EVITA
StoryEditor

Bývajte v štýle feng šuej

16.05.2019, 16:00
Životný štýl
To funguje. Staré čínske umenie vám pomôže nájsť cestu k úspechu a dobrému životu. Na to, aby sa vám doma šťastne a spokojne bývalo, stačí niekedy naozaj málo. Ste pripravené na zmenu?

Každý domov má svoju energiu a je len na vás, akým smerom ju ovplyvníte. Podstatou je v priestore, v ktorom žijete a pracujete, dosiahnuť rovnováhu energie čchi, ktorá predstavuje vitálnu energiu, životnú silu prúdiacu každým predmetom. Nenechávajte nič na náhodu.

zrkadlo EVITA

Hlavné princípy
Základom feng šuej je vnímanie a usmerňovanie toku energie čchi, ktorá by v domácnosti mala prúdiť plynulo. Energia čchi vyžaruje všetko živé a veci neživé ju transformujú. Každý predmet v domácnosti je teda energetický riadič. Niektoré predmety energiu pohlcujú, iné ju znásobujú. Umenie je vybrať si tie správne a odstrániť prekážky, ktoré prirodzený tok energie brzdia alebo ho dokonca blokujú. 

Príjemný pocit a atmosféru, ktorú ste cítili na nedávnej návšteve, si môžete zariadiť aj vy doma. Nerušený tok energie čchi totiž ovplyvňuje nielen vaše pocity, ale aj správanie. Tu je niekoľko základných tipov, ako veci a nábytok usporiadať, ale aj to, akým prvkom sa vyvarovať.

dvere EVITA

Vstup do domu
Feng šuej kladie veľký dôraz na to, aby cesta k vášmu príbytku bola vždy čistá. Živé ploty, kvety a kvetináče by mali byť vždy upravené. Chodník, ktorý vedie do domu, by mal byť osvetlený, aby všetci, ktorí prichádzajú, videli cestu. Ak priestor pred vchodom predstavuje čistotu, krásu a úspech, rovnaké hodnoty vás stretnú aj v živote.

Dvere
Vchodové dvere by sa podľa feng šuej mali vždy otvárať smerom dovnútra. Iba tak energia z vonkajšieho prostredia vstúpi do vášho priestoru. Dbajte na to, aby sa dvere dali bez problémov otvoriť, zatvoriť a fungovali kľučky a zámky. Vstupné dvere by sa nemali nachádzať oproti kuchyni, spálni ani toalete. okno EVITA

Predsieň
Prvá miestnosť, do ktorej vstúpite po príchode domov, ovplyvní, ako sa v danom priestore človek bude cítiť. Predsieň by mala byť dostatočne veľká, svetlá a čistá. Dôležité je, aby sa oproti dverám nenachádzalo zrkadlo, v ktorom sa vidíte. Zbytočne odrazí všetku energiu, ktorá vchádza smerom dovnútra.

Obývačka  
Ústredným bodom miestnosti, v ktorej sa stretáva celá rodina, by mal byť krb v rohu. Symbolizuje pohyb a práve ten pomáha toku energie čchi. Naopak, minimálny tok energie ja na tzv. mŕtvych miestach, akými sú výklenky. Ak v miestnosti sú, oživte ich lampami či kvetinami. Rovnako sa vyvarujte toho, aby bola miestnosť preplnená nábytkom, jednotlivé kusy by nemali mať príliš odlišnú veľkosť. Sedacia súprava by mala smerovať čelom k dverám. Energiu je tiež možné smerovať prostredníctvom obrazov, vyberajte ich však uvážene. Nezabúdajte na osvetlenie, tmavé časti presvetlia zrkadlá a izbové kvety.

living room shutterstock.com

Kuchyňa
Vo feng šuej je varenie synonymom peňazí, pri príprave jedla podporuje hojnosť vašej domácnosti. Dbajte nielen na celkovú čistotu, ale aj na to, aby vedľa seba nestáli dva prvky, oheň a voda. Kvapkajúca voda z vodovodného kohútika predstavuje financie, ktoré od vás utekajú. Odpadky vyhadzuje čím skôr, inak sa u vás doma začnú hromadiť problémy. Veľkú úlohu v kuchyni hrá tvar stola, ktorý by mal byť podľa feng šuej okrúhly alebo oválny. Plný jedálenský stôl symbolizuje hojnosť, prosperitu a spokojný život rodiny. Majte na ňom vždy plnú misu čerstvého ovocia. Za stolom by mali byť minimálne tri stoličky. Ak máte pri stole len jednu stoličku, nečakajte na spoločnosť.

kuchyňa EVITA

Spálňa 
Podľa feng šuej je pre spálňu najlepším miestom juhozápadná časť domu, miestnosť na spanie by mala byť čistá, jednoducho zariadená a bez zrkadiel. Počas spánku sme najviac zraniteľní, vyhnite sa zlej energetickej vibrácii. Zrkadlo, ktoré odráža posteľ, môže tiež do vzťahu priniesť neželaného hosťa a neveru. Pokojný spánok naruší aj príliš veľká knižnica a elektronika. Z postele by ste mali mať výhľad na celú miestnosť a dvere, za hlavou pevnú oporu. Pri výbere materiálu zabudnite na kov. Nevhodné je umiestnenie postele pod šikminou alebo trámami, tieto prvky tlačia energiu nadol, čo spôsobuje bolesti hlavy a nervozitu. Podkrovné miestnosti je dôležité udržiavať dostatočne osvetlené. Zosvetlenie priestoru je jedným z najlepších spôsobov, ako dvíhať energiu v miestnosti.

bedroom shutterstock.com

Kúpeľňa
Miesto, kde základný živel – voda, hrá dvojakú úlohu. Slúži na zbavenie sa nečistôt a špiny, zároveň je symbolom peňazí. Práve odtokmi odchádza veľa energie, ktorá predstavuje bohatstvo. Snažte sa mať dvere na kúpeľni a poklop na toalete vždy zatvorené. Eliminujete tým finančné straty.

bathroom shutterstock.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:57