Čo by to bolo za návštevu Istanbulu, ak by ste nenavštívili aspoň tie najznámejšie mešity, ktorých je v meste neúrekom.Dreamstime
StoryEditor

Stretnutie dvoch svetadielov: Turecký Istanbul je čoraz bezpečnejšia destinácia

18.09.2022, 15:00
Životný štýl

Ak túžite zažiť autentické Turecko s jeho nezameniteľnými vôňami, chuťami a rýchlym pulzom, tak musíte vycestovať do Istanbulu. Magického mesta, ktoré spája západ a východ.

Kedysi sa o Istanbule tradovali rôzne reči, ktoré mu na atraktivite nepridávali. Považoval sa za nebezpečné mesto, z ktorého vraj miestni obchodníci s bielym mäsom unášali turistky so svetlými vlasmi. Tie sa preto nemohli v uliciach pohybovať v menšom počte ako tri. Našťastie, dnes už ani hrozivé príbehy nepočuť a Istanbul je atraktívnou turistickou atrakciou, v ktorej sa budete cítiť bezpečne a ktorú treba nielen vidieť, ale najmä zažiť na vlastnej koži.

Stret dvoch svetadielov

Keďže mesto doslova spája dva svetadiely – Európu a Áziu, tak sa pri prechádzke jeho štvrťami budete cítiť vskutku multikultúrne. Čo na vás však bude dýchať rovnako na každom kroku, je história. Mesto bolo totiž pôvodne založené v 7. storočí pred Kristom ako grécka obchodná osada. V dejinách tak slúžilo približne 16 storočí, tiež pod menami Byzantion, respektíve Konštantínopol a ako hlavné mesto Východorímskej, Byzantskej, Latinskej a Osmanskej ríše. Bolo jedným z hlavných centier kresťanstva, no po roku 1453 sa stalo sídlom islamského kalifátu. A okrem toho, Istanbul má vyše 15 miliónov obyvateľov, čím tvorí druhú najľudnatejšiu metropolitnú oblasť Európy.

Mešity, paláce a samá krása

Čo by to bolo za návštevu Istanbulu, ak by ste nenavštívili aspoň tie najznámejšie mešity, ktorých je v meste neúrekom. Celkovo tu nájdete množstvo pamiatok s nevyčísliteľnou hodnotou a jedna z nich je napríklad Hagia Sofia. Pôvodne zrekonštruovaná ako kostol v roku 537, konvertovaná na mešitu Mehmedom Dobyvateľom v roku 1453 a vyhlásená za múzeum Atatürkom v roku 1935. Vyniká inovatívnou architektúrou, bohatou históriou, náboženským významom a nevídanou krásou. Ikonická je i stavba sultána Ahmeda I., ktorého hrobka sa nachádza v severnej časti Modrej mešity. Jej exteriér zdobia kaskádovité kupoly a šesť minaretov. Modré iznické dlaždice zdobia interiér a dávajú stavbe jej neoficiálne, no bežne používané meno. Očarí vás i Palác Topkapi, ku ktorému sa viaže veľa zaujímavých príbehov. Roztopašní sultáni, ambiciózni dvorania, nádherné konkubíny či intrigánski eunusi v ňom žili a pracovali od 15. do 19. storočia, počas Osmanskej ríše. No a celkom iný, nezabudnuteľný zážitok okúsite, ak navštívite bizantskú cisternu, ktorá sa nachádza pod zemou, vybudovaná bola v roku 532 a tvorí ju 336 nasvietených stĺpov.

Svetový unikát

Čo pri potulkách mestom v žiadnom prípade nemôžete minúť, je zastrešené trhovisko Grand Bazár (Kapalı Çarşı). Tvorí doslova srdce starého mesta a denne sa v ňom stretnú desaťtisíce miestnych i turistov. Celkovo ho tvorí až 61 ulíc a približne štyritisíc stánkov od výmyslu sveta. Systémom vyjednávania ceny tu zakúpite všetko od korenín, mäsa, oblečenia, šperkov, nábytku, topánok a iného. Ak aj trhovisko nezvládnete prejsť celé, stačí zažiť aj málo, aby ste nasali tú pravú miestnu atmosféru a ruch. Práve toto miesto totiž ľudí spája už stáročia, vďaka čomu je unikátne. Je jedným z najstarších trhovísk na svete.

Neodolateľné chute

Ochutnať musíte miestnu baklavu. Tradičný dezert, ktorý v Istanbule nájdete v stovkách rôznych podôb. Doslova od výmyslu sveta. Lahmacun je ďalšou z typických tureckých pochúťok. Tenučké cesto s vrstvou mletého mäsa, štipkou citróna a petržlenu. No a v neposlednom rade tu okúsite možno ten najlepší kebab na svete.

Po stopách Orient Expressu

Zo železničnej stanice Sirkeci začínal svoju cestu legendárny Orient Express. Luxusná vlaková súprava prešla vzdialenosť 3 094 km medzi Istanbulom a Parížom za približne 80 hodín a predstavovala najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob, ako sa dalo v 19. storočí dostať zo západnej Európy do orientálneho Turecka. Stanica je v súčasnosti pre bežné vlaky zatvorená, ale stále sa v nej nachádza stanica metra.

Ikona mesta

Hagia Sofia, v preklade Chrám božej múdrosti. V čase svojho postavenia v roku 537 n. l. to bol najväčší kostol na svete. V roku 1453 bola po dobytí Konštantínopola konvertovaná Osmanmi na mešitu a boli k nej pristavané štyri minarety. Mešitou zostala až do roku 1935, keď z nej prvý turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk urobil múzeum, ktoré prezident Erdoğan zmenil naspäť na mešitu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:34