instagram/ ijembuca
StoryEditor

Zobrala si ho za manžela aj keď vie, že pomaly umiera. Známa Slovenka dokazuje, že pravá láska existuje

30.11.2021, 12:45
Životný štýl
O ich príbehu ste už na našom webe počuli. Martina Bucková, dnes už Kavalírová, patrí k Slovenkám, ktoré sú sledované tisíckami žien na sociálnej sieti Instagram. Na rozdiel od iných influenceriek však zdieľa obsah, ktorý má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu.

Pamätám si na deň, keď mi na sociálnej sieti vyskočilo video, ku ktorému mnohí moji známi písali srdcia a plačúce emotikony. Takéto niečo vás podvedome núti pozrieť si o čo ide - emócie, hlavne tie čisté a srdečné, sa v dnešnej dobe nenávisti vzbudzujú pomerne ťažko. Na videu som videla mladú ženu, ako pomáha mužovi vstať z postele, posadiť sa, fungovať. Už popis svedčil o tom, že to nie je len tak hocikto, ale jej životná láska. 

... spoznali sa cez písanie na sociálnej sieti a už od momentu, ako sa prvýkrát stretli, Martinu nesmierne priťahoval. Bola to láska ako z filmu. Milovali sa, bavili sa ako najlepší priatelia, užívali si život. Honza bodybuilder, Maťka zanietená fanúšička pohybu, ktorá sa venovala viacerým športom, od posilovania až po triatlon. Všetko vyzeralo rozprávkovo, až kým Honzu nezačalo šklbať v ramene. Bolesť sa časom zvyšovala. O pár mesiacov prichádza nepríjemné zistenie - a to, že len 26-ročný športovec má ochorenie zvané ALS. Amyotrofická laterálna sklerózu, ktorej liečba nie je možná. Počas tohto ochorenia človeku prestávajú pracovať svaly - postupne od rúk, nôh, hlasiviek a napokon zlyhávajú aj pľúca. Kým sa tak však stane, osoba s touto diagnózou pomaly umiera a je väzňom vo svojom tele. Bez akejkoľvek možnej záchrany.

,,Prvý rok sme tú diagnózu vôbec nechápali. Nepripúšťali sme si ju, nič sme si na internete nevyhľadávali. Zaskočilo nás to, no nechceli sme tomu veriť. Plne sme si to uvedomili až teraz, po štyroch rokoch, keď jeho zdravotný stav nie je vôbec dobrý,'' prezradila nám v livestreame Maťka, ktorá je dnes už Honzovou manželkou. Rozhodla sa tak aj napriek tomu, že ju každé ráno síce čaká láskavý pohľad na osobu, ktorú z celého srdca miluje, no zároveň si uvedomuje, že Honza nie je a nikdy nebude zdravý. Ochorenie ALS mu totiž znemožňuje prácu svalov a dnes sa bez pomoci druhých nevie sám ani len postaviť. ,,Vidím tú chorobu, vidím, ako ho tá choroba doslova pojedá. Je to teraz veľmi náročné a ťažké, keď ho vidím, ako mi mizne pred očami a neviem s tým nič urobiť. Každý jeho pohyb je zázrak, no väčšinu času ten pohyb za neho robím ja. Bojujem, no prišla som do fázy, kedy to akceptujem,'' priznala ďalej Slovenka. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matka Kavalirová (@ijembuca)

So svojou polovičkou sa síce rozpráva o budúcnosti, no viac, než na plány, ktoré rozhodne nemožno nazvať dlhodobými, sa manželia zameriavajú na prítomnosť. ,,Často mi povie také prekrásne slová, že si ich musím zapísať, aby som na ne nikdy nezabudla. Mám knihu, do ktorej si to všetko zapisujem, je to nádherné. On chce byť stále so mnou, cítim, ako veľmi ma miluje, neviem to ani opísať. Toto je skutočne čistá láska,'' uviedla nám Maťka, pre ktorú bolo rozhodnutie zostať starať sa o Honzu do konca jeho života samozrejmosťou.

Aj keď spolu zrejme nikdy neprežijú veci, o ktorých sníva väčšina manželov, láska a čistota, ktorú medzi sebou majú, je závideniahodná. O to viac bolí, že nad ich vzťahom krúži téma smrti, ktorú bohužiaľ museli prijať. ,,Niekedy si predstavujem, že prídem domov a on tam už nie je. Nemala by som to robiť, no robím to...'' priznala so slzami v očiach Maťka. Na svete totiž neexistuje človek, ktorý by sa z tejto diagnózy dostal. Jej napredovanie sa dá spomaliť, no nedá sa zastaviť. To však ani láska.

Rozhovor s Maťkou nájdete tu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Evita magazín (@evitamagazin)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:06