Ku ktorému finančnému typu patríte vy?unsplash
StoryEditor

Šetrilky, utrácačky aj hazardérky - podľa odborníka je 6 finančných typov ľudí. Ako s peniazmi narábate vy?

30.03.2023, 10:35
Životný štýl

Každý človek narába s peniazmi inak. Niekto financie rozhadzuje tak, akoby ich ani nepotreboval, iný má doma peknú zbierku preplnených prasiatok, z ktorých nikdy nič nevytiahol. Podľa známeho japonského odborníka narábajú ľudia s peniazmi 6 spôsobmi. Zistite, aký ste finančný typ ste vy a čo s tým.

Každému sa financie v peňaženke hromadia aj rozkotúľajú iným spôsobom. Či už ste typ človeka, ktorý celý život len sporí alebo naopak taký, ktorý utráca jedna radosť. Zistite, ku ktorému typu patríte, na čo by ste si mali dať pozor a ako si s tým poradiť.

Sporím, sporíš, sporíme

Patríte k ľuďom, ktorí neustále sporia, každý zarobený peniaz si odkladajú do prasiatka a len ťažko z neho dokážu niečo vybrať? Ste skromní, praktický a priatelia k vám radi chodia po rady ohľadom výhodných zliav či sporiacich fondoch. Síce veríte, že šetrenie je najlepšia metóda životnej istoty, vašou nevýhodou je, že sa bojíte každej straty peňazí.

V obchode sa radšej nepozeráte po ničom, čo by sa vám mohlo páčiť, pri každej platbe kontrolujete stav účtu, stresujete a ľutujete, o koľko financií ste prišli. Keďže dokážete pre peniaze obetovať koníčky, mali by ste si dať pozor na to, aby vám zážitky a život neutiekol rovno pred očami. Skúste si preto viac užívať a stanovte si pravidlá, ktoré vám pomôžu míňať rozumne, ale aj ušetria čas pre vás a vaše záľuby.

Utrácate jedna radosť

Opakom sporiteľa je utrácač. Ak patríte k tomuto finančnému typu, máte tendenciu míňať peniaze na čokoľvek, o čom si myslíte, že nevyhnutne potrebujete. Nakupovanie vás robí šťastnými. Dokonca aj medziľudské vzťahy utužujete vecami, bez ktorých jednoducho strácate istotu.

Najhoršie na tom však je, že zvyknete nakupovať aj vtedy, keď máte na krku dlhy. Bohužiaľ, to už značí závislosť, ktorú skrývate pred blízkymi, hoci vás dostáva na samé dno. Máme pre vás niekoľko rád. Skúste si nastaviť veľmi prísny plán, v ktorom si určíte svoje priority. Takisto si pred každou kúpou vždy rozmyslite, či je pre vás daná vec potrebná. V neposlednom rade sa s niekým o vašom probléme porozprávajte a snažte sa tráviť viac času plnohodnotnejšími vecami než je nakupovanie.

Zarábanie je pre vás všetko

Ak je zarábanie vaším životným šťastím, najväčším úspechom a vynakladáte naň väčšinu energie, pravdepodobne patríte k zarábačom. Milujete, keď vás niekto pochváli za vašu finančnú nezávislosť a zázemie. Pre prácu a zárobok by ste jednoducho urobili všetko. Mali by ste si však dať pozor na to, aby sa peniaze nestali jediným, čo v živote máte. Môže sa totiž stať, že začnete zanedbávať rodinné alebo partnerské vzťahy a uprednostňovať materiálne hodnoty pred tými abstraktnejšími. Či už je to čas strávený s blízkymi alebo strata koníčkov. Skúste sa zamyslieť, prečo vlastne zarábate. Ak prídete na to, že ste zabezpečení už dostatočne, investujte do seba, do vzdelania a zážitkov. Začnite viac tráviť čas s tými, na ktorých vám záleží, obdaríte tým nielen ich, ale aj seba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 15:14