Objavte spolu s nami najkrajšie miesta na Slovensku, s ktorými sa vyhrala jeseň.dreamstime
StoryEditor

Toto sú najkrajšie miesta na Slovensku, kde si naplno vychutnáte jeseň: Rozhodne, ich musíte navštíviť

29.10.2022, 06:00
Životný štýl

Jeseň patrí k jedným z najkrajších období v roku. Síce už vonku nie je tak teplo a občas aj zaprší či padne hmla, stále máte veľké množstvo príležitostí na prechádzky či výlety. Môže za to najmä fakt, že v tomto období sa všetky stromy zahalia do krásy pestrofarebných listov. Nebojte sa, nemusíte chodiť ďaleko, aj v našich končinách nájdete miesta, kde si naplno vychutnáte jeseň.

Horúčavy sú už preč, no príjemné počasie nás stále neopúšťa. Práve z tohto dôvodu by ste mali využiť všetky voľné dni na príjemné výlety s rodinou. O to viac vás v tomto ročnom období môžu lákať prechádzky, počas ktorých môžete obdivovať nie len prírodné pamiatky, ale aj krásu pestrofarebných jesenných listov. Aby ste si mohli naplánovať aktivity na najbližší víkend, prinášame vám tipy na najkrajšie miesta na Slovensku, kde si naplno vychutnáte jeseň.

Dobročský prales

Tento prales sa nachádza v obci Čierny Balog v okrese Brezno. Okrem toho, že je súčasťou národnej prírodnej rezervácie, rovnako tak patrí k chráneným územiam Slovenska. Keďže tu môžete nájsť rôzne druhy stromov, ich farebné listy si budú na jeseň pýtať o fotku. Takisto tu môžete obdivovať stromy slušných rozmerov alebo napríklad pamätnú jedľu, ktorá mala vek 450 rokov.

Súľovské skaly

Jedným z najväčších fenoménov prírodných krás Slovenska sú nepochybne Súľovské skaly. Vydať sa k nim môže naozaj každý, totiž turistický okruh 8 kilometrov s minimálnym prevýšením by mala zvládnuť akákoľvek veková kategória približne za dve hodiny. Po trase vás po celý čas budú informovať o tunajšej flóre a faune tabule. Okrem toho si tu, najmä v októbri, môžete vychutnať pohľady na nádherné pestrofarebné zmiešané lesy. Jednoducho prekrásne miesto na nedeľný výlet s rodinou.

Štiavnické vrchy

Štiavnické vrchy ponúkajú príjemné výhľady a prechádzky, ktoré môžete absolvovať v každom ročnom období, vrátane jesene. Odporúčame vám pozrieť si najvyšší vrch Sitno, z ktorého si užijete dokonalé výhľady na zafarbené okolie. Kúsok pod vrchom je zrúcanina hradu Sitno, ktorú sa rovnako oplatí vidieť.

Vrch Sivec

Na jeseň by ste nemali zabudnúť navštíviť ani Vrch Sivec, ktorý sa týči nad vodnou nádržou Ružín. Poskytne vám čarokrásny pohľad na doliny Hornádu, kopce Volovských vrchov a Čiernej hory. Ak budete mať šťastie, v pozadí uvidíte aj vrcholky štítov Vysokých Tatier.

Zraková pyramída

Vyhľadávaným a veľmi obľúbeným je na jeseň aj výlet k Zrakovej pyramíde, z ktorej sa môžete kochať nádherným výhľadom na Súľovské vrchy. Mnohí ľudia dokonca toto miesto považujú za najkrajšie na Slovensku. O čo čarovnejšie teda musí byť v tomto období, keď sa všetky okolité stromy odejú do farieb hýriacimi najrôznejšími odtieňmi jeseň.

Lúčanský vodopád

V dedinke Lúčky nájdete Lúčanský vodopád, jeden z našich najkrajších vodopádov, ktorý sa nachádza priamo pod vrchom Veľký Choč. Sám o sebe je pohľad naň neuveriteľný, no keď sa jeho malebné prostredie spojí ešte s čarokrásnou jeseňou a farebnými listami, potom už naozaj nepotrebujete ďalší dôvod, prečo ho musíte navštíviť.

Vrátna

Farebná jeseň sa nepochybne vyhrala aj s Vrátnou dolinou, kde si môžete prísť pozrieť obľúbené turistické miesta ako vrch Chleb, Veľký a Malý Kriváň alebo Malú Fatru. Aby ste videli krásu, ktorú ponúka pohľad na okolité miesta, odporúčame vám využiť možnosť lanovej dráhy. Tá vám v jesennom období poskytne neskutočné výhľady.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 02:40