Po rodičoch nededíte len vzhľad, ale aj niektoré povahové črty a správanie.
StoryEditor

Nielen vzhľad, ale aj závislosť na káve či sladkostiach: Toto sú vlastnosti, ktoré dedíme po rodičoch

27.09.2022, 15:00
Zdravie

Genetika je veľmi zaujímavá vec. Nerozhoduje totiž len o tom, akú farbu očí máte a na koho z rodiny sa viac podobáte. Gény ovplyvňujú aj správanie a oblasti života, o ktorých si myslíte, že ich dokážete ovládať. Pozrite sa, ktoré vlastnosti ste pravdepodobne zdedili po svojich rodičoch.

Chlapec je celá mama, naopak dcéra akoby otcovi z oka vypadla. Vety podobného typu už v od detstva nepochybne počúva veľké množstvo z vás. O tom, akí ste, rozhodujú gény už od momentu počatia. Možno ste si mysleli, že po svojich rodičoch dedíte len vzhľad, no prevziať ste si od nich mohli aj niektoré vlastnosti a správanie, nad ktorými v podstate nemáte kontrolu. Zistite, na čom všetkom sa podieľali gény u vás.

Káva ako základ

Nedokážete si predstaviť deň bez kávy? Pravdepodobne za to môžu vaši rodičia, a to najmä gén PDSS2. Čím viac ho totiž v tele máte, tým menej potrebujete kofeín. Naopak, vy ho máte v tele o čosi menej, a preto len ťažko dokážete predstaviť fungovať počas dňa bez tohto lahodného nápoja.  

Náchylnejší na neveru

Ak ste náchylní na nezodpovedné a časté striedanie sexuálnych partnerov, je dosť možné, že ste túto vlastnosť zdedili po svojich rodičoch. Dokonca synovia promiskutitných otcov majú až dvakrát väčšie predpoklady na to, že budú svoje polovičky podvádzať. Totiž, ich genetická výbava obsahuje takzvaný „playboy gén“.

Bez pohybu radosť žiť

Snažili ste sa cvičiť, no bohužiaľ ste znovu sami sebe nepotvrdili fakt, že športovať sa oplatí? Jednoducho, nemáte to v génoch. V telách niektorých ľudí sa nachádza gén, ktorý bráni uvoľňovaniu dopamínu v tele. Na druhej strane sú tu takí ako vy, ktorým sa vďaka genetike pri cvičení spomaľuje tvorba a vstrebávanie dopamínu. Práve z tohto dôvodu necítite po pohybe žiadne príjemné emócie, a tak nemáte motiváciu v ňom pokračovať.

image

Nemáte radi pohyb? Pravdepodobne ste túto vlastnosť zdedili po rodičoch.

Nespavosť

Nespavosť vie občas potrápiť mnohých, no existujú ľudia, ktorí môžu robiť, čo chcú, no aj tak nezažmúria ani oko väčšinu nocí. Za túto vlastnosť sa môžu poďakovať svojim mamám. Totiž, väčšina ľudí má genetickú predispozíciu byť ranné vtáča alebo nočná sova práve po ženskej línii, a práve kvôli niektorým zdedeným spánkovým črtám môžete trpieť nespavosťou.

Žiadna bolesť

Ste ryšaví a za svoj vzhľad vďačíte najmä rodičom? Možno ste o tom nevedeli, no je tu ešte jedna vec, ktorú ste po nich mohli zdediť. Ľudia s inak sfarbenými vlasmi totiž lepšie zvládajú bolesť. Na jednej strane vás síce nebolí pichnutie špendlíkom, necítite štipľavosť jedál, no na druhej bývate zimomraví a horšie znášate anestetiká.

Závislosť na sladkostiach

Ak neviete odolať sladkému, nepripisujte to len slabej vôli, ale aj genetike. Je totiž dosť možné, že máte v tele dva varianty génu, ktorý je zodpovedný za závislosť na sladkostiach. Nemusíte sa však ničoho báť, ste obdarení aj rovnakou genetickou variáciou, ktorá môže za prirodzený podiel tuku v tele.

Preferencie jedál

Samozrejme, chuť či nechuť na niektoré jedlá vo väčšine prípadov ovplyvňuje najmä výchova, no netreba zabúdať ani na genetiku. Tá má totiž vplyv aj na to, ktoré pokrmy milujete, a ktoré naopak neznášate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:32