shutterstock.com
StoryEditor

Systém stravných lístkov prechádza zmenou. Odzvoní papierovým gastráčom?

23.04.2020, 19:30
Životný štýl
Autor:
HN
Koľko minú Slováci priemerne za obed? Koľkí z nich využívajú pri platbe v reštaurácii gastrolístky? Prečo sú elektronické stravné poukážky obľúbené? Prieskum priniesol odpovede na tieto otázky.

Gastrolístky využíva v súčasnosti cez pracovné dni viac ako 800-tisíc Slovákov a celosvetovo vyše 33 miliónov ľudí. Slováci minú priemerne za obed 5,60 eura. Na Slovensku sú čoraz obľúbenejšie elektronické gastrokarty, ktorými zamestnávatelia nahrádzajú tradičné papierové stravné lístky. Podľa prieskumu spoločnosti Callio znižujú gastrokarty zamestnávateľom náklady až o dvadsať percent a živnostníkom môžu priniesť úsporu na daniach, ktorá dosahuje takmer tisíc eur. Elektronické gastrolístky pri zvýšení nominálnej hodnoty znižujú náklady zamestnávateľa v porovnaní s finančnými odmenami alebo inými formami odmien, pretože sú oslobodené od odvodov. Zamestnancovi zasa ostane celá hodnota nabitej karty v porovnaní s finančnou odmenou, z ktorej zaplatí 30 percent na daniach a odvodoch. Elektronické stravovacie poukazy sa dajú zakúpiť mesačne, polročne aj na celý rok, jeden poskytovateľ umožňuje platnosť osemnásť mesiacov od vydania. Tradičné gastráče majú obmedzenú platnosť.

man paying shutterstock.com

Prevádzky sa prispôsobujú
Hoci všeobecne vládne presvedčenie, že gastráče sú len pre zamestnancov, nie je to pravda. Môžu ich využívať aj živnostníci, dokonca im to môže priniesť výhody. Pokiaľ si živnostník nabije kartu na celý rok 2020, zaplatí na daniach a odvodoch menej až do sumy 915 eur. Oplatí sa to najmä tým, ktorí si v daňovom priznaní neuplatňujú paušálne výdavky.
Mnohí ľudia, ktorí využívajú gastráče, sa obávajú, že nebudú môcť využívať elektronickú kartu v takej miere, ako boli zvyknutí pri papierových lístkoch. Dá sa však povedať, že akceptačná sieť gastrokariet už dosiahla úroveň ako pri papierových gastráčoch. Prevádzky už upravujú svoje pokladničné systémy tak, že presne určujú spôsob využitia, čo sa pri iných formách vrátane platby hotovosťou nedá zabezpečiť.

Stačí pípnuť a vybavené
Systém stravných lístkov nie je žiadna novinka, vo svete funguje už viac ako päťdesiat rokov. Na Slovensko prišli gastrolístky v roku 1991. Najväčšou nevýhodou papierových lístkov je to, že ich hodnota je presne určená a prevádzky z nich nevydávajú. No to už neplatí pri elektronickej karte. Pri jej použití sa odratúva z kreditu presná suma. Používateľ pri platbe pípne kartou na platobnom termináli, a tým je všetko vybavené. Nabitie karty je administratívne nenáročné, používanie je jednoduché a pohodlné. Gastrokarta má nespornú výhodu oproti papierovému lístku aj v prípade straty. Stratený lístok je nenávratne preč, no kartu je možné zablokovať a požiadať o zaslanie náhradnej, ktorá sa dá ďalej používať s pôvodným kreditom.

Peniaze alebo gastráče?
Minulý rok sa v Česku debatovalo o tom, že zamestnávatelia by mohli dávať zamestnancom príspevok na stravovanie v peniazoch. Firmám by ubudla administratíva a odbúrali by sa náklady na provízie predajcom gastrolístkov. Reštaurácie a obchody, ktoré akceptujú gastrolístky, by nemuseli platiť provízie za zmenu poukážok späť na peniaze. V Česku však príspevky na stravu nie sú povinné. Na Slovensku je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone. Podľa ministerstva práce je takto zabezpečené pravidelné stravovanie zamestnancov. Zákon tiež stanovuje výšku poplatku za sprostredkované stravovacie služby na tri percentá z hodnoty gastrolístka. Zákonník práce však už neupravuje provízie, ktoré pýtajú predajcovia gastráčov od reštaurácií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 15:20