Mestom na vode sa nepýši len Taliansko.dreamstime
StoryEditor

Benátky nenájdete len v Taliansku. Aj tieto krajiny sa môžu pýšiť mestom na vode

06.06.2022, 06:00
Životný štýl

Rozmýšľali ste o tom, že by ste vyrazili na výlet, no nechcete ísť ďaleko? Môžete navštíviť Benátky, ale pozor, nie v Taliansku. Totiž niektoré krajiny v okolí Slovenska sa takisto môžu pýšiť mestom na vode. Prinášame vám tipy na miesta plné romantiky a nádhernej architektúry.

Áno, talianske Benátky rozhodne stoja za návštevu, no ujsť by ste si nemali nechať ani iné mestá na vode. Vyberte si Nemecko, Holandsko alebo Rusko. Aj mestá v týchto krajinách vás nepochybne očaria svojou atmosférou, malebnými budovami a nádhernými kanálmi či riekami. Zistite, ktoré nepravé Benátky stoja za návštevu. 

Malé Benátky v Nemecku

Poznáte mestečko Bamberg v Nemecku? Ak nie, rozhodne by ste ho mali navštíviť. Očariť vás môže najmä stredovekou atmosférou, nádhernou architektúrou a okolitou prírodou. Keďže sa toto mesto nachádza na križovatke štyroch veľkých oblastí a regiónov, môžete sa zároveň cítiť ako v Benátkach aj Ríme. Štvrť Bergstadt je totiž postavená na kopci, vďaka čomu sa jej hovorí aj „Francúzsky Rím“. Na druhej strane je tu štvrť Inselstadt, ktorá je označovaná ako „Malé Benátky“. Ste romantický typ a dáte sa nahovoriť na plavbu kanálmi popod kamenné mosty? Už nemusíte chodiť do Talianska. Bamberg je plný gondoliérov v pruhovaných tričkách, ktorí vás prevezú okolo malebných rybárskych domov. Nezabudnite navštíviť ani nemecké pivovary či záhrady s ružami všetkých druhov.

 

Benátky severu

Švédsko je ideálnym miestom na trávenie dovolenky pre tých, ktorí radi obdivujú čaro nedotknutej prírody. Či sú to piesočnaté pláže, jazerá, alebo husté lesy a farebné polia. Hlavné mesto Štokholm sa môže pýšiť svojou nevšednosťou a výnimočnosťou. Rozprestiera sa na viacerých ostrovoch, ktoré sa nachádzajú na hranici jazera Mälaren a Baltského mora. Často sa mu hovorí aj mesto na vode či Benátky severu, pretože je navzájom prepojený 14 mostami. Aj keď je toto mesto európskou metropolou, je priam neuveriteľne zelené. Ak sa rozhodnete, že Štokholm navštívite, môžete si užiť príjemnú atmosféru, pokoj a nádherné moderné stavby.

 

Druhé Benátky severu

Mesto Petrohrad nosilo kedysi meno Sankt Peterburg, ale aj Leningrad a popri Štokholme sa tiež označuje ako Benátky severu. Nie je síce príliš častým turistickým miestom, no každý, kto ho navštívi, si ho okamžite zamiluje. Krásne pamiatky, romantické prechádzky a viac než 400 mostov, ktoré spájajú jednotlivé mestské časti. V Petrohrade sa môžete previezť aj loďkami na „benátsky štýl“. Nemali by ste si nechať ujsť ani zdvíhanie mostov, ktoré sa koná každý deň o jednej hodine v noci. Až na dvadsiatich dvoch mostoch sa zastaví prevádzka a ich niekoľko tonové ramená sa pomaly dvihnú do výšky. Je to naozaj jedinečný pohľad.

 

Magické Benátky Francúzska

Mesto Annecy leží na jazere, z ktorého vytekajú rôzne rieky a potoky. Práve kvôli množstvu vody sa mu hovorí aj francúzske Benátky. Síce nie je príliš veľké, no nepochybne magické. Takmer okamžite sa zaľúbite do historických domčekov rôznych pastelových farieb prilepených tesne vedľa seba alebo horského prostredia, či krištáľovo čistých riek. Jednoducho, Annecy je vynikajúce na oddych, dobitie energie a pozitívnej nálady. Nezabudnite si pochutnať aj na francúzskych croissantoch, poprechádzať sa okolo Palais de I´sle, väzení uprostred kanála, a navštíviť miestny nedeľný trh.

 

Benátky v Bruggách

Belgicko sa môže pochváliť nielen Bruselom a jeho najkrajším námestím na svete, ale aj svojskými "Benátkami", mestom Bruggy. Je pretkané sieťou kanálov, z ktorých sa môžete dostať aj do iných mestečiek, čo je oproti ostatným mestám na vode pomerne rarita. Nachádza sa tu veľké množstvo historických pamiatok, vďaka čomu sa turisti vracajú v čase späť aj o niekoľko stoviek rokov. Či sú to stavby z červených tehál, staré obchodíky alebo kočiare ťahané koňmi. Bruggy sú však preslávené aj čipkami, labuťami a hlavne čokoládovými pralinkami, bez ktorých rozhodne nemôžete opustiť toto čarovné miesto.

 

Holandské Benátky

Viete si predstaviť život bez áut, hluku a stresu? Ak nie, mali by ste navštíviť holandskú dedinu Giethoorn, v ktorej ľudia žijú ako pred dvesto rokmi. Nachádza sa tu 176 drevených mostov a niekoľko kilometrov vodných ciest. Okolité jazerá vznikli najmä kvôli tomu, že sa rašelina stala v minulosti pre obyvateľov hlavným zdrojom financií. Tým, že ju vyťažili, uvoľnilo sa miesto na vode, vďaka čomu je dnes Giethoorn prezývaný aj „Benátkami Holandska“. Aj keď budete mať na tomto mieste chuť len leňošiť, nenechajte si ujsť všetky malebné zákutia tejto dedinky. Prenajmite si loďku alebo bicykel a navštívte zaujímavé miestne múzeá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 14:55