priamo do počítača, kde si ho môže lekár okamžite pozrieť. Výhodou tohto snímania je menšie množstvo potrebného žiarenia a taktiež možnosť upraviť obraz v počítači na jeho lepšie čítanie (zosvetlenie, stmavenie, zväčšenie). Takéto vyšetrenie sa odporúča absolvovať minimálne raz za dva roky, resp. podľa odporúčaní zubného lekára.

Kedy sa röntgenovým lúčom nevyhneme?

Pri niektorých zákrokoch je RTG nevyhnutnou súčasťou, občas je dokonca potrebných urobiť aj viac RTG snímok.

„Veľmi dôležité je použitie RTG snímok pri endodontickom ošetrení, a to na diagnostiku ochorenia, zhotovenie meracej snímky, ktorá podáva informáciu o správnom rozšírení kanálikov, až po snímku po plnení kanálikov na kontrolu precíznosti plnenia,“ vysvetľuje odborník.

RTG je podľa MDDr. Adamičku taktiež neodmysliteľnou súčasťou protetickej stomatológie, kde lekárovi poskytuje informáciu o presnom zhotovení a dosadení koruniek a mostíkov v medzizubných priestoroch. „Pri zavádzaní zubných implantátov okrem využitia 3D RTG snímky využívame aj klasické menšie intraorálne snímky na kontrolu presnosti zavedenia implantátu vo vzťahu k okolitým štruktúram,“ dodáva.

Korekcia zubov

V dobrých rukách odborníka ste vtedy, keď zhotoví snímok aj kvôli korekcii chrupu zubným strojčekom. „Röntgenové snímky sa využívajú aj pri korekcii krivých zubov, pretože odhaľuje presné postavenie zubov od koreňa po korunku a je tak nevyhnutnou súčasťou plánovania liečby,“ spresnil Daniel Kodaj zo spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou neviditeľných strojčekov.

Riziko pre deti a tehotné

Aj to je dôvod, prečo sa RTG snímky zubov robia u detí a tehotných žien iba výnimočne. „Napriek minimálnemu množstvu žiarenia pri moderných prístrojoch sa u tehotných žien snažíme toto vyšetrenie v stomatológii nepoužívať. Výnimku tvoria ťažké a život ohrozujúce stavy na špecializovaných pracoviskách,“ potvrdzuje MDDr. Adamička.

Aj pri malých deťoch by sa malo RTG vyšetrenie obmedziť iba na akútne stavy, keď snímok pomôže vyriešiť bolestivý problém. Deti by podľa neho mali chodiť na preventívne prehliadky od prerezania prvého zuba. V zahraničí sa robia deťom prvé snímky zúbkov po tom, ako im narastú stoličky. U nás je prax iná. „Prvú panoramatickú snímku sa odporúča absolvovať v šiestom roku života. Táto snímka nám dáva informáciu o vyvíjajúcich sa zárodkoch trvalých zubov,“ vysvetľuje odborník z kliniky Dr. Martin.

Röntgen poisťovne preplácajú

Má pacient nárok na RTG vyšetrenie chrupu zadarmo? Podľa informácií ministerstva zdravotníctva patrí RTG zubov medzi výkony, ktoré zdravotné poisťovne preplácajú. Výnimku tvorí materiál RTG snímky.

Je RTG nebezpečný?

Zubný röntgen je bezpečný. Pri 3D snímke je dávka ionizujúceho žiarenia cca 0,002 mSv (sievertových jednotiek), čo sa rovná asi 5 dňom prirodzeného žiarenia. Pri klasickom RTG vyšetrení je dávka žiarenia cca 0,00065 mSv, čo je porovnateľné so zhruba 6,5 hodinami prirodzeného žiarenia. Za bezpečný sa ešte považuje limit 1mSv za rok.

Najčastejšie dôvody zubných RTG snímok

  • endodontické ošetrenie (ošetrenie kanálikov)
  • protetická stomatológia (zubné implantáty, korunky, mostíky)
  • korekcie zubov

Čo odhalí panoramatický röntgen

  • zápaly pri koreňoch zubov
  • zubný kameň
  • parodontitídu a ústup kosti
  • retinované zuby (zamorený zub v kosti)
  • nadpočetné zuby
  • priebeh koreňov zubov
  • uloženie zubov múdrosti
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 17:14