Krásnu dovolenku nemusíte zažiť len v päť hviezdičkovom hoteli, ale aj v karavane.dreamstime
StoryEditor

Dovolenka v karavane? Na toto sa pripravte, aby bol váš výlet nezabudnuteľný

30.06.2022, 06:00
Životný štýl

Dovolenková sezóna začína a vy ste sa rozhodli tento rok skúsiť niečo nové? Čo by ste povedali na nezabudnuteľný výlet karavanom? Úplná sloboda, bezpečnosť, vlastný výber miest či prekrásne výhľady a nepočetné množstvo zážitkov. Aj takáto môže byť dovolenka či už vo dvojici, alebo s celou rodinou.

Splňte si detský sen, požičajte si karavan a vydajte sa na nezabudnuteľnú letnú dovolenku. Nemusíte sa ničoho báť, cestovanie na štyroch kolesách je zábavné, plné zážitkov a neobmedzenej slobody. Ak aj vy túžite vyskúšať karavan, mali by ste sa na pár vecí pripraviť. Takisto vám prezradíme, ktoré destinácie v okolí Slovenska môžete navštíviť.

Karavan má niekoľko výhod

Výhodou dovolenky v karavane je predovšetkým voľnosť vo výbere miesta. Sami si zvolíte, aké prostredie či termín vám najviac vyhovujú a o súkromí netreba ani hovoriť. Všetko, čo potrebujete, máte stále so sebou, karavan je v podstate plnohodnotný mini dom. Nájdete tam spálňu, kuchyňu so sporákom, v ktorej si môžete pripraviť takmer hocijaké jedlo, ale aj kúpeľňu a jedálenský stôl. Veľkou výhodou je aj to, že môžete v dome na štyroch kolesách doslova precestovať svet. Kedykoľvek môžete zmeniť lokalitu, v kempoch nadviažete nové priateľstvá a zažije množstvo zážitkov, ktoré si budete pamätať do konca života. Jednoducho, dovolenka v karavane je skvelá, ak sa chcete zastaviť v čase a užiť si každý okamih.

image

Cestovanie v karavane môže byť zábavné a nezabudnuteľné.

dreamstime

Vo dvojici aj s celou rodinou

Ak ste dovolenku na štyroch kolesách ešte nikdy nevyskúšali, nemusíte si karavan hneď kupovať. Existuje veľké množstvo požičovní, ktoré ponúkajú možnosť prenájmu. Karavan vyberajte predovšetkým podľa toho, s koľkými ľuďmi budete cestovať. Ak idete ako dvojica, hľadajte interiér s manželskou posteľou alebo dvomi oddelenými lôžkami. Pre rodiny s deťmi odporúčame zvoliť väčšie vozidlá, v ktorých budete mať možnosť pohodlne stráviť čas napríklad v zlom počasí. Kto môže karavan šoférovať? Každý, kto má vodičské oprávnenie na skupinu B. Samozrejme, ovládanie tohto vozidla je trochu iné ako šoférovanie obyčajného auta, no nie je to nič nezvládnuteľné. Ak ste už našli svoj vysnívaný karavan, na toto by ste nemali pred cestou zabudnúť.

Na toto nezabudnite

Do karavanu by ste si mali so sebou zobrať čo najmenej oblečenia, takže baľte len nevyhnutné veci. Úplne vám stačia tri náhradné tričká alebo jedna mikina a sveter. Pred štartom si všetky veci vložte do poličiek, ktoré nezabudnite zatvoriť, aby sa vám po ceste nevysypali. Do kuchyne vám budú stačiť základné potreby, ako napríklad prostriedok na umývanie riadu, utierka, nože, doska na krájanie či panvica. V požičaných karavanoch však nájdete základný set ako sú taniere, príbory či poháre. Nezabudnite si zbaliť aj obliečky na periny, nepremokavé oblečenie, deky na sedenie a predovšetkým lekárničku a jedlo.

image

Zoberte si len nevyhnutné veci.

dreamstime

Najkrajšie miesta na kempovanie

Na Slovensku je asi 100 miest, kde sa môžete so svojím karavan ubytovať. Patrí sem napríklad kemping v Starej Lesnej, Čechánkách, Štiavnických Baniach či Kamenci pod Vtáčnikom. Čo sa týka zahraničia, k nádherným dovolenkovým destináciám s karavanom nepochybne patrí Čierna Hora, Slovinsko, ale aj Česko. Vždy, keď sa na nejaké miesto rozhodnete ísť, skontrolujte, či sa v blízkosti nachádza kemp, v ktorom môžete prespať. Medzi najkrajšie kempingy môžeme zaradiť napríklad Kur Camping Erlengrund v Rakúsku, Butterfly Campsite v Taliansku, Campingplatsz Kinzigtal v Nemecku alebo Domaine de Sévenier vo Francúzsku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 10:15