pexels.com
StoryEditor

Ako obmedziť cukor a múku v jedálničku? Vyskúšajte ich zdravšie varianty

23.05.2017, 11:00
Zdravie
Cukor a biela múka zdraviu nijako zásadne neškodia, ak si ich nedoprajeme v nadbytočnej miere a každý deň. V takom prípade môžu spôsobiť nielen zdravotné problémy, ale aj vznik nadváhy či obezity. Poradíme vám, čím ich nahradiť.
Nadváha a obezita sú dnes celosvetovým problémom
"Jednou z hlavných príčin, prečo naša populácia priberá, je príjem nadmerného množstva bielej múky a rafinovaného cukru spolu s vysokým príjmom tukov v strave a nedostatočnou fyzickou aktivitou," hovorí Petra Archmann, lekárnička a vedúca poradne pre znižovanie hmotnosti.

Prečo práve biela múka? 
Vyrába sa rozomletím pšeničných zŕn zbavených vrchného obalu a kľúčiku, čím prichádza o väčšinu dôležitých zložiek, ako je vláknina, vitamíny (B, E a betakarotén) a minerály (fosfor či draslík).
"Pšenica je dôležitým zdrojom energie vďaka obsahu polysacharidov, teda škrobu, ďalej obsahuje v menšom množstve bielkoviny (lepok) a v minimálnom množstve sú zastúpené aj tuky. Práve zbavením vlákniny sa pre nás stáva biela múka horšie stráviteľnou a v nadmernom množstve v prijímanej strave nám môže spôsobovať tráviace ťažkosti. Navyše tým, že je biela múka zbavená pre náš organizmus cenných látok, poskytuje z hľadiska výživy len krátkodobé zasýtenie. Najzávažnejší prejav intolerancie bielej múky, najmä jej súčasti lepku, predstavuje ochorenie celiakiou, "vysvetľuje Petra Archmann.
Ak netrpíte alergiou na lepok, nemusíte sa bielej múke úplne vyhýbať, ale rozhodne by ste ju mali vo svojom jedálničku obmedziť a nahradiť vhodnými alternatívami.

Výmena nie je zložitá

"Zdravie prospešná celozrnná múka má zachovaný obsah vlákniny, vitamínov a minerálov, stopových prvkov a enzýmov a navodzuje dlhší pocit nasýtenia v porovnaní s bielou múkou," hovorí nutričná poradkyňa Petra Archmann, podľa ktorej je vhodná aj špaldová múka, ktorá sa získava z nešlachteného druhu pšenice, s vyšším podielom minerálnych látok ako horčík, vápnik, draslík, fosfor a zinok, vitamínov skupiny B a bielkovín. Špalde sa preto pripisujú pozitívne účinky na imunitný systém a je lepšie stráviteľná. Zo špaldovej múky môžete variť a piecť podobne ako z múky pšeničnej.
Len majte na pamäti, že hladká špaldová múka je o niečo hustejšia, takže napríklad cesto na pečivo menej nakysne a celozrnná špalda, rovnako ako ostatné celozrnné múky, kysne len minimálne. Preto je vhodné v receptoch na kysnuté pečivo obe múky namiešať, prípadne pridať viac prášku do pečiva, jedlej sódy či droždia. Odborníčka z poradne pre znižovanie hmotnosti tiež odporúča kukuričnú múku.
Kukurica totiž neobsahuje lepok, proteín, ktorý sa nachádza v iných obilninách a ktorý spôsobuje u mnohých detí neznášanlivosť. Kukurica je po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. Používa sa na výrobu chleba, tortíl aj na obaľovanie.

Obmedzte biely cukor

"Rafinovaný cukor má vysoký obsah energie, ale len minimálnu výživovú hodnotu a neobsahuje takmer žiadne ďalšie látky, vitamíny ani minerály," vysvetľuje lekárnička a výživová poradkyňa.
Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru telo zaťažuje a má potom vplyv na rad najrôznejších zdravotných problémov. Po čase môžete pozorovať napríklad únavu, bolesti hlavy, depresie, podráždenosť, poruchy zažívania alebo častejší výskyt kvasinkových ochorení, pretože biely cukor sa v tele stáva živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy, kvasinky a jedovaté látky. Organizmus tiež okráda o vápnik, narúša imunitu, prispieva k obezite, spôsobuje hemoroidy a zápchu a môže mať nepriaznivý vplyv na ochorenia srdca a ciev.  

Sladiť sa dá zdravšie

Jednou z možných alternatív bieleho cukru je melasa. Táto sladká sirupovitá látka tmavo hnedej až čiernej farby neobsahuje takmer žiadny cukor, ktorý je z nej odstránený, tým pádom má aj oveľa menej kalórií.
"Melasa nie je tak známym vedľajším produktom výroby trstinového cukru. Obsahuje vápnik, železo, sodík, zinok, fosfor, horčík, draslík a ďalšie minerálne látky a pochopiteľne aj vitamíny, napríklad A, C, D a väčšinu zo skupiny B, "dopĺňa výživová poradkyňa Petra Archmann, ktorá odporúča i rôzne sirupy, ako napríklad javorový.
"Hoci sa jedná o vhodnejšie varianty klasického cukru, je nutné konzumáciu týchto potravín kontrolovať a neprijímať ich v strave vo veľkom množstve. Najlepším riešením je obmedziť pridané cukry v strave a konzumovať prevažne prirodzene sa vyskytujúce sacharidy v ovocí a zelenine, bohaté na zdraviu prospešné látky a vlákninu, "uzatvára odborníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:44