Citrón má veľa výhod.
StoryEditor

Použité citrónové šupky nezahadzujte. Rozžiaria vlasy a ešte aj toto!

05.04.2023, 10:16
Zdravie

Ak varíte s citrónmi, pravdepodobne používate ich šťavu. Ale čo robíte s peelingami? Väčšina z nás ich jednoducho zahodí, ale môžete za svoje peniaze získať ešte viac, ak ich použijete na jednoduchý trik. Takže, keď vám život dá citróny, urobte prášok z citrónovej kôry! Citrónový prášok je užitočný na veľa vecí, od varenia až po čistenie. Naše obľúbené triky sú však pravdepodobne zamerané na krásu. Kozmetické výrobky sú drahé a často plné nepotrebných chemikálií, ktoré nechceme alebo nepotrebujeme. Prášok z citrónovej kôry je lacný, úplne prírodný. Zistite čo sú jeho výhody.

Skrášľujúce účinky citrónových šupiek

Oleje v citrónových šupkách sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré môžu podporiť vašu krásu. Tu je návod, ako môžu citrónové šupky prirodzene prospieť vašej pokožke a vlasom.

Pre pleť

Antioxidanty citrónovej kôry a vitamín C môžu spôsobiť, že pokožka vyzerá žiarivejšie a stimuluje produkciu kolagénu, ktorý napína pokožku a pomáha udržiavať vrásky a ochabnutie na uzde. Navyše, kyselina citrónová má exfoliačné vlastnosti, vďaka čomu bude vaša pokožka hladká a čistá.

Pre vlasy

Zvýšenie vitamínu C a kolagénu z citrónovej kôry prospieva vlasom aj pokožke. Kolagén udržuje vlasové folikuly silné a zdravé a vytvára základ pre rast. Citrónové šupky majú tiež protiplesňové vlastnosti, ktoré môžu zabrániť hromadeniu lupín, hovorí Miami Hair Institute.

Ako vyrobiť prášok z citrónovej kôry

Chcete kozmetické výhody citrónovej kôry v štipke? Urobte z nich ľahko aplikovateľný prášok. Odporúčame používať organické citróny, pretože tie neekologické môžu mať na vonkajšej strane chemikálie, ktoré nechcete mať na pokožke alebo vo vlasoch.

Tu sú kroky na výrobu prášku z citrónovej kôry:

  • Citróny dôkladne umyte a potom pomocou škrabky na zeleninu odstráňte kôru. (Vyrobte tenké stuhy a snažte sa vyhnúť horkej bielej dreni.)
  • Kôru rozložte na pekáč alebo plech.
  • Predhrejte rúru na najnižšiu možnú teplotu.
  • Pečieme kôry do chrumkava a úplne suché, ľahko sa lámu. Môže to trvať niekoľko hodín až celý deň. (Ak žijete v suchom podnebí, môžete kôru najskôr vysušiť vzduchom, čím sa skráti čas rúry.)
  • Kôru pomelieme najemno pomocou mlynčeka na kávu, mixéra alebo kuchynského robota. V prípade potreby preosejte cez jemné sitko, aby ste získali jemný prášok.
  • Vložte do vzduchotesnej sklenenej nádoby a skladujte na suchom a chladnom mieste až rok
image

ss

Ako používať prášok z citrónovej kôry

Existuje mnoho spôsobov, ako použiť tento doslova zlatý prášok. Môžete ho použiť na varenie alebo pečenie. Posypte ním cestoviny, šaláty a mäso alebo ho kombinujte s bylinkami a korením na vlastnú zmes. Môžete ho použiť na čistenie, zmiešajte ho so sódou bikarbónou, peroxidom vodíka, žlčovým mydlom a vodou, aby ste vytvorili jemný čistiaci roztok. Alebo to použite ako lacný a výkonný beauty prostriedok. 

Pre pleť

Vyskúšajte cukrový peeling. Zmiešajte 2 polievkové lyžice prášku z citrónovej kôry s ½ šálky kryštálového cukru. Miešajte, po lyžiciach. Pridajte avokádový alebo kokosový olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Zmes vmasírujte do mokrej pokožky v sprche a opláchnite. Buďte opatrní, podlaha sprchy môže byť od oleja klzká. Zmes sa môže skladovať vo vzduchotesnej nádobe mesiac.

 

Pre vlasy

Skombinujte prášok z citrónovej kôry s kokosovým olejom a vmasírujte do pokožky hlavy po dobu 5-10 minút a nechajte pôsobiť ďalších 10 minút. Opláchnite jemným šampónom a vlažnou vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 10:19