Toto sú tie najkrajšie slovenské výhľady.instagram/slovenskapriroda7
StoryEditor

Vyčistite si hlavu v prírode. Najkrajšie výhľady na Slovensku, za ktorými sa oplatí vyšľapať

18.03.2022, 08:00
Životný štýl
Potrebujete vypnúť a načerpať nové sily? Poďte si s nami vyčistiť hlavu v nádhernej slovenskej prírode. Naša krajina sa totiž môže pochváliť niekoľkými tisíckami turistických trás, ktoré vás privedú na nezabudnuteľné miesta. Toto sú tie najkrajšie výhľady, za ktorými sa oplatí vyšľapať.

Aj keď patrí turistika medzi náročnejšie aktivity, vždy vás na jej konci čaká odmena. Ak túžite načerpať silu a energiu do ďalších dní, prekonajte sa a vyčistite si hlavu v nádhernej slovenskej prírode. Nemusia to byť však Vysoké Tatry, v našej krajine máme okrem nich aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Pozrite sa na najkrajšie výhľady slovenských vrchov.

Tomášovský výhľad

  • 667 m. n. m.

Jedným z najkrajších miest Slovenského raja je skalná plošina nazývaná Tomášovský výhľad. Nielen, že je obľúbenou turistickou destináciou, ale ponúka nezabudnuteľný výhľad na dolinu Bieleho potoka, Prielom Hornádu, ale aj na naše veľhory. Okrem toho si tu môžu prísť na svoje aj horolezci, ktorí majú k dispozícii stovky ciest s rôznou obtiažnosťou. Na Tomášovský výhľad sa môžete dostať niekoľkými trasami a najkratšia trvá len okolo 45 minút.

Sivec

  • 781 m. n. m.

Sivec, ľudovo nazývaný aj Šivec, sa nachádza v pohorí Čierna hora. Ako jediný z okolitých kopcov ponúka výhľad na vodné dielo Ružín. Ak vám tieto geografické názvy nič nehovoria, zrejme nepochádzate z východu. Pohybujeme sa totiž v okolí Košíc. Túra je o čosi dlhšia, trvá približne jeden a pol hodiny, ale za to je veľmi zaujímavá. Počas nej sa totiž môžete zastaviť až v desiatich nádherných jaskyniach. Na vrchole sa nachádza vápencový masív a strmé svahy, ktoré dotvárajú atmosféru pravej horskej turistiky.

Skalisko Volovec

  • 1293 m. n. m.

Medzi Spišom a Gemerom sa na Volovských vrchoch týči pomerne neznámy kopec Volovec. Ponúka široký výhľad na celý región, a to na dolinu Slaná, Slovenský kras či Vysoké Tatry. Neďaleko vrchu sa nachádza aj turistická chata, kde sa môžete občerstviť či ubytovať. Túra je náročnejšia, najkratšia cesta z obce Henclová vám zaberie okolo dvoch hodín. Keďže Volovec nie je až tak navštevovaný, určite na jeho vrchu nestretnete veľa ľudí, a preto sa oplatí naň vyšľapať.

Kráľova hoľa

  • 1946 m. n. m.

Prírodný symbol, najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier či ospevovaný kopec opradený mnohými legendami a povesťami. Kráľova hoľa ponúka najkrajší výhľad na slovenské Tatry, ale aj Horehronie či Slovenský raj. Najjednoduchšia cesta, približne okolo troch hodín, vedie z obce Šumiac a okrem turistického chodníka ponúka aj starú asfaltovú cestu, ktorú určite ocenia cyklisti.

Sivý vrch

  • 1805 m. n. m.

Sivý vrch je skalnatý vrchol na hrebeni Západných Tatier. Nevyniká ani výškou, ani majestátnosťou, ale práve tunajšou prírodou, ktorá je doslova dych vyrážajúca. Na vrchole sa nachádza až 500 druhov rastlín, z ktorých niektoré nerastú nikde inde na Slovensku. Na Sivý vrch vedie niekoľko trás, najznámejšou z nich je hrebeňovka po Západných Tatrách.

Strážov

  • 1213 m. n. m

Najvyšší vrcholom Strážovských vrchov je nepochybne Strážov, ktorý okrem nádherného výhľadu ponúka zaujímavú cestu v podobe skalných brál, jaskýň, priepastí či vodopádov. Zo Strážova môžete pozorovať aj vzdialenejšie pohoria, a to zo všetkých možných strán ako Považie, Horná Nitra či Nízke Tatry. Najkratší výstup na Strážov je zo Zliechova a zaberie vám približne dve hodiny.

Vápenná

  • 752 m. n. m.

Vápenná je známa aj pod názvom Roštún. Je to bradlovitý vrch v Malých Karpatách. Aj keď ide o menší kopec, výhľad z neho je naozaj nezabudnuteľný. Je znej vidieť aj vrch Vysoká či hrad Červený kameň. Na vrchole je vybudovaná rozhľadňa, ktorej výška dosahuje päť metrov. Výstup je nenáročný, zaberie vám približne hodinu, a to z obci Sološnica.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:20