Kam inam vyraziť za pôžitkárskou dovolenkou než do malebnej Malagy.Profimedia
StoryEditor

Pôžitkárska dovolenka: Španielska Malaga je kráľovstvom tapasu a vína

14.08.2022, 15:00
Životný štýl

Španieli považujú jedlo a lahodné pitie za dôležitú súčasť života. Uvoľnené posedenia v baroch a reštauráciách jednoducho patria k ich kultúre. No a kam inam vyraziť za takouto pôžitkárskou dovolenkou než do malebnej Malagy.

Malaga patrí medzi najstaršie mestá sveta. Vďaka svojej polohe na juhu Európy a v zákryte hôr tu denné teploty aj počas zimy klesajú pod pätnásť stupňov iba výnimočne. Ako sme už naznačili, pochádza odtiaľto obľúbené víno, a ak ste to náhodou netušili, tak sa tu narodil slávny maliar Pablo Picasso či herec Antonio Banderas. Miestni označujú Malagu ako to najlepšie malomesto na svete, a tak sa spolu poďme pozrieť na to, či je to pravda.

Dominanty mesta

Každý, kto už Malagu v minulosti navštívil, by sa zhodol na tom, že za hlavné dominanty týčiace sa nad mestom možno považovať arabský palác Alcazaba a hrad Gibralfao. Z ich veží je výhľad na mesto ako na dlani. Obe budovy sú pozostatkami maurskej nadvlády na tomto území v období stredoveku. Zámok, ktorý bol postavený v 10. storočí, bol neskôr sídlom kresťanských kráľov a plnil vojenskú funkciu. Nižšie položená pevnosť Alcazaba ukrýva palác, nádvorie a záhradu. Pri vstupe do pevnosti sa nachádza aj starorímske divadlo.

Múzeum, kam sa otočíš

Ak ste milovníkom zaujímavých lokácií, tak na Plaza de la Merced sa nachádza rodičovský dom Pabla Picassa, ktorý momentálne plní funkciu múzea. Museo Casa Natal má vo svojej zbierke jeho unikátne umelecké aj súkromné predmety. Samotné obrazy sú umiestnené v Museo Picasso, v budove Buenavista Palace, ktoré bolo vybudované na začiatku šestnásteho storočia. Toto múzeum má bohatú zbierku obrazov, ale aj sochárskych a keramických diel svetoznámeho umelca. V každom prípade však treba dodať, že v Malage je veľké množstvo múzeí, takmer na každom rohu, a ich návšteva patrí k miestnej bohémskej kultúre.

Mañana!

Ako sme už naznačili, Malaga je kúzelná svojou architektúrou, prímorskou atmosférou a pokojným spôsobom života, ktorí domáci vedú. Stretnutia známych v baroch a v reštauráciách sú tu na dennom poriadku. Tapas bary ponúkajú rôznorodé občerstvenie od olív až po chuťovky a nájdete ich niekoľko v každej uličke. No a k dobrému jedlu patrí chutné pitie. Takže si netreba zabudnúť objednať tinto de verano, čo je vlastne osviežujúca kombinácia červeného vína, malinovky, citróna a ľadu. Alebo siahnite po klasickom lokálnom víne. V mnohých reštauráciách sú v ponuke aj morské plody od výmyslu sveta. Cenovo dostupné a chutné jedlo nájdete napríklad aj v La Peregrina Centro.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:39