Posteľné obliečky nestačí oprať len raz za mesiac. Pozrite sa, v akom intervale by ste ich mali vymeniť.dreamstime
StoryEditor

Viete, ako často by ste si mali meniť a prať posteľné obliečky? Raz za mesiac nestačí

03.02.2023, 17:00
Životný štýl

Ako často meníte a periete posteľné obliečky? Síce má každá z vás iné návyky, v spálni by ste mali dbať o zvýšenú hygienu. Nielenže sa vám vďaka tomu bude lepšie spať a dýchať, ale zabránite vzniku infekcii či alergii, ktoré môžete chytiť práve z obliečok. Pozrite sa, ako často by ste mali dávať do práčky posteľnú bielizeň.

Spálňa je miestom odpočinku, relaxácie a izbou, v ktorej každá z vás strávi približne tretinu svojho života. Práve z tohto dôvodu by ste mali dbať na jej zvýšenú hygienu. Ak totiž zanedbávate prezliekanie posteľných obliečok, čím ďalej tým viac sa v nej hromadia roztoče, vlasy, odumreté kožné bunky a lupiny, ktoré môžu spôsobiť akné, zhoršenie stavu alergii, podráždenie pokožky či všemožné infekcie. Aby ste predišli týmto ťažkostiam a vyriešili problémy so spánkom, zdravím a dýchaním, pozrite sa, ako často by ste mali vymieňať posteľnú bielizeň.

image

Posteľné obliečky sú skvelým prostredím pre roztoče a baktérie.

dreamstime

Raz za mesiac nestačí

Podľa odborníkov by ste mali posteľné obliečky meniť jedenkrát za týždeň. Ak vás netrápia alergie, potenie či iné choroby, môžete tento interval predĺžiť na 14 dní. Síce to znie pomerne náročne, no treba si uvedomiť, čomu všetkému tým predídete. Týždeň je totiž pomerne dlhý čas na to, aby sa na obliečkach nenašli žiadne ohrozujúce faktory. Ak tento interval presiahnete, na vankúši či prestieradle zostane veľké množstvo kožných krémov a buniek, ktoré vytvárajú prirodzené prostredie pre množenie roztočov a baktérii. Majte preto radšej v zálohe dvoje alebo troje obliečok na striedanie.

Nezabudnite ani na uteráky a osušky

Okrem posteľných obliečok by ste mali dbať aj na zvýšenú hygienu uterákov a osušiek, ktoré takisto ponúkajú skvelé prostredie pre baktérie. Každodenne sa na nich usadzujú zvyšky mydla, kožných buniek a vody. Aby ste zabránili vzniku kožných infekcii, skúste ich vymieňať každé 3 – 4 dni. Rovnako tak nezabudnite na to, že uterák je určený len pre jedného človeka a jeho striedanie nie je len nehygienické, ale zvyšuje riziko vzniku plesní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 17:48