Júlia Halamová, psychologička.Pavol Funtal
StoryEditor

Nič nie je dôležitejšie ako starať sa o seba. Zapamätajme si to!

21.03.2023, 17:00
Zdravie

Starať sa o seba v každom smere je zásadné. Čo to vlastne znamená? A prečo sa to v našej spoločnosti spravidla pre ženy zužuje len na jednu – a to estetickú stránku? Je to našou povinnosťou? Prečo je to dôležité? S JÚLIOU HALAMOVOU som sa o tom rozprávala v jedno popoludnie.

Aké potreby by teda ženy mali riešiť?

Začína sa to tým, že sa žena pozná a vie, čo chce a potrebuje, a má dostatok vnútornej sily ísť si za tým, aj keď by to znamenalo, že okolie a spoločenský tlak bude taký, že by to robiť nemala. Pretože ten tlak celkom určite taký bude, je to viac než isté...

Čo okolie ženám často vyhadzuje na oči?

Ono sú to vlastne protichodné informácie. Na jednej strane by sa mali starať o deti, ale na druhej strane by sa asi nemali starať príliš... Kde je tá hranica, kto to určí, to je vo hviezdach... Alebo existuje taký koncept, že ak je niečo s dieťaťom, tak vlastne za to môže matka, že ho zle vychovala... Ak sa nevydarí manželstvo, tak spravidla za to v očiach verejnosti môže žena. Lebo bola asi zlá kuchárka, milenka, matka alebo nechodila upravená. Spravidla je vždy vina ženy, ako to všetko dopadne. K týmto témam bohužiaľ existujú ne­smierne stupídne komentáre i názory.

V pracovnej sfére by žena mala robiť, ale nemalo by ju byť vidno. Ona by vlastne mala „makať“ za štyroch, ale nemala by mať úspech. Tu sú také protichodné posolstvá, že naozaj je ne­smierne ťažké pre ženy, mladé dievčatá sa v tom vyznať. Napríklad veľa žien, ktoré robia pozície veľkého vplyvu, má obrovský problém spracovať, či tú pozíciu môžu robiť naozaj podľa svojich predstáv, alebo majú len poslúchať komentáre zvonka, ako by to malo vyzerať. Tieto šikovné ženy často žijú tým, že počas dňa niečo urobia a v noci sa týrajú otázkami, čo ako komu povedali, či niekomu neublížili, či to nebolo priveľa alebo primálo, či sa to niekomu páčilo a či si vôbec mohli dovoliť povedať svoj názor, alebo radšej nemali a kto si čo myslí... Nekonečný kolotoč vecí, čo by žena mala či nemala robiť, a je nesmierne náročné si v tom nájsť to svoje, to, za čím si stojím a kam patrím a o čo bojujem a usilujem sa.

Ako by sa teda žena mala o seba starať?

Po prvé: Veľa žien má intuíciu – veľmi dobrú. Takže tou prvou vecou, ako sa o seba starať, je počúvať svoje vnútro, dať na jeho múdrosť. Takto sa dá odhaliť manipulácia okolo vás. Manipulanti často dokážu povedať veci, ktoré znejú rozumne a zmysluplne, akurát vám z toho zviera žalúdok. Tak to je ono. Počúvať svoje pocity, svoje telo. Niektorí ľudia napríklad sú voňaví, sympatickí, milí, šarmantní – ale nám v ich prítomnosti jednoducho napriek všetkému nie je dobre. Necítime sa o. k. Verte svojej intuícii. Vie, čo vám hovorí. To sú tie nuansy, ktoré, ak sa ich žena naučí počúvať, tak sa dokáže oveľa lepšie o seba postarať, pretože sa nenechá tak ľahko zmanipulovať.

Po druhé: Pozerať s otvorenými očami, srdcom a mysľou na to, čo sa naozaj deje vo vlastnom vnútri aj v okolí, klásť otázky a počúvať a byť ochotná korigovať svoje predstavy vzhľadom na realitu.

Po tretie: Je veľmi dôležité, aby ženy pestovali svoju emočnú inteligenciu a schopnosť pracovať so svojimi emóciami, ktorých má väčšina žien skutočne dosť veľa, aby ich vedeli využívať, a to na dobré ciele pre seba i okolie. Pretože tak ako sa veľa ľudí bojí hnevu žien, tak rovnako veľa ľudí túži po láskavosti ženy, nehe, teple, ktoré dokážu vytvoriť a poskytnúť ľuďom okolo seba. A naučiť sa v tom manévrovať tak, aby žena vedela použiť svoju vrúcnosť, ak však treba, aj silu pre dobro cieľov, ktoré má pre seba aj svoje okolie.

Ale aby vedela využívať celý arzenál svojich zbraní, to chce vnútornú silu a odhodlanie – dokázať si veci robiť po svojom. Nie je to v našej spoločnosti jednoduché. Ale keď stretnete takúto ženu, je to nesmierne inšpirujúce a krásne. Krajšie ako akákoľvek fyzická, často bezduchá krása. Je radosť také ženy stretnúť a potešiť sa v ich prítomnosti.

Ako sa mať naozaj rád, páčiť sa sám sebe? Byť si sebou istá, cítiť sa krásna?

Symetria je vec génov a v neskoršom veku starostlivosti. Ale oveľa zaujímavejší a krajší sú ľudia, ktorí sú sami sebou a majú iskru, ktorá vychádza práve z umenia byť sám sebou. Niekedy sa vám človek na prvý pohľad zdá pekný, ale na ten druhý zistíte, že je vlastne strašne nudný a že nechcete mať s ním žiaden kontakt ani vedieť o ňom nič viac... A potom vám príde do cesty človek, ktorý nespadá celkom do všeobecných symetrických parametrov krásy, a vy si poviete – áno, tohto, túto chcem spoznať... Vyzerá zaujímavo. A to je veľký rozdiel. Najdôležitejšie je, aby sa ľudia starali o seba do tej miery, do ktorej to im samým dáva zmysel a pomáha im lepšie a sebavedomejšie sa cítiť. Často ženy riešia aj to, či si môžu dovoliť vyzerať tak, ako ony samy chcú... Krátke, dlhé vlasy, tetovanie, druh oblečenia, ktoré je proti predstavám ich okolia. No a ešte oveľa horšie to je s tým, či si žena môže sama sebe dovoliť luxus správať sa podľa svojich predstáv a túžob.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 13:08