Už nemusíte sedieť na sedačke v mikine, rukaviciach a deke. Vďaka týmto tipom si udržíte doma teplo.dreamstime
StoryEditor

Už žiadne nedoplatky, ale ušetrené peniaze: Takto si v domácnosti udržíte teplo

04.10.2022, 06:00
Životný štýl

Ušetriť zopár eur sa v tejto dobe zíde každému. Pomôcť vám v tom môže najmä efektívna spotreba energie, ktorá samozrejme vedie aj k nižším účtom. Síce to znie zložito, no vďaka týmto tipom sa nielen zohrejete, ale aj ušetríte. Vaším cieľom v tejto vykurovacej sezóne by preto malo byť udržanie domácnosti v teple.

Každému vyhovuje iná teplota, no po príchode z treskúcej zimy sa väčšinou snažíte čo najrýchlejšie ohriať. Vykúrite tak celý byt na maximum, potom kúrenie znovu vypnete a tým si koledujete o vysoký účet za energie. Aby ste potom kvôli šetreniu nemuseli sedieť v zime, ale užili si doma príjemné teplo, prinášame vám zopár tipov, ktoré nie sú náročné ani nákladné. Takto si v domácnosti udržíte teplo a ušetríte zopár eur.

Závesy ako izolácia

Slnko je zdrojom tepla aj počas chladnejších mesiacov, a preto by ste jeho silu mali naplno využiť. Odhrňte závesy a nechajte slnečné lúče, nech prúdia dnu a ohrejú vašu domácnosť. Zatiahnite ich až vtedy, keď sa zotmie. Vtedy budú slúžiť ako izolácia, ktorá udržuje miestnosť vyhriatu.

Teplo nemá ako prejsť 

Keď prídete zvonku, okamžite si sadnete čo najbližšie k radiátoru a vychutnávate si teplo? Znie to síce príjemne, no nie je to najlepší nápad. Blokujete tým totiž prísun tepla do miestnosti, ktorá sa tak neohreje rovnomerne. Podobnú prekážku môže vytvoriť aj spomínaný záves alebo vypraté oblečenie. Uvoľnite preto priestor okolo radiátorov.

Vetrajte nárazovo

Aby ste si v domácnosti udržali teplo, nemali by ste mať okno dlho otvorené. Radšej vetrajte nárazovo niekoľkokrát za deň. Tým sa miestnosťou preženie čerstvý vzduch, ale steny sa nestihnú ochladiť. Posledné vetranie by ste mali praktizovať popoludní, kedy je vzduch stále vyhriaty od slnka.

Správna teplota v miestnosti 

Aj keď každému vyhovuje iná teplota, stále platí, že každý stupeň navyše sa aj tak premietne na účte za vykurovanie. Aby ste si udržali teplo, ale aj ušetrili, počas spánku stačí, ak si teplotu nastavíte na 18 stupňov. V miestnosti, kde trávite najviac času, by malo byť, naopak, 21 stupňov. Najteplejšia izba v dome je kúpeľňa, a preto jej teplotu udržujte okolo 23 až 24 stupňov.

Urobte test so sviečkou

Okrem radiátorov by ste mali zabrániť úniku tepla aj v iných častiach domácnosti. Pomôcť zistiť, odkiaľ môže teplo unikať, vám môže horiaca sviečka. Vezmite ju na prehliadku domu a držte ju blízko okien a dverí. Keď plameň bliká, zrejme ste práve narazili na medzeru, ktorou vonkajší vzduch preniká dnu. Toto miesto zaizolujte, napríklad nejakou látkou.

Vyvárajte a pečte

V letných mesiacoch by ste sa mali vyhýbať domácim spotrebičom a činnostiam, ktoré produkujú teplo. V zime alebo na jeseň platí presný opak. Vašu domácnosť môže udržať v teple najmä pečenie a varenie. Účinná je predovšetkým rúra, a preto, keď ju vypnete, otvorte dvierka.

Zavrite dvere do izieb

V neposlednom rade by ste si mali uvedomiť, že ak nejakú miestnosť nepoužívate, nie je dôvod na to, aby ste ju vykurovali. Či už je to práčovňa alebo hosťovská izba, zavrite dvere, aby chladný vzduch neprúdil do zvyšku domu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:23