Tuk na bruchu vám môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.dreamstime
StoryEditor

Tuk na bruchu nie je len estetický problém. Takto vplýva na vaše zdravie

21.04.2023, 10:00
Zdravie

Mnoho ľudí vníma tuk na bruchu negatívne len z estetického hľadiska. Kto by predsa chcel mať nepekné faldy na bruchu. Pravda je však taká, že skôr ako estetický problém by vás mal trápiť ten zdravotný. Tuk na bruchu totiž spôsobuje rôzne zdravotné komplikácie.

Tuk ktorý je pre vaše zdravie nebezpečný je tuk viscelárny. Je to tuk ktorý obaľuje vaše vnútorné orgány a jeho redukcia najmä u obéznych ľudí je viac ako nevyhnutná.

Tak akurát

Tuk ako taký samozrejme nie je škodlivý. Škodlivé je len jeho množstvo a to v prípade, že presiahne nejakú hodnotu či množstvo. Tuk potrebujete na to, aby istým spôsobom chránil vaše vnútorné orgány a tiež je to zdroj rýchlej energie ktorú využívate takmer denne. Ak je však tohto tuku viac, môže vám spôsobiť celý rad zdravotných problémov a komplikácií. Počnúc vysokým krvným tlakom až po zvýšenú hladinu cukru v krvi. Tie už idú následne ruka v ruke s rizikom infarktu, cukrovky, porážky, ale tiež hrozia aj rôzne onkologické ochorenia. A milé dámy, ak vaša polovička v noci chrápe tak, že nemôžete spať a má pár kíl navyše tak vedzte, že práve toto môže byť toho príčinou. Naordinujte mu diétu a so stratou kilogramov odídu aj bezsenné noci.

Neviditeľný

Viscelárny tuk na prvý pohľad nemusíte vôbec vidieť. Jeho zvýšené množstvo však trápi aj štíhlych ľudí, nie len tých obéznych. To, či ho máte primerané množstvo alebo zvýšené, vám budú vedieť zmerať odborníci pomocou špeciálnych prístrojov. Signálom, že niečo nemusí byť v poriadku však je aj to, ak máte ako žena v obvode okolo pása viac ako 80 centimetrov a muži by mali zbystriť pozornosť ak im centimeter ukáže viac ako stovku.

Spomalený metabolizmus

Okrem toho, že nadpriemerné množstvo viscelárneho tuku negatívne ovplyvňuje činnosť vnútorných orgánov, má tento tuk negatívny dopad aj na váš metabolizmus, ktorý je kvôli nemu spomalený. Pozor by si mali dať najmä starší muži a tiež ženy, ktorých typ postavy pripomína jablko. Príznačné sú síce štíhlejšie nohy, no väčšie bruško. Typ postavy pripomínajúci hrušku tento problém trápiť nebude, alebo len veľmi ojedinele. Starším ženám stúpa množstvo viscelárneho tuku priamo úmerne tomu ako im klesá estrogén, ktorý je zodpovedný za jeho ukladanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 02:12