pixabay.com
StoryEditor

Strávime pred ňou zhruba dve hodiny denne. Kto vymyslel televíziu?

20.12.2016, 07:00
Životný štýl
Z Veľkej Británie vzišli desiatky významných vynálezov, vďaka ktorým je náš každodenný život pohodlnejší a jednoduchší. Vec, ktorá na nás má najväčší vplyv, je však celkom iste televízor.

Podľa čerstvého výskumu Premeny českej spoločnosti (ktorý 20. júna zverejnil Sociologický ústav AV ČR a Masarykova univerzita v spolupráci s agentúrami Stem / Mark a Median) sledujú televíziu v normálny deň ¾ dospelých Čechov a pred obrazovkou strávia 2 hodiny denne, čo predstavuje 1/3 ich voľného času. A aspoň jeden televízor má podľa starších prieskumov 96 % domácností. Vďaka, Británii, píše lidovky.cz.

Prvý fungujúci televízor predstavil v januári 1926 britský vynálezca John Logie Baird v londýnskom obchodnom dome Selfridge 's. Pomocou rotujúceho kotúča sa mu podarilo rozložiť obraz bábky menom Stooky Bill, previesť ho na elektrický signál a ten zase zložiť na obraz v televízore. Vtedajšia technológia mechanického prevodu bola oproti neskoršej elektronickej tak primitívna, že museli siahnuť po bábke - ľudskú tvár by nebolo možné rozoznať, aj keď bábka mala tvár prevedenú vo výrazných farbách.

Baird však nebol jediný vynálezca, ktorý náhodou prišiel s prevratnou vecou. Možnostiam prenosu obrazu na diaľku sa ľudia venovali už najmenej od polovice 19. storočia, takže televízia predstavuje výsledok celého radu jednotlivých objavov, ktoré jej zrodu nutne predchádzali. Samotné slovo televízia použil prvýkrát počas prednášky na Svetovej výstave v Paríži už v roku 1900 ruský vedec Konstantin Perskij. O dvadsať rokov neskôr vypukli preteky vo vynaliezaní, z ktorých ako víťaz vzišiel práve Baird.

Po jeho londýnskej prezentácii sa technológia ďalej zdokonaľovala. Mechanický rozklad obrazu nahradila v 30. rokoch elektronická televízia, ktorá umožnila mnohonásobne kvalitnejší obraz. Zároveň s tým vypuklo aj súperenie o vynález farebného televízora, ktorého prvá prakticky použiteľná verzia sa začala objavovať po 2. svetovej vojne. Prelom 20. a 21. storočia potom priniesol ďalší prelom: prenos obrazu sa začal digitalizovať, televízory vďaka novým zobrazovacím technológiám boli viac a viac sploštené a mnohonásobne sa zväčšili, navyše dokázali priniesť dosiaľ nevídane jemné rozlíšenie. Deväťdesiat rokov po prvej praktickej prezentácii sú dokonca „chytré“, nech to znamená čokoľvek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 00:43