V ružičkovom keli sa ukrýva veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne vplývajú na vás organizmus.dreamstime
StoryEditor

Pomôže s trávením, ale aj zlou náladou: Liečivé účinky ružičkového kelu by ste rozhodne nemali prehliadať

24.11.2022, 11:00
Zdravie

Objavuje sa ružičkový kel vo vašom jedálničku pravidelne alebo sporadicky? Táto nenápadná zelenina, ktorú väčšina z vás často prehliada, v sebe ukrýva všemožné liečivé účinky. Nielenže vám môže pomôcť s trávením či krvným tlakom, ale je skvelý na zlepšenie nálady. Práve z tohto dôvodu by sa mal na vašich tanierov objavovať omnoho častejšie. Pozrite sa, čo vám jeho pravidelná konzumácia prinesie.

K typickej zimnej zelenine by mal nepochybne patriť aj ružičkový kel, ktorý je vo vašich záhradách odolný proti mrazu, vďaka čomu pre vás môže byť skvelým zdrojom čerstvých minerálov a vitamínov aj v chladných mesiacoch. V tomto období ho môžete použiť ako prílohu k mäsu, ozdobu na studené misy alebo do polievok. Možno ste to nevedeli, no okrem lahodnej chuti v sebe ukýva aj vysoký obsah liečivých látok. Práve vďaka tomu je schopný pomôcť s trávením, krvným tlakom či zlou náladou. Pozrite sa, prečo by sa táto zelenina mala objavovať na vašom tanieri pravidelne.

Posilňuje imunitu

Ružičkový kel vplýva najmä na váš imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Môže za to vysoký obsah vitamínov C, B, A, ale aj minerálov ako železo, draslík a horčík, ktoré sa v ňom ukrývajú.

Lepšie nálada vďaka kelu

Vďaka vysokej koncentrácii vitamínov je ružičkový kel vhodný pre všetkých, ktorí často trpia únavou, podráždenosťou a chýba im chuť do života či elán. Keďže obsahuje kyselinu listovú, pozitívne vplýva aj na vašu náladu.  

Kel na nervy

Ak ste neustále vystavené stresu, konfliktom či problémom, vaša strava by mala zahŕňať aj ružičkový kel, ktorý posilní vaše nervy. Totiž, stres a hnev spotrebúvajú vo zvýšenej miere výživné a biologické aktívne látky z krvi, a preto ružička kelu dokáže poskytnúť vašim nervom presne to, čo potrebujete.  

image

Kel dokáže pomôcť s únavou, náladou, ale aj imunitou.

dreamstime

Upravuje trávenie

V ružičkovom keli môžete nájsť aj značné množstvo cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Ak vás často trápi zlé trávenie či zápcha, rozhodne by ste ho mali zaradiť do vášho jedálnička. Vďaka jeho pravidelnej konzumácii si upravíte stolicu a prečistíte črevá.

Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak

Trápi vás vysoký krvný tlak? Skúste začať konzumovať ružičkový kel, ktorý pozitívne vplýva na stav ciev a funkciu kardiovaskulárneho systému. Okrem toho však môže pomôcť aj tým, ktorí potrebujú udržať správnu hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Kel pre zdravé kosti

Kel je bohatý aj na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie vašich kostí. Nielenže vám pomôže so správnym rastom, zvýši silu kostí, zníži riziko zlomenín, ale dokáže ochrániť kosti aj pred osteoporózou.

Znižuje zápal

Ružičkový kel je skvelý aj na zápal, ktorý môže prispieť k ochoreniam, ako je rakovina, cukrovka či problémy so srdcom. Keďže obsahuje antioxidanty, pomáha neutralizovať voľné radikály a pôsobiť tak protizápalovo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. máj 2024 02:11